Praktijkperikelen
2 minuten leestijd
Praktijkperikel

Intieme foto’s

19 reacties

Voorlichting en counseling zijn vaak voldoende om patiënten af te laten zien van een voorgenomen labiumreductie. Soms zijn er echter redenen van mechanische of psycho-sociale aard om wel een schaamlipcorrectie te verrichten. In dat geval wordt er een verslag gemaakt van het consult waarin dit wordt verwoord. Met dit verslag kan patiënte bij haar ziektekostenverzekeraar nagaan of de behandeling wordt vergoed.

Sinds kort is hier verandering in gekomen. Er moet nu bij de ziektekostenverzekeraar een extra ‘artsen-verklaring’ worden ingediend. In het bijbehorende formulier staan de volgende vragen:

1. Wat is de reden voor de ingreep?

2. Is er sprake van een aantoonbare lichamelijke functiestoornis?

3. Geef een toelichting waarom er sprake is van een aantoonbare lichamelijke functiestoornis.

4. Is er sprake van een verminking?

5. Geef een omschrijving van de aandoening en vermeld: lokalisatie, lengte x breedte in cm, kleur en aspect.

6. Foto’s toevoegen, lateraal en frontaal. SVP aanvinken:
O Verzekerde geeft toestemming dat zijn/haar foto’s elektronisch aan de verzekeraars worden verzonden
O Behandelaar heeft geen foto’s beschikbaar, deze zullen door de verzekeraar bij verzekerde worden opgevraagd.

Bij punt 6 staat als toelichting nog: ‘De foto’s dienen scherp te zijn en een goed beeld te geven van de te beoordelen aandoening waarvoor de behandeling wordt aangevraagd. Zowel een overzichtsfoto als een detailfoto dienen ter ondersteuning van de beoordeling te worden meegestuurd.’

Hier gebeuren een aantal opmerkelijke dingen. Het besluit tot vergoeding van de labiumreductie wordt met deze procedure genomen door de ziektekostenverzekeraar, die daartoe niet is opgeleid en de patiënt niet heeft ontmoet. Ook wordt de patiënte gereduceerd tot een object met een bepaalde lengte, breedte, kleur en aspect.

Van patiënte wordt bovendien gevraagd zich te laten fotograferen vanwege een voor haar uiterst delicaat probleem met een intiem lichaamsdeel. Die foto’s worden bekeken door derden die patiënte niet kent.

De ‘behandelende’ dokter moet zich lenen voor het maken van deze foto’s voor een financieel belanghebbende, en mag louter technische gegevens aanleveren. Volstrekt onduidelijk is wat de toegevoegde waarde is van een overzichtsfoto en een detailfoto. En wat als de patiënte zich niet wil laten fotograferen?

Wiens belang speelt hier en ten koste van wie?


Reactie van de KNMG: 'Foto's schaamlippen buitenproportioneel'


Meer Praktijkperikelen


Praktijkperikel
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • H.H.J. Wegdam

    chirurg n.p., EDE GLD

    Ik vind het ronduit schunnig van de verzekeraar ter beoordeling voor vergoeding, van artsen te vragen foto's te maken van deze aandoening en deze direkt of via de patient ter beschikking te stellen. Er zijn bij de verzekeraar toch mensen die arts ...zijn en zich adviseur mogen noemen om namens de verzekeraar zelf te kijken en uit te maken of dit wel of niet een aandoening is voor patient en vervolgens of ze willen betalen aan een eventuele ingreep? Krijgen we ook nog een een medisch fotodossier van de patient bij de verzekeraar? Moeilijk kan het toch niet zijn als je het eenvoudig en behoorlijk wilt houden.

  • S.M. Dermout

    gynaecoloog, ZAANDAM

    Met stijgende verbazing en met totaal ongeloof las ik in MC de praktijkperikel: intieme foto's. Als gynaecoloog voeren wij zeer spaarzaam labiumreducties uit via de op zorgvuldige gronden door de beroepsgroep opgestelde richtlijn Labiumreductie.
    De ...vragen die de verzekeraar stelt aan de beroepsbeoefenaar overschrijden een fatsoensnorm en zijn zelfs onbehoorlijk. Sinds wanneer moet een chirurg elektronisch foto's verzenden aan een verzekeraar om een diagnose te bevestigen? Wie is hier nu de hiertoe opgeleide arts?
    De macht van de verzekeraar is al bijzonder groot in Nederland doordat zij inmiddels vaak bepalen waar en door wie iemand geopereerd mag worden, maar nu wil de verzekeraar ook nog op de stoel van de arts gaan zitten om de juistheid van de indicatie te bepalen.

    Hier worden twee grenzen overschreden:
    De arts wordt gereduceerd tot een instrument die alleen een ingreep mag doen als de verzekeraar het goed vindt, op indicatie van een hiertoe niet opgeleide verzekeringsarts. Iedere chirurg moet nu opletten, u dient mogelijk vooraf rontgenfoto's van knie of heup of galstenen in te sturen: "schoenmaker blijf bij je leest".

    Maar veel erger en als vrouwelijke gynaecoloog volstrekt oninvoelbaar: waarom moeten er foto's van zeer intieme lichaamsdelen doorgestuurd worden? Wat heeft een medisch adviseur aan dergelijke foto's als hij niet de patiente erbij ziet en noch de anamnese, noch het postuur van de vrouw kent. Moeten we volgend jaar ook een foto van de mammae erbij doen, zodat hij de verhouding beter kan bepalen?

    Ik roep alle artsen op deze zeer onfatsoenlijke verzoeken van verzekeraars te boycotten. Indien de verzekeraar twijfelt aan de indicatiestelling dan kunnen zij richtlijnen afdwingen waar een specialist zich aan te houden heeft. Foto's horen alleen in een beveiligd EPD thuis.

    Sylvia Dermout, gynaecoloog, Zaandam

  • E. Wannee

    sociaal geneeskundige, APELDOORN

    Ik lees meerdere malen dat de zorgverzekeraar zou bepalen of iemand de beoogde ingreep mag ondergaan. Laten we het iets zorgvuldiger formuleren: Het gaat er alleen maar om of de verzekeraar het vergoedt. Want als iemand zelf bereid is te betalen en e...en dokter vindt die bereid is de ingreep te doen, dan mag er bij wijze van spreken op verzoek een extra oor aangenaaid worden.

    Maar los hiervan: Ik denk dat er niets mis is met de vragen 1 t/m 3. Vraag 4 is niet specifiek genoeg, en de rest kan echt niet.

    Ik merk nog op dat er geen specifieke vragen worden gesteld ter toetsing of er sprake is van de genoemde redenen van psycho-sociale aard. Terwijl dat m.i. de groep redenen is die het lastigst te objectiveren valt.

  • H.C. van Soest

    radioloog np, NIEUWERKERK AD IJSSEL

    Voor de beoordeling vaneen aanvraag tot vergoeden van een ooglidcorrectie vragen ze geen foto's.Niet interessant genoeg?

  • P.M. Ghuijs

    arts-onderzoeker, Amsterdam

    Dit is toch te belachelijk voor woorden! Sowieso mag het al aannemelijk zijn dat, wanneer een vrouw dergelijke procedures overweegt, zij zich hier enorm zelfbewust over zal voelen. Dit geldt trouwens niet alleen voor labiacorrecties, maar naar mijn m...ening ook bij mammareducties en correcties van (bijvoorbeeld) littekens (waarbij dit ook niet beperkt is tot vrouwen).
    Ik vind het bizar dat de zorgverzekering dan kan (en blijkbaar mag!) beslissen of de patiënt deze ingreep mag ondergaan, in plaats van de arts, en nog veel erger dat zij dit op basis van (o.a.) foto's doen! Nog naast het feit van de psychische stress die voort kan (en waarschijnlijk zal) komen uit het idee dat een wildvreemde derde deze foto's onder ogen krijgt, vraag ik mij ten zeerste af wat hier überhaupt de toegevoegde waarde van is. Gaat deze derde geschoold zijn in het beoordelen van dergelijke foto's? En wat gebeurt er nadien eigenlijk met het materiaal? Als ik één ding heb geleerd is dat álles wat de digitale wereld in wordt gezonden, daar aanwezig blijft, zelfs al wordt de bron verwijderd.
    Als patiënt zou ik dit als een enorme schending van mijn privacy zien, en als arts zou ik het idee hebben dat mijn professionaliteit en expertise in twijfel worden getrokken. Beiden zijn naar mijn mening een slechte zaak, en komen de (ware en ervaren) kwaliteit van de zorg bepaald niet ten goede.

  • Kaspar Mengelberg

    psychiater, Amsterdam

    Deze bizarre geschiedenis heeft ook een verhullend aspect. Door de perverse extremiteit van dit incident wordt gecamoufleerd dat verzekeraars in samenwerking met beleidsmatige en financiële machthebbers in toenemende mate dreigen te bepalen wat in de... gezondheidszorg wel, en vooral niet, gebeurt. Zo wordt door de voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen uit economische overwegingen bij ouderen onvrijwillige 'euthanasie' door abstinentie bepleit, verhuld achter het gordijn van 'liefedevolle verzorging' (NRC 8 augustus 2012).

    Het woord euthanasie is hier om twee redenen tussen aanhalingstekens geplaatst. In de eerste plaats om te verwijzen naar de nationaalsocialistische massamoord op patiënten om economische reden, na de oorlog aangeduid als Aktion T4. Nazi's zelf spraken over euthanasie; Hitler gebruikte het woord Gnadentod. Voorbeelden van wat Goebbels Sprachreglung placht te noemen. In de tweede plaats omdat onvrijwillige euthanasie niet bestaat. Onvrijwillige euthanasie is namelijk moord. En zij die onvrijwillige euthanasie administratief-politiek voorbereiden zijn potentiële bureaumoordenaars
    De term necropolitiek is van toepassing op het door gezondheidsbureaucraten geëntameerde pleidooi tot publieke discussie over economisch te bepalen grenzen aan op zich zinvolle medische (be)handelingen. De ultieme macht van de politiek-bureaucratische zorgelite is immers gelegen in haar soevereiniteit om te bepalen wie leeft en wie, om economische reden, door medische verwaarlozing voortijdig de ogen zal moeten sluiten.
    Aan de orde is dat artsen zich uit medisch-ethische overwegingen tegen deze letterlijk vitale machtsontwikkeling van oorspronkelijk slechts voorwaarden scheppende functionarissen in de zorg verzetten. In het licht van deze necropolitieke discussie is de vraag of een individu op kosten van de premiebetaler een labiareductie kan ondergaan van tot op zekere hoogte van ondergeschikt belang.



  • J.A.G. van Bemmel

    huisarts, HOOGLAND

    Wat een ophef: probeert de zorgverzekeraar eindelijk de kosten van de zorg in te dammen en dan nu al deze verontwaardiging. Met behulp van teledermatologie sturen huisartsen al jaren plaatjes van smerige huidaandoeningen ter beoordeling naar de derma...toloog. Wat is er mis met een vagina? De zorgverzekeraar kan heus wel beoordelen of het om een goede of foute vagina gaat. Voor dat soort werk bestaat zelfs een algemeen gebruikt woord, in keurig Nederlands 'vaginabaan' genoemd. Niks mis mee.Ik probeer al langer het nijpende probleem van te grote penissen onder de aandacht van zorgverzekeraar te brengen. Er is veel vraag naar verkleiningsplastieken. Probleem is dat er geen groothoeklens op mijn I phone zit. Ik krijg daardoor de phallushypertrofie nooit helemaal in beeld, waardoor vergoeding voor de operatie steevast afgekeurd wordt. Misschien kan de zorgverzekeraar een goede camera met groothoeklens bekostigen voor fotograferende artsen. Het gaat tenslotte om de toekomst van Nederland: de zorgkosten dienen beteugeld te worden.

  • T.E. Hoekstra

    huisarts, niet praktiserend, RHEDEN

    Dit is het uitlokken van een strafbaar feit. Hetgeen, volgens mij, ook strafbaar is.
    Het afgeven van een niet goed onderbouwde verklaring is niet toegestaan. Er moet dus functie-onderzoek gedaan worden. Voor de functie van een gewricht is dat niet z...o'n probleem, maar voor een functie-onderzoek van de labia voorzie ik toch wat problemen. Bij voorbeeld van de kant van de tuchtrechter en de rechtbank.

  • S.J.A. Verbeek

    Bedrijfsarts, COULLONS France

    Deze verzekeraar riskeert een aanklacht voor discriminatie indien niet dezelfde handelwijze wordt gevolgd voor (ook merendeels overbodige) circumcisies, dunkt mij.

  • M.N.L.D. Ooms

    Huisarts, NIJEVEEN

    Nee toch, dit is verzonnen?
    Ik zie nu een onzekere patiente, wijdbeens en halfnaakt op een onderzoeksbank. De lamp moet er nog goed bijgeplaatst worden voor de kwaliteit van de foto's. Dan sta je daar als arts met je fotocamere, of erger een Iphone, ...geconcentreerd op de intieme delen, zodat deze ( minder geliefde of misschien wel gehate) nog even keurig vastgelegd worden.
    Nee hee, dit is een misplaatste grap, toch?

  • L.P. Marinussen

    huisarts, VRIEZENVEEN

    Dit artikel samen met patient gelezen, die in verband met gynaecomastie hetzelfde heeft meegemaakt en zaich hierover verbaasde. De verzekeraar stuurde de patient een zeer uitgebreid invulformulier thuis met tevens het verzoek om foto's mee te leveren....
    Zowel patient als ik vinden dit ridicuul.
    Wat gebeurt er met deze foto's?
    Wat er in de beschreven casus gebeurt, is nog vele malen meer over de grens.

  • P.J.M. K.

    psychotherapeut, NOORD-SCHARWOUDE

    Hoewel het geen 1 april is lijkt mij dit een soort " grap ": veelbelovend en ziekmakend. Echt iets uit de koker van een bureaucratische pennenlikker van het " centraal planbureau ". Hoe ziet het " 5 jaren plan " er verder uit?

  • Bart Bruijn

    Huisarts, Streefkerk

    Is degene die dit bedenkt, ook degene die de foto's verzamelt?

    Dat geeft te denken.

    Waar is de controle over de verziekeraars???

  • J.A. de Lint

    orth. chir., OOSTERHOUT NB

    Ik zou voorstellen dat de foto's van patiënte geruild worden tegen foto's van de intieme delen van de directeur van die verzekeraar, met dezelfde eisen: detail en overzicht, lateraal en frontaal, lengte, dikte kleur en aspect.

  • M.A.J.M. Hamers

    bedrijfsarts, NIJMEGEN

    De zorgverzekeraars zullen helaas steeds meer het werk van zorgverleners gaan bepalen. Dat is een politieke keuze geweest. Dit is nog maar het begin.

  • M.D.A. Koonings

    huisarts, APELDOORN

    Doet elke verzekeraar dit? Zo nee dan zou ik patientes toch met klem adviseren een andere verzekeraar te nemen die niet dit soort eisen stelt.

  • C.J. Swijgers

    ex huisarts, CASTEREN

    Degene die dit bedacht heeft moet wel ruim ontspoort zijn van onze samenleving en zal wel met welk argument ook niet te overtuigen zijn. Niet te helpen dus. Berenverzorger op de smeltende Noordpool is een goede functie voor deze figuur.

  • A.L. Cense

    psychiater, STOUTENBURG

    Het komt mij voor dat een arts die zijn patiente in de geest van deze teksten bejegent, naar gebruikelijke normen, tuchtklacht-waardig gedrag vertoont. En dan zou het mogelijk moeten zijn dat dit soort grofheid via de achterdeur verplicht wordt ?

  • A.G. Wielinga

    huisarts, GROENLO

    Langzamerhand worden we, als we niet oppassen, als huisarts gereduceerd tot marionet van de zorgverzekeraars en overheid.
    Ook dit is weer een voorbeeld van regelgeving die zijn doel ver voorbij schiet.
    Lijkt mij dat hiermee alle privacyregels geschon...den worden

 

Perikel insturen

Heeft u iets meegemaakt wat u deed fronsen, foeteren of lachen? Deel het met uw collega's!

Stuur uw anekdote in

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.