Ons voedsel
Plaats een reactieOns voedsel. Een levenslang verhaal, Louise O. Fresco, Prometheus, 304 blz., 23,99 euro.
‘Hoe moet je in de eenentwintigste eeuw staan tegenover dierlijke producten, te beginnen met vlees? Tegenover het dier zelf? Tegenover alternatieven waar ook allerlei complicaties aan kleven?’
Zomaar wat vragen op bladzijde 139 van Ons voedsel, waarin Louise Fresco op associatieve wijze ingaat op ‘onze’ (de mens, met name de westerse mens) relatie met voedsel. Fresco was tot zomer 2022 bestuursvoorzitter van Wageningen University en nog altijd NRC-columnist. In dit boek neemt ze soms een herinnering uit haar leven als uitgangspunt (het eten van een slang in Congo, of perfect brood in Spanje), soms een observatie uit de huidige samenleving. Ze zoekt de nuance, zegt ze, en wil ‘perspectief bieden’ in het soms verhitte debat in de samenleving over ‘goed eten’. Ze hanteert het motto: eten is weten. Aan bod komen: ecologie, gezondheid en ziekte, en natuurlijk: smaak. Inclusief lofzang op de appel en het tomatenpureeblikje.
Lees ook:-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties