Protest tegen sluiting Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen
2 reactiesVanmiddag zijn bussen met patiënten en personeel van MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen afgereisd naar het kantoor van Zilveren Kruis Achmea in Leiden, om hun oproep voor behoud van de ziekenhuizen kracht bij te zetten.
De actie is op touw gezet door de SP, die de verzekeraar verantwoordelijk acht voor het faillissement van de ziekenhuizen.
Binnen enkele dagen na de bekendmaking van het faillissement tekenden 16.500 mensen een petitie voor het behoud van MC Slotervaart. Ruim 10.000 mensen tekenden een andere petitie voor het behoud van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten.
SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven: ‘Het is te gek voor woorden dat een ziekenhuis door zorgverzekeraars de das wordt omgedaan. We roepen de minister op om in te grijpen en deze ziekenhuizen voor Amsterdam en Flevoland te behouden. Niet het commerciële belang van verzekeraars, maar zorg voor de mensen moet vooropstaan.’
Zorg in Actie heeft eerder laten weten te gaan protesteren bij het aanstaande Tweede Kamerdebat over ziekenhuiszorg. De actiegroep vindt dat patiënten en zorgprofessionals meer betrokken hadden moeten worden bij de sluiting van de failliete ziekenhuizen MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen. Het frustreert de groep, grotendeels bestaande uit zorgprofessionals, dat zijzelf niet bij de sluiting betrokken zijn. ‘Er wordt wel geluisterd naar zorgeconomen, maar wij hebben al jaren het gevoel dat we een roepende in de woestijn zijn’, vertelt initiatiefnemer Marijke Volgers in Het Financieele Dagblad. Zelf werkt ze als ambulant begeleider in de geestelijke gezondheidszorg.
Ondertussen hebben medisch specialisten, verloskundigen, huisartsen en andere zorgverleners in de regio Flevoland afgelopen weekend hun zorgen geuit over het verdwijnen van de MC IJsselmeerziekenhuizen, na het faillissement van afgelopen donderdag. De medici willen dat er in ieder geval spoed- en verloskundige zorg geboden blijft worden in Lelystad, hebben ze laten weten in een verklaring.
Ze vinden het verdwijnen van het ziekenhuis in Lelystad ‘onacceptabel’. Een passage uit de brief: ‘MC IJsselmeerziekenhuizen bedienen in de gemeenten Lelystad, Urk, Dronten en Noordoostpolder meer dan 120 duizend mensen. Deze zijn nu allen aangewezen op ziekenhuizen in andere plaatsen. Dat is een zorgelijke situatie. De dichtstbijzijnde ziekenhuizen voor de Urkers liggen bijvoorbeeld allemaal rond 45 minuten reizen. Er moet daarom een vorm van ziekenhuisgelegenheid blijven bestaan binnen Lelystad, waarbij in ieder geval spoed- en verloskundige zorg geboden moet worden.’
lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
Dolf Algra
commentator, opiniemaker zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Meer weten over deze 'onvermijdelijke' ondergang van het Slotervaart ?
Bekijk dan dit interview met journalist Bas Soetenhorst van het Parool met AT5: Eens moest de stekker eruit worden getrokken.
De zaak op een rijtje:
https://www.youtube.co...m/watch?v=Jnb9JoMHAb0
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Het is een prachtig streven en mooi om te zien. Patiënten en personeel samen om er voor te pleiten dat hun ziekenhuis open blijft. Kennelijk wordt de zorg van het Slotervaart door de patiënten hoog geschat en is het een patiëntvriendelijk ziekenhuis.... Het doet vermoeden dat de klant, de patiënt, de kwaliteit dus hoog schat. Hoezo is dit een kwalitatief minder goed ziekenhuis?
Als er in het Amsterdamse te veel bedden zijn, waarom is dat niet op een andere manier opgelost?