Eén op de tien weet van fraude
Plaats een reactieEén op de tien Engelse medici kent een collega-arts of wetenschappelijk onderzoeker die met gegevens heeft gesjoemeld om onderzoek gepubliceerd te krijgen. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van British Medical Journal.
De redactie legde aan de ruim negenduizend auteurs en reviewers in hun adressenbestand twee vragen voor over mogelijke fraude in de wetenschap. 31 procent van hen reageerde, onder wie clinici (29%), wetenschappers (42%) en mensen met beide rollen (29%).
Van deze 2800 respondenten meldden er 354 (13%) dat zij wel eens hadden gezien of ‘uit de eerste hand’ hadden vernomen dat een arts of wetenschapper data had aangepast, weggelaten, veranderd of bedacht om de kans op publicatie van het onderzoek te vergroten. Een kleinere groep (6%) antwoordde bevestigend op de vraag of het wel eens was voorgekomen dat een mogelijk geval van onderzoeksfraude binnen hun eigen instelling niet goed was onderzocht. De cijfers zijn min of meer in overeenstemming met die uit eerder onderzoek naar fraude, melden de onderzoekers.
Volgens de redactie kan met een respons van amper 30 procent geen volledig beeld van de omvang van fraude worden geschetst. ‘We claimen niet dat dit onderzoekje de prevalentie van onheus gedrag kan aantonen’, zegt hoofdredacteur Fiona Godlee. ‘Het laat wel zien dat het in ons land vóórkomt en ook dat we er beter mee moeten omgaan.’
Een beperking aan het onderzoek is dat artsen die niet bij onderzoek betrokken zijn, sneller geneigd zullen zijn geweest om te melden dat zij niet ‘uit de eerste hand’ over fraude hadden vernomen. Anderzijds kunnen juist mensen die weten dat er wordt gefraudeerd onder de respondenten zijn oververtegenwoordigd. En hoewel de redactie juist bij dit ‘gevoelige onderwerp’ anonimiteit had gegarandeerd, kunnen twijfels daarover de uitkomst hebben beïnvloed.
Joost Visser
Bekijk de Powerpointpresentatie de onderzoekers maakten over dit onderwerp
Links:
- Er zijn nog geen reacties