Afspraken over minder zout en vet
Plaats een reactieMinister Schippers van VWS heeft met de levensmiddelenindustrie en de horeca afspraken gemaakt over de vermindering van de hoeveelheid zout, vet en calorieën in levensmiddelen. Dat heeft het ministerie donderdag gemeld.
Het bedrijfsleven stelt zelf de maximumnormen per categorie. De selectie van de producten wordt gebaseerd op relevantie voor de volksgezondheid. Met andere woorden: populaire eetwaren krijgen voorrang.
‘Met dit akkoord willen we de verbetering van producten en maaltijden over de hele linie verbreden en versnellen’, schrijft Schippers op de website van VWS. ‘De bedoeling is dat consumenten vanzelf minder zout, verzadigd vet en calorieën binnenkrijgen door verbetering van de productsamenstelling en een gezond aanbod. Zo wordt de gezonde keuze steeds gemakkelijker.’
Het akkoord vloeit voort uit het huidige Platform Productsamenstelling, een samenwerkingsverband tussen de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en de Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), dat werd opgericht in 2011. Het huidige akkoord is ook ondertekend door de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca). Dit omdat ook in kantines en bedrijfsrestaurants veel winst te behalen valt, aldus het ministerie. De concrete afspraken worden gepubliceerd op een website die binnenkort online gaat.
Lieke de Kwant
Bericht van VWS over het akkoord
Lees ook:
Verplichte zoutreductie werkt het best
- Er zijn nog geen reacties