Tv: Fresco's Paradijs / Boek: Hamburgers in het Paradijs
Plaats een reactie
We hebben onze vanzelfsprekende houding tegenover voedsel verloren. Dat ons leven tegenwoordig zo ingewikkeld is, heeft alles te maken met de mondialisering van de productie en verwerking van voedsel, en alle positieve en negatieve effecten daarvan. Die constatering, gepaard gaand met knagende kwesties als ‘hoe kunnen we in ’s hemelsnaam leven met de wetenschap dat er in de wereld nu twee keer zoveel mensen overgewicht hebben als er ondervoed zijn’, was het uitgangspunt van Hamburgers in het Paradijs, het magnum opus van landbouw- en voedseldeskundge prof. dr. Louise Fresco over de geschiedenis en de toekomst van onze omgang met voedsel dat vorig jaar verscheen.
Nu is er een zesdelige tv-serie, Fresco’s Paradijs, waarin ze plekken bezoekt waar op het gebied van voedselvoorziening hoopvolle ontdekkingen zijn gedaan, kleine stappen worden gezet of grote ontwikkelingen worden voorbereid. Haar reis voert van Spitsbergen tot Kazachstan, van het Italiaanse Umbrië en het Spaanse Galicië tot Japan. De serie eindigt in de grote steden waar een steeds groter deel van de totale wereldbevolking woont en waar de voedselproblematiek zich samenbalt. Haar ideaal, Fresco’s paradijs, is een wereld waar iedereen genoeg en gezond te eten heeft en boer en consument, stad en platteland weer verbonden zijn. - Henk Maassen
Fresco’s Paradijs, vanaf 13 oktober, zes zondagen achtereen, 18.50 uur, Ned. 2.
Hamburgers in het Paradijs, Louise Fresco, Bert Bakker, 539 blz. 24,95 euro.
17 november houdt Fresco de Socrateslezing 2013: socrateslezing.nl.
- Er zijn nog geen reacties