Bedrijfsgeneeskunde
Het beroep
De bedrijfsarts is een adviseur op basis van arbeidsgezondheidskundige expertise. De bedrijfsarts is in staat beroepsziekten en beroepsgebonden aandoeningen te beoordelen, te begeleiden en daarover te adviseren. Tevens past de bedrijfsarts preventieve technieken toe ter behoud en bevordering van het individuele arbeidsvermogen. De bedrijfsarts draagt de verantwoordelijkheid voor de verzuimbegeleiding en de arbozorg bij kleine en grote organisaties. Hij of zij adviseert over de aanpak van het ziekteverzuim en de verbetering van de arbeidsomstandigheden. Tevens begeleid de bedrijfsarts de re-integratie van zieke werknemers en houd je bedrijfsgeneeskundig spreekuur. De nadruk zal echter liggen op preventie van ziekteverzuim door middel van organisatieadvies op gebied van werken aan gezondheid. Hierbij moet je denken aan preventiemaatregelen als beschermende kleding en gehoorbescherming, maar ook de begeleiding van zwangere vrouwen.
De opleiding
Om bedrijfsarts te worden doorloop je de opleiding 'specialisme arbeid en gezondheid -bedrijfsgeneeskunde', wat valt onder de sociaal-geneeskundige opleidingen. De opleiding is een combinatie van theoretisch en praktijkonderwijs. Aiossen worden dan ook betrokken bij het handelen in de praktijk. Het cursorisch onderwijs in de opleiding wordt verzorgd door het opleidingsinstituut. De opleiding is ingedeeld in 8 semesters met ieder een inhoudelijk thema, zoals professioneel werken, verzuim en re-integratie, verzuimbeleid en risico's in arbeid.
De opleiding duurt 4 jaar. Er zijn per jaar 13 plekken.
Meer informatie
- Nederlandse vereniging voor Arbeids- en bedrijfsgeneeskunde
- Netherlands School of Public & Occupational Health
De NSPOH is het opleidingsinstituut dat opleidt tot arts Maatschappij & Gezondheid, bedrijfsarts en verzekeringsarts. Deze opleidingen leiden tot registratie in een erkend specialisme in de sociale geneeskunde met Europese erkende certificering (BIG-registratie). - Vervolgopleiding tot bedrijfsarts (SGBO) (UMC St RAdboud)
- Opleidingseisen sociaal geneeskundige (KNMG)
Vacatures
Vacatures Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
Leestips
-
Help, de bedrijfsarts wil informatie!
Regelmatig krijgen huisartsen en specialisten informatieverzoeken van een bedrijfsarts. Omdat zij de finesses van verzuimbegeleiding en de wettelijke regelingen niet kennen, leidt dat nogal eens tot irritatie. Enige uitleg over de reden van die verzoeken is daarom nuttig.
-
Centraal Tuchtcollege vliegt uit de bocht
In hoger beroep bij het Centraal Tuchtcollege wordt de registratie van een bedrijfsarts doorgehaald. Een onbegrijpelijke en onwenselijke uitkomst, vindt hoogleraar gezondheidsrecht Joep Hubben.
-
‘Een heel ander pad dan ik ooit voor me had gezien’
‘Papa, werk je niet meer?’ Dat was een van de eerste reacties van zijn middelste dochter (6 jaar) toen Mustafa Dönmez nog maar net als anios bedrijfsgeneeskunde aan de slag was.
-
Een arbeidsarts voor zzp’ers zij aan zij met de huisarts
Arbeidsgerelateerde medische zorg zou ook voor zzp’ers, mantelzorgers en vrijwilligers toegankelijk moeten zijn. Het idee van zo’n arbeidsarts die in de eerste lijn opereert lijkt aan te slaan.
-
Bedrijfsgeneeskunde: midden in de maatschappij
Een bedrijfsarts heeft te maken met alle lagen binnen een organisatie – van werknemer tot directeur. En beïnvloedt de gezondheid van mensen op individueel én organisatorisch niveau. ‘Ik denk dat weinigen weten hoe leuk en uitdagend dit vak is.’