Afschaffen eigen risico kost miljarden
4 reactiesHet verlagen of afschaffen van het eigen risico in de zorg zou ruim 1 tot bijna 5 miljard euro per jaar kosten. Dat staat in de zogenoemde ombuigings- en intensiveringslijst van het ministerie van Financiën. Daarin hebben de ambtenaren van het ministerie doorgerekend wat besparingen en investeringen zouden opleveren of kosten.
De vier partijen die over de vorming van een regering praten – VVD, CDA, D66 en GroenLinks – hebben uiteenlopende standpunten over het eigen risico. VVD en D66 willen het in stand houden, hoewel die laatste partij wel zegt verder onderzoek te willen naar een inkomensafhankelijk eigen risico. Het CDA wil het met ruim 100 euro verlagen, naar 280 euro. GroenLinks wil het als enige afschaffen.
Aan de zorg wordt dit jaar 74,5 miljard euro uitgegeven. Afschaffing van het eigen risico zou 4,8 euro miljard euro kosten. Een verlaging zoals het CDA wil, kost de schatkist jaarlijks 1,1 miljard euro.
Lees ook:
Robert Kreis
chirurg n.p./zorgonderzoeker, Beverwijk
Afschaffen eigen risico kost miljarden? Ja, en het in stand houden van de zorgbureaucratie nog veel meer.
In vele onderzoeken is bevestigd dat het tijdsbeslag van zorgpersoneel aan niet-zorggebonden activiteiten ten minste 35 procent bedraagt en in s...ommige sectoren zelfs nog meer. De financiële impact van dit percentage is in grote lijnen te berekenen. De totale lasten van alle zorginstellingen bedroegen 51 miljard euro in 2011. Daarvan betrof 67 procent personeelskosten, oftewel 34 miljard euro. De kosten van de zorgbureaucratie bedragen dus 35 procent van 34 miljard euro en komen daarmee uit op een kleine 12 miljard euro. Iedere procent bureaucratie kost ons dus 12:35= 340 miljoen euro. Stel dat we het tijdsbeslag aan bureaucratie terug kunnen brengen tot 10 procent, dan bespaart dat 25 maal 340 miljoen euro, ofwel ruim 8 miljard euro op jaarbasis.
Wat hebben we liever?
jos rensing
huisarts, den haag
Bart Brijn schrijft:" ..het afschaffen van het eigen risico kost geen geld. Het haalt alleen al die kosten bij de zieken en lijdenden weg en legt ze waar die horen, bij het solidair collectief... "
Meestal kan ik hem nog wel volgen maar als in zijn s...olidaire logica Marietje gaat betalen voor wat Jantje uitgeeft en het daarom geen geld kost, dan ben ik hem toch echt kwijtgeraakt. Wat Jantje uitgeeft is echt geld. Voor niks gaat de zon op.
GJ Bonte
Neuroloog, Dalfsen
@Bruijn: Toch moeten de verzekeraars verstandig omgaan met hun geld. Het salaris van Rouvoet en Klink moeten nog betaald worden. Waar doet me die laatste naam ook al weer aan denken... Oh ja, die meneer die ons met dit stelsel heeft opgezadeld.
En e...r nu zelf de zeer zoete vruchten van plukt. Dat heet heet nu handelsgeest...
Bart Bruijn
Huisarts, Streefkerk
Hoezo, "...kost de schatkist..."?
Ik weet dat de overheid als incassobeheerder voor de verzekeraars dient en dat er een flinke verwevenheid is, maar de premiegelden van de verzekeraars gaan uitsluitend naar die verzekeraar. Díe kost het dan ook geld.... Niet de overheid of de 'belastingbetaler.' En die verzekeraars, ondanks de beschamende huilies over verliezen, die kunnen dat best lijden. Ze maken nog steeds anderhalf miljard per jaar botte winst! En geen verlies.
Overigens is dit nu precies waar het krentenpikken uit de ideeën van het Nationaal Zorgfonds misgaat. Het plan van het Nationaal Zorgfonds is uitgebreid en afgewogen en is in het slechtste geval budgetneutraal, maar levert waarschijnlijk meer op dan het alleen afschaffen van het eigen risico nu kost. Inclusief afschaffen van het eigen risico.
Bovendien, algemeen gesproken kost het afschaffen van het eigen risico geen geld. Het haalt alleen al die kosten bij de zieken en lijdenden weg en legt ze waar die horen, bij het solidair collectief.
Dus: beter een half plan dan niets. En beter een goed plan dan een half plan!