De schutting van de huisarts is te laag
Plaats een reactieWellicht heeft u ‘m al in uw huis of praktijk hangen: de Verscheurkalender die een aantal maanden geleden aan de minister werd aangeboden. Op deze weekkalender, een initiatief van huisarts Daisy Pors, staat op de voorzijde van elke pagina een casus en op de achterzijde een suggestie om van de geldende, onzinnige werkwijze of regel af te komen.
Een aantal pregnante voorbeelden:
Het gaat niet goed met een patiënte: ze heeft een angststoornis en drinkt veel alcohol om haar klachten te dempen.
Verwijzing ggz: afgewezen. ‘Mevrouw heeft een alcoholprobleem. Dat moet eerst worden behandeld.’
Verwijzing verslavingszorg: afgewezen. ‘Mevrouw heeft een ggz-aandoening. Die moet eerst worden behandeld.’
Of deze: Patiënt heeft een stoma en wil het afvalmateriaal afvoeren. Dat mag volgens de gemeente niet zomaar. Of de huisarts een verklaring wil schrijven dat patiënt een stoma heeft... U begrijpt weer waarom de huisartsen op 1 juli op het Malieveld staan.
Meteen maar even de hand in eigen boezem, want ik heb zelf in de postoperatieve fase ook weleens gebruikgemaakt van de lage schutting van de huisarts: ‘Bij aanhoudende klachten toch de huisarts even de urine/buik/wondjes laten nakijken.’ Vaak denk ik hiermee de patiënt een wat langere reistijd naar het ziekenhuis te besparen, maar ongetwijfeld zal een huisarts mijn naam weleens in één zin met schuttingtaal hebben gebezigd.
U begrijpt waarom de huisartsen op 1 juli op het Malieveld staan
Huisarts Igor Monzón vat deze week nog eens voor ons samen welke regels er gelden en welke ook vooral niet, zoals die benodigde nieuwe verwijsbrief voor een controle na meer dan één jaar. Voor ons allemaal handig om te weten! Gelukkig is er tussen alle kommer en kwel ook nog ruimte voor humor en relativeren, want deze staat ook op de Verscheurkalender:
Nachtdienst op de huisartsenpost: Patiënt belt: ‘Ik heb al twee dagen niet gegeten.’ Er blijkt bij navraag geen enkele medische vraag te zijn. ‘Ik weet gewoon niet zo goed wat ik zal eten.’ De dokter verwijst de patiënt niet naar thuisarts.nl maar naar thuisbezorgd.nl.
Ook weleens lekker, zo’n verwijzing die 100 procent zeker geaccepteerd wordt.
Beluister als podcast op medischcontact.nl/podcast.
- Er zijn nog geen reacties