Abortuspil via huisarts dichterbij
2 reactiesOver een kleine anderhalf jaar is het voor huisartsen niet meer verboden het middel Sunmedabon – beter bekend als ‘de abortuspil’ – voor te schrijven. Minister Schippers is bezig met een wetswijziging die dat mogelijk moet maken en die per juli 2017 moet worden aangenomen, dat vertelde zij, volgens De Volkskrant, in een Tweede Kamerdebat over het abortusbeleid in Nederland.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap ziet geen bezwaren tegen het voorschrijven van de medicamenteuze overtijdbehandeling door huisartsen. Het middel kan veilig en effectief worden ingezet in de eerste lijn, zo stelt het NHG in een nieuw verschenen standpunt. Wel vindt de wetenschappelijke vereniging dat vrouwen zelf moeten kunnen kiezen of zij voor de overtijdbehandeling, tot 45 dagen amenorroeduur, naar een ziekenhuis, een erkende abortuskliniek of naar de huisarts gaan en dat zij goed moeten worden begeleid in dat keuzeproces. In het standpunt raadt het NHG huisartsen vooralsnog af de medicamenteuze overtijdbehandeling toe te passen in de huisartsenpraktijk, totdat de wet- en regelgeving en financiële randvoorwaarden zijn geregeld.
Een landelijke discussie over de abortuspil in de eerste lijn werd vorig jaar aangezwengeld door Rebecca Gomperts van Women on Waves in een interview met Medisch Contact. Zij stelde dat de abortuspil thuishoort bij de huisarts of de verloskundige en dat er geen enkele medische reden voor was waarom die pil alleen bij het ziekenhuis of de abortuskliniek verkrijgbaar is. Ook kondigde Women on Waves korte tijd later – nadat bekend werd dat het middel per 1 mei 2015 in de apotheek verkrijgbaar zou zijn – aan cursussen te gaan bieden aan huisartsen die het middel wilden gaan voorschrijven.
Minister Schippers sloot zich aan bij de mening van ChristenUnie en SGP dat het voorschrijven van de abortuspil zonder speciale abortusvergunning strafbaar is, maar zei ook te werken aan een wetswijziging. Hiervoor was het van belang dat de huisartsenberoepsgroep zelf met een goede richtlijn zou komen.
Simone Paauw
- NHG: Medicamenteuze overtijdbehandeling veilig en effectief in de eerste lijn, maar mag nog niet worden toegepast door de huisarts
- Volkskrant: Abortuspil volgend jaar beschikbaar via huisarts
Lees ook:
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
Bart Bruijn
Huisarts, STREEFKERK Nederland
Jammer dat dit artikel de belangrijkste sine qua non, van zowel NHG als LHV weglaat.
Als de minister vergeet de eufemistisch genoemde 'randvoorwaarden' niet goed of te weinig te regelen, dan doen we het niet!
Dat wil minder diplomatiek gezegd zeg...gen: "Betalen, anders vertikken we het!"
Dit ook al omdat dit een behandeling is, die voor zorgvuldigheid veel tijd kost en ook veel verantwoordelijkheid. En dat moet nu eenmaal worden betaald. We hebben al veel en veel te veel onvergoed op ons bordje gekregen en we weten hoe de minister denkt, spreekt en handelt en ook dat dit zeker niet altijd met elkaar overeenkomt. We volgen dit proces met argusogen.
Bart Bruijn
Huisarts, STREEFKERK Nederland
Ahum, in mijn vorige reactie verzeild geraakt in geneste ontkenningen, die de bedoeling precies omdraaien.
Als in de tweede volzin voor 'vergeet' 'niet' wordt ingevoegd klopt de logica weer. OK, de stijl een stuk minder, dus ik zal volgende keer wat... beter opletten.