Driekwart Nederlanders wil meer geld naar zorg
4 reactiesHet aantal Nederlanders dat vindt dat de regering niet minder maar meer geld moet uitgeven aan de gezondheidszorg is gestegen. Eind vorig jaar had twee derde die mening nog, nu is dat al 77 procent, blijkt uit een doorlopend onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
De gezondheidszorg wordt volgens het SCP ook vaker genoemd als belangrijkste maatschappelijk probleem. Zeker de bezorgdheid over de ouderenzorg is de afgelopen kwartalen sterk gestegen. De ongerustheid gaat vooral over de zorgkosten en de bezuinigingen in de gezondheids- en ouderenzorg. Vrouwen, ouderen en lageropgeleiden noemen de ouderenzorg het vaakst als wordt gevraagd naar een maatschappelijk probleem.
De overheid probeert al jaren de stijgende zorgkosten te beteugelen. Het Centraal Planbureau schatte in 2011 al dat in 2040 zeker 19 procent en mogelijk zelfs 31 procent van het bruto binnenlands product aan zorg wordt besteed. Het kabinet kwam eerder met oppositiepartijen overeen de komende jaren een miljard euro op de zorg te bezuinigen.
Werkgeversorganisatie Actiz schatte deze maand nog dat het aantal ontslagen door de hervorming van de langdurige zorg uitkomt op 55 duizend. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn liet daarop weten dat Actiz van verouderde cijfers uitgaat. Hij verwacht zelf 16 duizend ontslagen.
Iets meer dan de helft van de Nederlanders met een hoger inkomen en de hogeropgeleiden verwacht dat de economische situatie het komende jaar verbetert. Bij mensen met een lager inkomen en lageropgeleiden gelooft nog geen kwart hierin. Sommigen zeggen weinig van economisch herstel te merken. Vooral de werkloosheid is volgens het SCP een punt van zorg.
Het vertrouwen in de regering is over een dieptepunt heen, maar 56 procent geeft aan nog onvoldoende vertrouwen in de regering te hebben. De meest voorkomende klacht is dat het kabinet niet luistert of te weinig daadkrachtig is.
Novum
Lees ook:
G.R.I. Slock
ha, SLUIS
Een groot deel van het zorggeld komt nooit bij de zorg terecht maar blijft hangen in het gigantische circus dat de zorg 'aanstuurt'.
Terwijl verzorgenden en verpleegkundigen ontslagen worden vullen juristen, economen en ex-politici steeds meer hun za...kken met zorggeld.
C.M.A. Bruijninckx
chirurg, ROTTERDAM Nederland
Voor een burger die geen herleidbare verantwoordelijkheid draagt voor de gevolgen van deze wens, is het makkelijk roepen dat meer geld naar "de zorg" moet (welke zorg dan precies? preventieve zorg, curatieve zorg, geestelijke gezondheidszorg, ouderen...zorg, etc.?), maar voor regering en parlement ligt dat natuurlijk anders. Allereerst zou eens goed uiteengezet moeten worden wat de verschillende zorgsectoren kosten en niet alles op een grote hoop. Zo waren de kosten voor de AWBZ de afgelopen jaren zeer sterk toegenomen door cadeautjes van politici aan die zorgeisende burgers en heette het voortdurend dat "de kosten van de zorg de pan uitrezen" waarbij de meesten direct dachten dat het ziekenhuiszorg betrof en deze stijging derhalve, ook zo'n Nederlandse reflex, door de medisch specialisten veroorzaakt moest zijn. Dit terwijl de kosten van curatieve zorg veel minder snel stegen. Vervolgens moet voor iedere sector een plafond met een redelijke bandbreedte worden afgesproken, bij voorkeur na een maatschappelijke discussie waarin burgers zo goed geïnformeerd worden dat zij een redelijke afweging kunnen maken. Daarbij moet het diezelfde burger duidelijk worden dat ook onderwijs, onderhoud van onze infrastructuur, defensie (moet structureel aanzienlijk meer geld bij, gelet op het feit dat wij al jarenlang niet voldoen aan onze NAVO-verplichting en om ons heen de politieke instabiliteit in rap tempo toeneemt) enz. veel geld behoeven. Ook op scholen zou in het kader van maatschappijleer wellicht meer aandacht besteed kunnen worden aan het huishoudboekje van de Staat. Goede kans dat de burgers dan niet meer clichématig altijd maar meer zorg zullen eisen.
W. van den Berg
Huisarts, RIJSWIJK ZH
Ik denk dat het de zorgsector veel goodwill zou opleveren als er op alle functies en niveaus aan de Balkenende-norm zou worden voldaan, gezien het inderdaad maatschappelijke functies betreft vanuit publieke middelen, dan hoeft er wellicht ook geen ex...tra geld bij, hoeven ziekenhuizen geen winst te gaan maken etc...
A.R. Moes
huisarts, NIJEVEEN
Bijzonder is dat op dezelfde dag, dat dit bericht verschijnt er ook bekend gemaakt wordt dat de werkloosheid onder de jongeren, die in de zorg werken is toegenomen. Dit in tegenstelling tot de jongeren in zijn algemeenheid.
Waarom geen specifiek zorg...banenplan?