‘Apotheker mag exorbitant duur medicijn namaken’
Plaats een reactieSpinraza, een zeer duur medicijn dat patiënten met de zeldzame spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA) verlichting kan bieden, mag door Nederlandse apothekers worden nagemaakt. Dat zegt Bas Leerink, raadslid RVS vandaag in het AD.
Bas Leerink, bestuursvoorzitter van Medisch Centrum Twente en lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), wijst in het Algemeen Dagblad op de ‘sluiproute’ om het zeer dure medicijn Spinraza na te maken. ‘Er bestaan nu apparaten die dit middel op bestelling aan kunnen maken’, zegt Leerink. ‘De ingrediënten zijn ook eenvoudig verkrijgbaar.’
Op deze manier kan het kabinet bovendien de Amerikaanse fabrikant Biogen onder druk zetten, stelt hij. De uitspraak van Leerink is een logisch vervolg op het onlangs uitgesproken pleidooi van de RVS ten aanzien van dure medicijnen. De overheid blijft weliswaar onderhandelen over de prijs, maar er zijn meer middelen om fabrikanten te overreden tot een ‘maatschappelijk aanvaardbare’ prijs voor hun medicijnen. De overheid kan gebruikmaken van de mogelijkheden die internationale regelgeving biedt, bijvoorbeeld magistrale bereiding door apothekers stimuleren.
Eerder deze maand was in het AD, de Volkskrant en andere media uitgebreide aandacht voor onder meer het jonge patiëntje Dirkje (2), dat aan de spierziekte SMA type II lijdt. Zij heeft baat bij Spinraza (nusinersen), en haar ouders zijn vorig jaar uitgeweken naar Frankrijk voor een aantal behandelingen. Dat was mogelijk dankzij de persoonlijke inzet van een neuroloog in een streekziekenhuis.
In Nederland bevindt Spinraza zich in de zogenoemde sluis voor dure medicijnen. Dat heeft toenmalig minister Schippers in februari dit jaar bekendgemaakt. Geneesmiddelen als deze mogen in Nederland wel op de markt worden gebracht, maar zitten – nog – niet in het basispakket. Naar verwachting zal Zorginstituut Nederland pas op zijn vroegst begin 2018 een advies uitbrengen.
Lees ook:-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties