Bruins trekt wetsvoorstel zorgfraude in
2 reactiesMinister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft, na kritiek vanuit de Eerste Kamer, een wetsvoorstel ingetrokken dat bedoeld is om zorgfraude te bestrijden. Hij wil met een nieuw voorstel komen.
De Tweede Kamer nam september 2016 een wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg en de Zorgverzekeringswet aan (‘Verbeteren van toezicht, opsporing, naleving en handhaving in de zorg’). De wijzigingen maakten materiële controle door zorgverzekeraars in alle gevallen mogelijk (bij alle soorten polissen en zorgaanbieders met en zonder contract) bij vermoedens van fraude, onder de voorwaarden die daarvoor gelden. Critici vreesden dat het om een verdere aantasting van het beroepsgeheim ging.
Ook in de Senaat klonk die zorg bij de behandeling van het voorstel eind vorig jaar door. Verder hadden fracties in de Eerste Kamer veel vragen over de proportionaliteit. Dat leidde ertoe dat Bruins zich op het wetsvoorstel zou beraden en mogelijk met een novelle, dus een wijziging op zijn voorstel, zou komen. Hij zou op verzoek van de Senaat nog laten weten hoe hij vier punten beter kon regelen: dat de inzage van een medisch dossier bij controle alleen door een medisch adviseur zou gebeuren, dat diens onafhankelijke positie zou zijn geborgd, dat een verzekerde zo vroeg mogelijk zou worden geïnformeerd dat er in zijn dossier zou worden gekeken vanwege fraudevermoedens, en dat vastgelegd werd welke informatie een verzekerde minstens zou moeten krijgen over de inzage.
Maar de minister laat nu in een Kamerbrief weten dat hij met een ‘nieuw, verbeterd wetsvoorstel’ zal komen, en daarom het oorspronkelijke voorstel intrekt. Hij had de Eerste Kamer in eerste instantie laten weten dat hij er vertrouwen in had dat zorgverzekeraars via zelfregulering zelf de vier punten van zorg goed zouden oppakken. En dat er, indien nodig, altijd nog een wettelijke verplichting zou kunnen worden opgelegd om die naleving te garanderen. Maar in zijn brief aan de Tweede en Eerste Kamer zegt hij nu dat zo’n wettelijke borging toch de meest aangewezen weg is om af te kunnen dwingen dat zorgverzekeraars de vier punten nakomen, en dat hij daarom met een geheel nieuwe wet komt.
Lees ook
W.J.Duits
Bedrijfsarts, Houten
Dank u Eerste Kamerleden, voor het zorgvuldig afwegen van deze wet. Het is mag niet zo zijn dat het Medische Beroepsgeheim wordt opgerekt vanwege een verdenking op fraude. Het moet toch mogelijk zijn dat op een andere manier te onderzoeken.
Fraude i...s bij wet verboden, in alle geledingen van de maatschappij, maak daar gebruik van. Handhaaf het Medisch Beroepsgeheim.
Nico Terpstra
huisarts, Hoorn
Niemand die ik ken, vertrouwt verzekeraars. Daarom is dit een juiste beslissing en ik ben de Eerste Kamer dan ook erkentelijk dat ze zich geen zand in de ogen heeft laten strooien.