Covid-19 en het ‘argument van de onwetendheid’
Plaats een reactie‘Er is geen bewijs’ voor mondkapjes, aerosolen, 1,5 meter, vitamine D, verspreiding door kinderen, etc. Dit is het ‘argument van onwetendheid’: iets is onwaar omdat niet bewezen is dat het waar is.1
De vraag is: ‘wat is bewijs’. Karl Popper vond dat een hypothese moet worden getest door falsificatie.2 Een theorie wordt niet bewezen door ondersteunende gegevens. Wetenschapsfilosofisch voegt ‘er is geen bewijs’ dus niet veel toe.
Sinds de jaren ‘90 gebruiken we ‘evidencebased medicine’ (EBM): ‘het nauwgezet, uitdrukkelijk en oordeelkundig gebruik van het momenteel beste bewijs voor een adequate behandeling van de individuele patiënt’.3-5 Helaas is EBM precies geworden wat grondlegger David Sackett vond dat het niet moest zijn. Het gaat niet alleen over placebo-gecontroleerde dubbelblinde studies, het is geen kookboekgeneeskunde.3 Dat experimentele therapieën alleen in onderzoekverband mogen plaatvinden is dus geen EBM-eis.
Vanaf het begin werd gesteld dat de meeste covid-19-patiënten niet overlijden aan het virus maar aan een overactief immuunsysteem.6,7 Ontsteking gaat gepaard met verhoogde stolling en verlaagde fibrinolyse.8,9 Stolsels belemmeren de longperfusie met vaak fatale gevolgen.9,10 Overactiviteit start 7-10 dagen na de aanvang van symptomen. SARS-CoV-2 is dan nagenoeg verslagen.6,11,12 De dan beste oplossing lijkt onderdrukking van het immuunsysteem. Initiële behandeling met antivirale middelen en vervolgens met corticosteroïden en antistolling werd vanaf het begin voorgesteld.11-13 Echter, pas toen het dexamethason-onderzoek succes rapporteerde was deze behandeling ‘bewezen’.14
Het negeren van de cytokinenstorm, D-dimeren en het longbeeld bij autopsie, als ook het vasthouden aan therapieën in onderzoekverband, is strijdig met Sacketts gedachtegoed.6,7,9,10,15 Autopsie is de gouden standaard voor de doodsoorzaak.10 En vervolgens redeneer je via de pathofysiologie naar een rationele behandeling.
Frits Muskiet, gepensioneerd klinisch chemicus en hoogleraar klinisch chemische analyse en pathofysiologie, Groningen
Bronnen
Bronnen zijn op te vragen via: f.a.j.muskiet@umcg.nl
- Er zijn nog geen reacties