Into the world
Verhalen van de tropenarts nieuwe stijl
Plaats een reactieDe term ‘tropenarts’ mag helaas niet meer – het dekt de lading niet langer. Grenzen tussen landen en ziekten zijn minder duidelijk: hart- en vaatziekten zijn niet louter westerse ziekten en tropische infectieziekten duiken overal op. Enter: de arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde (IGT).

Into the world – Ervaringen en visies van artsen Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde, Marlies Hummelen e.a., Uitgeverij Boekschap, 205 blz., 28,50 euro. Ook verkrijgbaar in Engelstalige uitvoering.
Dat deze ‘voorheen tropenarts’ dreigt te verdwijnen omdat financiering van de opleiding uitblijft, meldden meerdere media en is ook te lezen in Into the World, waarvoor Marlies Hummelen twaalf artsen internationale gezondheidszorg sprak.
Na hun werk in het verre buitenland, zetten ze hun ervaringen op een nieuwe manier in. David Koetsier verruilde zijn werk met aidspatiënten in Zambia voor een huisartsenpraktijk in Amsterdam-Noord, waar hij ijverde voor een buurtmoestuin en een rookvrije veerpont. Jurre van Kesteren belandde ten tijde van de ebola-uitbraak in Sierra Leone, en kon later in Nederland waardevolle informatie leveren voor de aanpak. André Veneman was arts voor vluchtelingen en maakte de switch via Shell naar AkzoNobel: ‘Nog altijd, ook in mijn huidige werk, voel ik me eigenlijk een tropenarts.’
Het fraai vormgegeven boek biedt beschouwingen over de rol van de arts IGT naast verhalen over avontuurlijke loopbanen – en dat is altijd leuk om te lezen, al moet gezegd dat sommige interviews wel érg lang zijn.
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties