Blogs & columns
Blog

Verplichte  vaccinatie

9 reacties

De dag na mijn eerste vaccinatie met het Pfizer-vaccin in mijn linker m. deltoideus was ik ziek. Ik had vooral stekende linkszijdige hoofdpijn en malaise. Op mijn linkerslaap ontwikkelde zich een zwelling in een preauriculaire lymfeklier die er nog steeds zit. Als ik aan het eind van het spreekuur hoofdpijn heb, overweegt die nog steeds links. Het zal wel beroepsdeformatie zijn, maar ik controleer nog steeds of mijn arteria temporalis normaal pulseert.

Ik was blij dat ik de prik op vrijdag had kunnen plannen en ik zei tegen mezelf dat ik kon voelen dat het vaccin bij mij werkte. Dat deed het ook. Mijn zoon kreeg tien dagen na zijn enting met Janssen gedocumenteerd covid en logeerde bij zijn vader en moeder. Wij kregen niets. Hij was in Montenegro geweest en had daar enkele lokale jongeren ontmoet. Ik begrijp dat in Montenegro niemand zich laat inenten en iedereen een QR-code koopt. In Nederland schijnt dat nog niet zoveel voor te komen.

Bijwerkingen van mRNA-vaccinaties zijn niet zeldzaam, maar in Nederland, met zijn tendentieuze nieuwsvoorziening, gaat het hard tegen hard als gewone mensen in de media discussiëren over het (indirect) verplicht stellen van vaccinaties. Inmiddels is de opdracht middels vaccinatie te zorgen voor bescherming van de medemens belangrijker dan iedere andere reden om je te laten vaccineren, terwijl steeds duidelijker wordt dat juist op macroniveau de vaccinatiegraad niet zoveel invloed heeft op de incidentie van nieuwe besmettingen. Verplichte vaccinatie is niet te verantwoorden en vaccinatie van kinderen beschouw ik als onrechtmatig. We gaan de komende tijd meer horen over ontstoken organen, zoals myocarditis, al wordt dat vooralsnog afgedaan als iets heel zeldzaams. Aan de andere kant worden de talloze meldingen van menstruatiestoornissen door Lareb onder het tapijt geveegd met de uitspraak dat die sowieso veel voorkomen. Ik vermoed dat het anders was gelopen als het om erectiestoornissen ging.

Ik durf er nog niet op vooruit te lopen want fake news ligt op de loer, maar het lijkt me verstandig om wat meer te letten op waar de Amerikanen mee gaan komen, dan mee te gaan in de waanzinnige uitspraken die mensen zich in Nederland permitteren over verplichte vaccinaties. In ons land wensen sommigen de niet-gevaccineerde medemens de meest ernstige straffen toe, maar gelukkig hebben we conventies. Ik bedoel dat ik persoonlijk voorstander zou zijn van de doodstraf voor Robert M, Michael P en Mohammed B. In Nederland doen we daar echter niet aan, net zomin als aan verplichte vaccinatie.

Meer van Emile Keuter

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • G.M. Main - Hoogenveen

  verzekeringsarts

  This is Bob...Bob isn't vaccinated & apparently has superpowers which enable him to infect & kill vaccinated people while preserving his own life.
  Bob is selfish......Bob says "sorry"....:-)

  [Reactie gewijzigd door Main - Hoogenveen, Trudy op 12-10-2021 19:18]

 • M. Petschow

  co-assistent, Almelo

  In de euforie eindelijk een kritische stem in MC te lezen, heb ik het belangrijkste vergeten: beterschap met je hoofdpijn!

  [Reactie gewijzigd door Petschow, Matthias op 10-10-2021 13:41]

 • M. Petschow

  co-assistent, Almelo

  Ik ben zo blij deze column te lezen. Eindelijk. Vanwege een gebrek aan kritische geluiden zijn mijn twijfels in de medische professie en het daar heerschede mensenbeeld de afgelopen maanden steeds toegenomen.

  Het moet altijd benadrukt worden dat ...het doel van bijna alle zorgmedewerkers is het beste voor hun patiënten en voor de populatie als geheel te bereiken. Over hoe dit precies te bereiken is --- zeker in tijden van een pandemie, waar elke onbewezen effectieve maatregel ook met kosten voor de volksgezondheid verbonden is (depressie, angststoornissen, economisch, gemiste diagnoses, vertrouwensverlies, bijwerkingen) --- moet een niet-ideologische discussie mogelijk blijven. Wij moeten het niet alleen maar aan 'expertencommissies' over laten om de wetenschappelijke kennis te interpreteren en de risico-afweging voor ons allemaal te doen (dus het tegenovergestelde voor 'personalized medicine'). Gezondheid is meer dan het voorkomen van Corona-infecties. Oktober 2021 is anders dan oktober 2020.

  "Verplichte vaccinatie is niet te verantwoorden en vaccinatie van kinderen beschouw ik als onrechtmatig."
  Deze zin is precies wat ik ook voel. De benadrukking op VERPLICHT. Geen kind zou nadelen moeten hebben bij een beslissing zich (nog) niet te laten vaccineren; dit is niet proportioneel gezien de onzekerheden bij dit besluit; zie bijvoorbeeld Ioannidis [1]. Waarom zou het niet mogelijk zijn ervoor te KIEZEN om een gezond kind met gering risico natuurlijke immuniteit te laten ontwikkelen, welke mogelijk beter is voor het rest van het leven dan de vaccine-induceerde immuniteit [2, 3]. Dus, aanbieden en advies graag; dwang heeft hier absoluut geen plaats. Hetzelfde voor mensen die al natuurlijke immuniteit hebben: waarom zouden deze mensen nadelen in het dagelijkse leven hebben of verplicht worden gevaccineerd [4]?

  In de praktijk zie ik dat vele mensen die echt risico hebben op ernstig Covid (ouder, overgewicht, comorbititeit) niet gevaccineerd zijn en in het ziekenhuis belanden. Deze mensen, vaak ook met buitenlandse achtergrond, zouden vooral moeten worden bereikt en overtuigt van de voordelen van vaccinatie VOOR HUN.

  Tevens moeten wij ook verder kijken dan de komende maanden! Wat als al dit beleid van dwang, drang en plicht in andere landen (bv Frankrijk, Italië) ervoor zorgt dat partijen verkiezingen gewinnen die uit de EU willen? Wat als de vaccinatiegraad voor andere ziektes daalt vanwege vertrouwensverlies? Wat betekend dit beleid in voor het vertrouwen in het klimaatbeleid in de toekomst? Mijn observatie is dat landen zoals Zweden, Denemarken en Noorwegen, die hun bevolking niet als kleine kinderen behandelen, het beste door deze pandemie lijken te komen. Zonder 'testen voor toegang', zonder 'vaccinatieplicht'.

  De ruimte voor discussie lijkt de afgelopen 1,5 jaren gevaarlijk verminderd. Ik weet niet wat jullie voelen, maar ik heb steeds een beetje angst gewoon te zeggen wat ik denk. Op de een of andere manier vrees ik dat dit met nadelen voor de toekomst zou kunnen worden verbonden. Een soort Orwellianse vorm van zelf-censuur is het gevolg. Echter, 'questioning science is the basis of science!' Ik wil gewoon niet in een samenleving leven waar je niet meer je mening mag uiten zonder door de heerschede ideologie gestraft te worden. Waar je niet meer aan de samenleving mag deel nemen zonder bewijs dat je gezond bent of tenminste de "juiste" vaccinaties in het verleden had.

  Nogmaals hartstikke bedankt voor deze column. Hopelijk het begin van een bredere discussie.

  ----------------------

  [1] Ioannidis, COVID-19 vaccination in children and university students, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/eci.13678
  [2] Ball, Should we delay covid-19 vaccination in children? - rapid response, www.bmj.com/content/374/bmj.n1687/rapid-responses
  [3] Gazit et al, Comparing SARS-CoV-2 natural immunity to vaccine-induced immunity: reinfections versus breakthrough infections, https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1
  [4] https://twitter.com/akheriaty/status/1437138341774778372?lang=en

  • A. Pfaff

   Anesthesioloog n.p., Maastricht

   Er worden fantstische lange verhalen geschreven waarom het te verdedigen is om je niet te vaccineren.
   De realiteit is echter heel eenvoudig. Vaccinatie beschermt het individu tegen ernstige complicaites van de virusinfectie. Ernstige complicaties zi...jn de oorzaak van het zorginfarct (= code zwart voor niet-covid patiënten).
   Dat de jongere medemens minder vaak ernstige complicaties krijgt is duidelijk, maar ook hier is het risico niet nul. Dus wil je echt liever de complicaties van het echte virus dan de complicaites van de vaccinatie?
   Probeer het nu eens simpel te houden en je niet te verliezen in allerlei wijsheden. Vaccinatie voorkomt overbelasting van de zorg en vermindert de kans op ernsitge complicaties.
   Dat vaccinatie niet de verspreiding van het virus voorkomt, hoeft geen probleem te zijn als de vaccinatie graad hoog genoeg.

 • A. Tan

  specialist ouderengeneeskunde

  Ben ook blij. met een ander geluid! Waarom is het, dat de officiële 'narrative' blijkbaar zonder kritische blik wordt gevolgd? Is het inmiddels niet meer zo dat wetenschappelijk handelen die met de mond beleden worden, omgezet moet worden in het pro...duceren van concreet bewijsmateriaal en dat wetenschap een immer 'vooruitschrijdend' verschijnsel is, waardoor nieuw inzichten uit onderzoeken periodiek moeten worden meegenomen in de besluitvorming?
  de Minsiter bleef eerder maar herhalen dat vaccinatie echt niet verplicht zou worden.....nu is de toon al harder, terwijl ondertussen de keuze om niet te vaccineren leidt tot een inperking vh sociale leven.
  In de Formule1 races in Zandvoort koos het coronavirus ervoor om mensen met rust te laten, maar in restaurants niet?????
  Pure wetenschap is en blijft het onbevooroordeeld kijken naar verschijnselen om ze vervolgens in een causaal verband proberen te krijgen die reproduceerbaar is.
  Wetenschap is er niet om een reeds gevormde mening mee aan te tonen.

 • D.F.R. Boswijk

  kaderhuisarts ouderengeneeskunde, Stegeren

  Niemand in Nederland hoeft zich verplicht te vaccineren. Dat mag je ook overal kenbaar maken, van MC tot in Amsterdam, desnoods getooid met een jodenster of zwaaiend met een galg. Vrijheid te over...
  En ja, natuurlijk kan het vaccineren van grote ...groepen ook ongewenste bijwerkingen geven en natuurlijk is dat voor betrokkenen buitengewoon naar en betreurenswaardig.
  Dat laat onverlet dat de besmettingen en oversterfte bij de meest kwetsbaren in Nederland dankzij het vaccineren en social distancing enorm zijn afgenomen. Ook is het duidelijk dat de huidige ziekenhuisopnames en IC opnames bij covid patienten vooral niet gevaccineerde betreft.
  Naast de individuele overtuiging en vrijheid bestaat er bij een pandemie ook een publiek belang en de overheid dient die zaken zorgvuldig af- en mee te wegen. Dus individuen, die potentieel riskant- dan wel besmettelijk kunnen zijn voor anderen, mogen geweerd worden in publieke ruimtes, scholen en instellingen. Dat is geen vaccinatieverplichting, maar repressieve tolerantie en dat is tijdens een pandemie proportioneel en legitiem, lijkt me.

  • M. Petschow

   co-assistent, Almelo

   "Dat laat onverlet dat de besmettingen en oversterfte bij de meest kwetsbaren in Nederland dankzij het vaccineren en social distancing enorm zijn afgenomen. Ook is het duidelijk dat de huidige ziekenhuisopnames en IC opnames bij covid patienten voora...l niet gevaccineerde betreft."

   Juist. Tot enkele maanden geleden was op de website van het RIVM nog een grafiek te zien met aantal corona-overledenen per leeftijdsgroep. Deze is helaas verwijderd, maar >98% waren 60+ en jongeren <40 hadden waarschijnlijk behoorlijk comorbititeit. Deze risicogroep [1] moeten we voornamelijk voor besmetting beschermen. "Testen voor toegang" bij verzorgingshuizen/verpleeghuizen zou daarom mogelijk een nuttige interventie zijn [2]. Bij de horeca en op school/universiteit is dat maar de vraag.

   "Dus individuen, die potentieel riskant- dan wel besmettelijk kunnen zijn voor anderen, mogen geweerd worden in publieke ruimtes, scholen en instellingen."

   Zo makkelijk is het hopelijk niet. Als je maar potentieel(!!!) besmettelijk bent --- en dat is iedereen ongeacht vaccinatiestatus --- is het hopelijk niet zo maar mogelijk voor de overheid je recht op school en deelname aan het sociale leven te weigeren. Elke maatregel moet proportioneel zijn! Wat is het nut dat een 13-jarige niet meer mag binnen lunchen bij de sportvereniging? Wat zijn de psychische gevolgen van zo'n beleid? Het lijkt mee dat we de kinderen beter voor het activisme van de overheid moeten beschermen en ouderen beter voor SARS-CoV-2.

   [1] https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen
   [2] https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD015085.pub2/full

  • H. van der Pol

   psychiater, Heerenveen

   U laat zich dus steeds testen wanneer u onder de mensen komt neem ik aan? Want u weet ongetwijfeld dat u, ook als gevaccineerde, het virus kunt verspreiden.

 • H. van der Pol

  psychiater, Heerenveen

  Hoera, eindelijk een ander geluid in een column hier!

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.