Medisch beroepsgeheim: wat en waarom?
2 reactiesArtsen hebben een beroepsgeheim. Een arts moet zwijgen over alles wat hij tijdens zijn werk te weten komt over een patiënt. Zo kan iedereen erop vertrouwen dat alle informatie die je als patiënt met een arts deelt, vertrouwelijk blijft.
Wat is het medisch beroepsgeheim?
Artsen hebben een beroepsgeheim. Dit betekent dat een arts moet zwijgen over alles wat hij bij de uitoefening van zijn werk te weten komt over een patiënt.
Waarom is het medisch beroepsgeheim belangrijk?
Door het medisch beroepsgeheim kan iedereen erop vertrouwen dat alle informatie die je als patiënt met een arts deelt, vertrouwelijk blijft. Zo kan iedereen met een gerust hart naar een arts als dat nodig is. Ook als je wilt vertellen over een uit de hand gelopen ruzie of hulp zoekt bij ernstige psychische problemen.
Het beroepsgeheim zorgt ervoor dat de spreekkamer een veilige omgeving is, waar je in vrijheid informatie met een arts kunt delen. En dat ook de informatie die je met een arts uitwisselt tijdens een telefoongesprek of beeldbellen vertrouwelijk blijft.
Welke informatie valt onder het medisch beroepsgeheim?
Het medisch beroepsgeheim geldt voor alle informatie die een arts over een patiënt heeft. Bijvoorbeeld gegevens die een arts tijdens onderzoeken of behandeling over een patiënt verzamelt, maar ook informatie over iemands privé-situatie en informatie die een arts via anderen over een patiënt te weten komt. Het medisch beroepsgeheim geldt ook nog na de dood van de patiënt.
Soms moet of mag je het medisch beroepsgeheim doorbreken
Er zijn bijzondere situaties waarin een arts het beroepsgeheim moet of mag doorbreken. Als belangrijke voorwaarde geldt dat je de keuze tot het doorbreken van het beroepsgeheim moet kunnen motiveren.
Situaties waarin het beroepsgeheim mag worden doorbroken:
- met toestemming van de patiënt;
- met veronderstelde toestemming van de patiënt;
- wettelijke spreekplicht en meldrecht;
- conflict van plichten;
- zwaarwegend belang.
Lees de toelichting bij deze situaties via knmg.nl/beroepsgeheim-doorbreken.
Goed geregeld in Nederland
Vertrouwelijkheid in de zorg is in Nederland goed geregeld. Door het medisch beroepsgeheim kan iedereen, in elke situatie, terecht bij een arts en alles in vertrouwen met een arts delen. Je kunt erop rekenen dat de informatie die je met een arts deelt, vertrouwelijk blijft. Dit is niet overal vanzelfsprekend.
Er gelden genuanceerde, doordachte regels voor de toepassing van het medisch beroepsgeheim en de uitzonderingen hierop. Er is afgebakend welke informatie onder het medisch beroepsgeheim valt. Er is bepaald wanneer artsen moeten of mogen spreken en er is ruimte om het beroepsgeheim te doorbreken als dat nodig is. We moeten er samen voor waken dat dit zo blijft.
A. G?bel
Huisarts, Amstelveen
Heerlijk dat in een wereld waarin mensen hun aambeien op facebook zetten, patiënten de uitslag van hun CT-scan eerder zien dan ik, door datalekkage van alles op straat ligt en mensen over hun arts van alles rondbazuinen in het café, in de krant, op t...witter en op Zorgkaart Nederland, er nog steeds één plek is waar het beroepsgeheim geëerbiedigd wordt: de spreekkamer van de dokter.
manager Strategie en Bestuur, Breda
Aanvullend merk ik graag op dat er ook een algemene grond voor het beroepsgeheim geldt. Die bestaat uit het vertrouwen dat een ieder die nog geen patiënt is mag stellen in de gezondheidszorg, zonder vrees dat zijn persoonlijke gegevens worden geopenb...aard. Zonder dat vertrouwen zouden mensen ervan kunnen worden weerhouden zich te wenden tot de zorg of delen zij misschien niet alle relevante informatie met de arts. Dat brengt de toegankelijkheid en effectiviteit van de zorg in gevaar, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Frank de Haan