Pleidooi voor leven
Ode aan Denis Mukwege
Plaats een reactiePleidooi voor leven, Denis Mukwege, De Geus, 256 blz., 22,50 euro.
Hij is misschien wel de bekendste Congolees ter wereld, de man die sinds het ontvangen van de Nobelprijs voor de Vrede (2018) een heuse sterrenstatus heeft weten te bemachtigen: Denis Mukwege. Hij groeide op in Belgisch Congo, studeerde geneeskunde in Burundi en specialiseerde zich tot gynaecoloog in Frankrijk.
Ondanks de kansen en de luxe die in Frankrijk voor het oprapen lagen, was zijn terugkeer naar Congo, op dat moment Zaïre genaamd, een uitgemaakte zaak. Toen hij als kleine jongen met zijn vader, predikant, door de ziekenhuizen wandelde, werd zijn roeping duidelijk: hij wilde muganga worden, iemand in een witte jas die medicijnen uitdeelt.
Pleidooi voor leven is het autobiografische verhaal van Mukweges leven tot dusver, het leven van een begaan arts. En dat is niet niks. Hoezeer het buitenland en de Verenigde Naties zijn inzet voor vrouwen ook bejubelen, zo ongewenst lijkt zijn werk te zijn voor de Congolese autoriteiten. Mukwege beschrijft meerdere doodsbedreigingen en daadwerkelijke aanslagen op zijn leven. Sinds de eerste aanslag in 1996 maakt geweld naar eigen zeggen deel uit van zijn dagelijks bestaan als arts. Het gevaar voor eigen leven neemt hij voor lief in de strijd voor ‘zijn vrouwen’. Vrouwen bij wie gewelddadige verkrachting en genitale verminking nooit ingezet mogen worden als oorlogswapen. En vrouwen die volwaardig deel zouden moeten kunnen nemen aan de samenleving. De conclusie is echter pijnlijk duidelijk: er is nog een lange weg te gaan. Pleidooi voor leven is een inspirerend verhaal over de historie van Congo, de tegenstellingen met het westen en de belichaming van een uitstervend ras: de man met een roeping.
- Er zijn nog geen reacties