Over slapen – of juist niet
Plaats een reactie
Het no-nonsense slaapboek, Steven Laureys, Borgerhoff & Lamberigts, 255 blz., 22,99 euro.
Bestellen
Eigenlijk moet je een arts vragen hoeveel uur hij heeft geslapen voor hij je iets voorschrijft of een medische handeling uitvoert, vindt de Belgische neuroloog Steven Laureys. In Het no-nonsense slaapboek gaat Laureys – ooit zelf door slaapgebrek met zijn auto tegen een vangrail beland – in op de opbouw van slaap, maar ook op de funeste effecten op lichaam en geest van slaaptekort. Laureys legt veel nadruk op de rol van dromen, verzet zich tegen de ‘heroïek van vermoeide macho’s’, en put graag uit eigen ervaring.

Slaap je wakker en gezond begint met een interessant uitstapje naar geschiedenis van slaap, en de rol van slaap bij dieren en binnen religies. Naast de uitleg over opbouw en werking van slaap, biedt het veel kennis over verschillende slaapziekten en de behandeling ervan. Het boek is grotendeels van de hand van de vorig jaar overleden neuroloog-somnoloog Hans Hamburger en werd afgerond met hulp van een familielid en een oud-collega.
Slaap je wakker en gezond, Hans Hamburger, Lucht, 270 blz., 23,99 euro.
Bestellen

Voor wie zich graag verwondert over het fenomeen slaap, is er het troostrijke Sst… ik slaap. Daarin zijn gedichten van arts en auteur Toon Tellegen over slaap – en het gebrek eraan – gecombineerd met potloodillustraties van slapende mensen van de inmiddels ook overleden illustrator Vanessa Verstappen. ‘Slaap houdt niet meer van mij, hij heeft het uitgemaakt. Hij wil wel vrienden blijven en af en toe nog eens langskomen – een uurtje of zo’, observeert Tellegen. Op die manier krijgt de pijn van slaapgebrek een wat zachter randje.
Sst…ik slaap, Vanessa Verstappen en Toon Tellegen, Lannoo, 128 blz., 22,99 euro.
Bestellen
- Er zijn nog geen reacties