Laatste nieuws
1 minuut leestijd
Wetenschap

Alcohol veroorzaakt jicht

Plaats een reactie

Bij het ontstaan van jicht lijken risicofactoren zoals overgewicht, purinerijk voedsel en alcoholgebruik een grote rol te spelen. Een maand geleden publiceerden reumatologen van het Massachusetts General Hospital het wetenschappelijke bewijs voor het verband tussen de consumptie van dierlijk purinerijk voedsel en het ontstaan van jicht (

MC 12/2004: 460

). In The Lancet van 17 april toont dezelfde onderzoeksgroep aan dat ook alcohol het risico op jicht vergroot.


Net zoals bij het eerder gepubliceerde onderzoek komen de gegevens uit een prospectieve follow-upstudie waarin 50.000 mannen, werkzaam in de gezondheidszorg, informatie verschaften over hun ziekten en dieet. De studie concentreert zich daarbij op 47.000 mannen die bij aanvang geen jicht hadden. Van hen hadden 730 mannen twaalf jaar later de ziekte ontwikkeld.


Uit de dieetgegevens van de voorgaande jaren blijkt dat het risico op jicht 2,5 keer hoger is voor mannen die dagelijks vier of vijf glazen alcohol drinken dan voor degenen die niet drinken. Zelfs één drankje per dag verhoogt het risico al met 30 procent.


Het maakt daarbij verschil welke alcoholische drank wordt genuttigd. Bij een dagelijkse dosis van twee of meer glazen bier is de kans op de kwaal 2,5 keer verhoogd, terwijl het risico bij consumptie van twee glaasjes sterke drank 1,6 keer toeneemt. Als mannen echter iedere dag twee glazen wijn drinken, is de kans op jicht niet vergroot. << CD


Wetenschap
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.