Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Blog

Zorgdromen

Plaats een reactie

Als het kan, ga ik ’s avonds nog even zitten om terug te kijken op de dag. Met aandacht voor wat me heeft verwonderd, emotioneel geraakt of geïnspireerd.

Vanavond duikt het gezicht van de heer A. op. Hij is een half jaar geleden van de trap gevallen en kampt met de gevolgen van een neurotrauma. Maar daarvoor had hij geen afspraak gemaakt. Hij wilde me vertellen wat hij in zijn lange tocht langs ziekenhuizen en specialisten had geleerd. Namelijk hoe belangrijk het is dat artsen echt luisteren. Openstaan voor het verhaal dat zijn leven heeft veranderd. Voor de ernst van zijn duizeligheidsklachten zodat er niet pas tijdens een second-opinion in een ander ziekenhuis op de eerder gemaakte MRI een fractuur van zijn evenwichtsorgaan wordt opgemerkt. En hoe belangrijk het voor hem is als artsen bij dat luisteren compassie tonen en tijd nemen om contact te maken met de vele emoties die dit trauma bij hem teweegbrachten.

Ruimte, daar gaat mijn zorgdroom over. Bij de dokter komen en ruimte voelen. Ruimte die helend is omdat er tijd, aandacht en compassie in leeft. Waarin patiënten het gevoel hebben dat ze gehoord en gezien worden in alle facetten van hun ziek-zijn. Waarin aangesloten kan worden bij wat zij zelf in huis hebben om aan hun herstel te kunnen bijdragen. En waarin preventie van ziekte op een persoonlijke en betrokken manier vorm kan krijgen.

Ik droom van huisartsenpraktijken die klein genoeg zijn om die ruimte te laten ontstaan. En van studiecurricula waarin hulpverleners kunnen leren met aandacht en compassie te werken. Want dat is het beste nieuws in jaren: ons brein is plastisch genoeg om deze vaardigheden te verankeren. Wie regelmatig mediteert en de overigens vele eeuwen oude aandacht- en compassieoefeningen doet, vormt nieuwe verbindingen in het brein. Net als spieren die zich ontwikkelen als je oefent bij de fysiotherapeut. Gewoon te zien op een MRI.

Voor de geanonimiseerde en omwille van de privacy aangepaste informatie over de heer A. heeft deze toestemming gegeven.

Deze droom is opgesteld in het kader van Zorgdromen. Dit is een initiatief waar dromen over de toekomst van onze zorg een podium krijgen. Op www.zorgdromen.nl verschijnen dagelijks nieuwe dromen en in december verschijnt het boek waarin de 100 mooiste dromen gebundeld worden.

print dit artikel
huisartsgeneeskunde preventie
  • Bram Tjaden

    Bram Tjaden is huisarts/opleider in Zeist en mindfulnesstrainer voor artsen.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties