COPD
In Nederland lijden zo’n 350.000 mensen aan de longziekte COPD en jaarlijks sterven ruim 6000 mensen aan deze chronische ziekte. Veelal is roken de oorzaak. Maar ook erfelijke ziekten of slecht behandelde astma kunnen COPD tot gevolg hebben.
-
Structureel aandacht nodig voor longaandoening als beroepsziekte
Werkgerelateerde longziekten zijn een onderschat probleem. De zorg voor mensen met deze aandoeningen is dan ook ondermaats en versnipperd. Longartsen Hanna van der Valk en Leon van den Toorn bepleiten een betere, vooral structurele aanpak.
-
Verband vroege luchtweginfectie met vroegtijdige sterfte
Onderzoek onder ruim 3500 Britten laat zien dat personen die in hun tweede levensjaar of eerder een lagereluchtweginfectie, zoals bronchitis of longontsteking, doormaakten een grotere kans hebben om op volwassen leeftijd te overlijden aan luchtwegaandoeningen en dat dit losstaat van sociaaleconomische factoren en roken, waarvoor de onderzoekers – James Peter Allinson e.a. – corrigeren.
-
Effectieve preventie COPD: betrek lokale gemeenschap
Preventieprogramma’s die rekening houden met de lokale gebruiken en opvattingen over chronische longziektes zoals COPD, dragen sterk bij aan het verminderen ervan.
-
Een toevalsbevinding op X-thorax
Bij een 67-jarige vrouw, bekend met ernstige COPD, wordt per toeval een afwijking gezien op een X-thorax. Wat is uw waarschijnlijkheidsdiagnose?
-
Artsen maken film over slechtnieuwsgesprekken met rokers
Artsen hebben een film online gezet waarin ze vertellen hoe aangrijpend het is als ze mensen moeten vertellen dat ze als gevolg van roken niet meer beter zullen worden. Tabak moet de wereld uit, vinden de dokters. De nieuwe regering moet zich daar ook voor inspannen, menen de artsen achter de actie #artsenslaanalarm.
-
Laat de COPD-patiënt niet stikken
Het Nederlandse parlement keurde in 2001 de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl) goed. Nederland was hiermee het eerste land ter wereld dat artsen toestaat een patiënt op diens verzoek te doden. België volgde een jaar later, maar de richtlijn daar lijkt een stuk adequater en patiëntvriendelijker.
-
Nachtelijke zuurstof lijkt verslechtering COPD niet te voorkomen
Nachtelijke toediening van zuurstof lijkt geen voor- of nadeel op te leveren voor mensen met COPD die nog geen zuurstoftherapie (overdag) nodig hebben. Dit is het resultaat van een – vanwege onvoldoende deelnemers – voortijdig gestopte studie waarover Yves Lacasse in de New England Journal of Medicine schrijft.
-
Veroordeel de COPD-patiënt niet!
Als je roken niet als een verslaving ziet, maar als een keuze, is het lastig om compassie te voelen voor een patiënt die zijn gezondheid in gevaar brengt. Toch is compassie essentieel voor goede zorg. Dat laten twee longartsen aan de hand van een casus zien.
-
Voordelen van de covid-19-pandemie
In de Isala waren we goed voorbereid op de covid-19-pandemie door onder meer een draaiboek naar aanleiding van de grieppandemie in 2018. Binnen de longgeneeskunde hebben we de fysieke electieve zorg beperkt, maar ons connected care-/telemedicine-programma geïntensiveerd.
-
‘Ras’ speelt ten onrechte rol in klinische besluitvorming
‘Ras’ duikt regelmatig op als relevante factor, onder meer in richtlijnen voor nierfunctie en COPD. Nadere beschouwing leert dat het een weinig nuttige en in sommige opzichten zelfs schadelijke factor is, zowel voor klinische besluitvorming als voor beeldvorming.