Eicelbank UMC Utrecht van start
Plaats een reactieVandaag begint het UMC Utrecht met de werving van eiceldonoren voor de omstreden eicelbank. Waarschijnlijk duurt het tot het voorjaar van 2013 voordat de eerste vrouwen met behulp van een eiceldonor zwanger kunnen worden.
Het UMC Utrecht heeft al een aantal aanmeldingen gekregen van vrouwen die in aanmerking willen komen voor het krijgen van een eicel en van potentiële eiceldonoren. Daarbij is de vraag, zoals verwacht, hoger dan het aanbod, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. 'We hebben nooit genoeg donaties, want we willen in de toekomst, net als een spermabank, diversiteit kunnen aanbieden in huidskleur, kleur haar en kleur van de ogen.'
De vrouwen die eicellen doneren, doen dit uit altruïstische overwegingen en ontvangen hiervoor een onkostenvergoeding van maximaal 1000 euro benadrukt het UMC. Het ziekenhuis richt de eicelbank op zodat vrouwen in eigen land terechtkunnen voor eiceldonatie. In Nederland moeten vrouwen vooralsnog meestal hun eigen donor meenemen bij eiceldonatie.
Het voornemen van gynaecoloog Bart Fauser om een eicelbank op te zetten, leidde eerder tot de nodige opschudding. ‘Zo gek, we zijn toch al een tijdje bekend met het fenomeen spermabank, maar als je zegt dat je een eicelbank wilt opzetten, is ineens heel Nederland in rep en roer’, zei Fauser hierover in november 2011 in Medisch Contact.
Tot nu toe werkt alleen vruchtbaarheidskliniek Geertgen met een soort eicelbank. De kliniek hanteert het omstreden eiceluitruilprogramma. Daarbij leveren vruchtbare vrouwen eicellen in ruil voor zaad en vice versa. Maar de kliniek roept op de website ook anderen op om eicellen of zaad te doneren tegen een vergoeding van de reiskosten.
- Er zijn nog geen reacties