Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
11 januari 2017 1 minuut leestijd
Praktijkperikel

Veel masturberen

5 reacties

Ik ben geen preutse huisarts. Over het algemeen maakt dat het praten met patiënten een stuk makkelijker. Maar niet altijd.

Enkele jaren geleden had ik een jonge man met een epididymitis op mijn spreekuur. Ik had hem eerder keurig behandeld, maar het kwam telkens terug. Een soa kon het volgens hem echt niet zijn.

Ik belde de uroloog. Hij adviseerde me om langer te behandelen dan de standaard aangeeft. Toen ik net wilde ophangen, adviseerde hij me nog om een masturbatieadvies te geven: de ‘oude prut’ moest eruit, want dit kon een bron van herinfectie zijn.

Met een grote glimlach hing ik op. ‘Goed nieuws', zei ik: 'Je moet veel seks hebben en veel masturberen.’ De jonge man keek me onthutst aan en stamelde: ‘Maar ik ben nog niet getrouwd.’ Ik schrok ervan. Ik was er altijd van uitgegaan dat mijn open houding alleen maar een voordeel was. Mijn luchtige advies was voor deze man helemaal niet zo grappig. Toen hij naar huis ging, voelde hij zich minstens zo opgelaten als ik.

Heeft u ook een perikel? Stuur uw verhaal naar redactie@medischcontact.nl

print dit artikel
Praktijkperikel
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

 • Jeroen Dijkstra, Gynaecoloog, voorzitter Werkgroep Psychosomatische Obstetrie en Gynaecologie, Fellow of the European Committee of Sexual medicine (FECSM)., Zwolle 20-01-2017 11:22

  "Een seksuele anamnese heeft niets met preutsheid te maken

  Het kunnen afnemen van een seksuele anamnese heeft niets met preutsheid te maken maar is iets wat elke (huis)arts zou moeten beheersen en ook zou moeten leren in zijn of haar basis opleiding (“veel masturberen” MC 02/2017:37). Voor het afnemen van een (seksuele) anamnese is het nodig dat de dokter beschikt over een ziekte script. Voor het ontwikkelen hiervan is het eigen kader (dus het wel of niet “preuts” zijn) niet voldoende. Aan kennis over seksuele anamnese zou veel meer aandacht gegeven mogen worden tijdens de opleiding.
  Het voorval had voorkomen kunnen worden als gebruik was gemaakt van het PLISSIT model. Het model wordt voorgesteld als een trechter, de meest simpele interventie bovenaan, permissie geven om over seks te praten (P=permission). Aannemen dat degene die voor je zit wel “gewoon” seks zal hebben (vanwege zijn of haar leeftijd of sexe) is een misvatting. Een simpele eerste vraag had moeten zijn “ vindt u het goed dat ik u in het kader van uw klacht een aantal vragen stel over seksualiteit? Vervolgens had kort uitleg gegeven kunnen worden over de relatie tussen epididymitis en ejaculatie (L=limited information), en hadden de huisarts en de patiënt het doel kunnen bereiken wat beoogd was met deze informatie, zonder dat een van beide zich opgelaten had hoeven voelen. En stelt u zich voor dat de patiënt daadwerkelijk een probleem had in het seksueel functioneren (bijvoorbeeld hij durft geen coitus meer te hebben uit angst zijn partner te besmetten, er zat immers “oude prut” in), dan zou u hem met de Specific Suggestions (SS) uit het model wellicht makkelijk weer op weg hebben kunnen helpen. Was u er dan helemaal niet uitgekomen, dan had hij doorverwezen kunnen worden naar een seksuoloog in de regio voor Intensive Therapy (IT).

  "

 • J.J.P. Lamoré, chirurg in ruste, Naaldwijk 13-01-2017 12:41

  "Even geaarzeld, toch wil ik reageren. Epididymitis bij deze brave jongeman, ik geloof dat niet. Is de patiënt onderzocht ? Het antwoord van die uroloog vind ik onbenullig ! Het lijkt mij toe dat nader onderzoek aangewezen is, minstens een echo. Er is meer pathologie van dit orgaansysteem. Toch iets te vaak een miskende torsio testis gezien, jazeker, niet alleen bij kinderen."

 • Arjen Noordzij, uroloog, Hoofddorp 12-01-2017 11:26

  "Mooi praktijkperikel, het ongemakkelijke wordt mooi beschreven.
  Ik wil als uroloog inhoudelijk reageren op het eerste deel van het verhaal. Recidiverende epidydimitis-achtige klachten worden slechts zelden door een bacteriële verwekker veroorzaakt (hetzelfde geldt voor recidiverende prostatitis-achtige klachten). Antibiotica zijn dan ook slechts zelden zinvol. Dit klinkt meer als chronisch bekkenpijn syndroom (of ouderwets: scrotalgie). Om de beste aanpak te bepalen, is meer informatie nodig dan hier beschreven. "

 • Anoniem, arts 12-01-2017 10:36

  "Binnen diverse kringen is ook masturbatie uit den boze, zelfs binnen het huwelijk. "

 • Marc van Wijk, Huisarts, Delft 12-01-2017 08:18

  "De uroloog had ook alleen een masturbatieadvies gegeven. Daar hoef je niet voor getrouwd te zijn. De verwarring ontstond door de licht preutse opmaat van de huisarts (in de vorm van veel sex) naar het masturbatieadvies.
  "

 

Perikel insturen

Heeft u iets meegemaakt wat u deed fronsen, foeteren of lachen? Deel het met uw collega's!

Stuur uw anekdote in