Laatste nieuws
Lieke de Kwant
1 minuut leestijd
preventie

Afspraken over minder zout en vet

Plaats een reactie

Minister Schippers van VWS heeft met de levensmiddelenindustrie en de horeca afspraken gemaakt over de vermindering van de hoeveelheid zout, vet en calorieën in levensmiddelen. Dat heeft het ministerie donderdag gemeld.

Het bedrijfsleven stelt zelf de maximumnormen per categorie. De selectie van de producten wordt gebaseerd op relevantie voor de volksgezondheid. Met andere woorden: populaire eetwaren krijgen voorrang.

‘Met dit akkoord willen we de verbetering van producten en maaltijden over de hele linie verbreden en versnellen’, schrijft Schippers op de website van VWS. ‘De bedoeling is dat consumenten vanzelf minder zout, verzadigd vet en calorieën binnenkrijgen door verbetering van de productsamenstelling en een gezond aanbod. Zo wordt de gezonde keuze steeds gemakkelijker.’

Het akkoord vloeit voort uit het huidige Platform Productsamenstelling, een samenwerkingsverband tussen de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en de Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), dat werd opgericht in 2011. Het huidige akkoord is ook ondertekend door de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca). Dit omdat ook in kantines en bedrijfsrestaurants veel winst te behalen valt, aldus het ministerie. De concrete afspraken worden gepubliceerd op een website die binnenkort online gaat.

Lieke de Kwant

Bericht van VWS over het akkoord 

Kamerbrief en het akkoord

Lees ook:

Verplichte zoutreductie werkt het best

Successen van preventie 1970-2010

Klein risico, groot succes

Dokter, kom uit je spreekkamer

© Thinkstock
© Thinkstock
Schippers preventie
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.