Coöperatie neemt Langeland niet over
Plaats een reactieDe drie ziekenhuizen die samen met het Langeland Ziekenhuis een coöperatie vormen, hebben afgezien van de overname van het noodlijdende ziekenhuis uit Zoetermeer. Dat blijkt uit de recentelijk openbaar geworden jaarverslagen van de coöperatiepartners. Een overname werd vorig jaar als voorwaarde voor financiering gesteld door de huisbankiers, en was ook de opzet van maandenlange onderhandelingen over de toekomst van het ziekenhuis.
Het Langeland Ziekenhuis, het Groene Hart Ziekenhuis, het Bronovo Ziekenhuis en Medisch Centrum Haaglanden gingen in 2008 samenwerken in een coöperatie. De Zuid-Hollandse krachtenbundeling kwam aanvankelijk vooral tot uitdrukking in gedeelde projecten als ICT en inkoop, maar zou kunnen worden uitgebreid naar concentratie van zorg.
Vorig voorjaar kwam het Langeland Ziekenhuis echter door een kloof tussen hoge uitgaven en tegenvallende inkomsten in zwaar financieel weer terecht. Huisbankier ING stelde daarop de voorwaarde dat het ziekenhuis zou worden overgenomen door de drie coöperatiepartners. Daarmee zouden de partners ook verantwoordelijk worden voor de miljoenenschulden van het Langeland Ziekenhuis. Nu blijkt dat de drie ziekenhuizen niet stonden te popelen.
Volgens het jaarverslag van het Bronovo zag de ondernemingsraad van het Haagse ziekenhuis wegens gebrek aan informatie af van een advies over het overnameplan. De OR eiste dat ‘eerst de gevolgen duidelijk zijn voor de financiële positie, de bedrijfsactiviteiten en de medewerkers van Bronovo.’ Volgens het verslag waren de overnameplannen begin dit jaar al van de baan. Wel zegt het ziekenhuis zijn Zoetermeerse partner te willen ondersteunen ‘in menskracht en kennis’.
Ook uit het jaarverslag van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) uit Gouda blijkt dat het overnameplan is verruild voor een niet nader omschreven steuntoezegging. ‘Het ziekenhuis in Zoetermeer kan als zelfstandig ziekenhuis blijven bestaan, gesteund door de coöperatie en na doorvoering van een reorganisatie’, aldus het verslag. GHZ-topman Dirk Jan Verbeek was tussen augustus en januari ook interim-topman van het Langeland Ziekenhuis.
Zelf heeft het Langeland Ziekenhuis zijn jaarverslag nog niet gedeponeerd bij het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee is de uiterste termijn van 1 juni overschreden. Volgens woordvoerster Jeanette Koster miste het ziekenhuis de deadline, omdat er nog geen definitief akkoord is over de kredietverstrekking. ‘Wij willen verder als zelfstandig ziekenhuis, op gelijkwaardige basis in de coöperatie. Dat kunnen wij ook, maar de besluitvorming over de kredietverlening is nog niet helemaal rond.’ ING en BNG hebben de grootste leningen bij het ziekenhuis uitstaan. De woordvoerster verwacht dat het akkoord volgende maand rondkomt.
Mathijs Smit
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties