Blogs & columns
Blog

Misleiden van de zoekende patiënt: ozoninfuus tegen long covid?

12 reacties

Vandaag begon mijn dag goed met een nieuwe e-mail met een wervende tekst voor patiënten afkomstig van het ‘Team BeterKliniek’. Deze kliniek laat patiënten het volgende weten over de behandeling van long covid: ‘Afhankelijk van uw klachten kunnen we “10 pass Hyperbaric Ozon”, brown’s gas, glutathion infusen of inhalatie, supplementen en/of medicatie inzetten’.

In Nederland wordt de long-covidpatiënt dus overgehaald via deze e-mail en op een website om zich te laten behandelen met infusen van het eigen bloed, nadat ozon er doorheen gejaagd is. Het moet toch niet gekker worden.  

De geclaimde indicaties aldus de website van de Beter Kliniek (https://beterkliniek.nl/ozon/) zijn – en schrik niet –: vermoeidheid, slagaderlijke en hersendoorbloedingsstoornissen, diabetes, virusontstekingen: herpes, mononucleose, hyperventilatie, hepatitis, slecht zicht en gehoor door ouderdom, abcessen, slecht helende wonden, darmontstekingen zoals colitis ulcerosa, acne, sportgeneeskunde, schimmelziekten, eczeem, hooikoorts, allergieën, jicht en reuma, hart- en bloedsomloopzwakte, tinnitus, vertigo, vetstofwisselingstoornissen, obstipatie, nierziekten en menopauzale klachten.

Een gevaarlijke en totaal onbewezen intraveneuze therapie wordt aanbevolen als remedie tegen eigenlijk van alles. De Beter Kliniek, waar een arts aan verbonden is, roept over zichzelf dat het ‘dé kliniek voor integrale geneeskunde’ is, die de brug slaat tussen reguliere en niet-reguliere geneeskunde. Ik weet niet precies wat voor brug hier geslagen wordt, maar de inspectie zou de pijlers eens moeten onderzoeken. Volgens mij zijn die zo rot als een mispel.

De kliniek heeft allerlei bizarre infusen in de aanbieding voor de zoekende patiënt en heeft nu dus een nieuwe markt aangeboord: long covid. Het was natuurlijk te verwachten. Long covid gaat gepaard met een groot aantal klachten, zoals algehele malaise, vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn, pijn op de borst, hartkloppingen, verlies van reukvermogen, vergeetachtigheid, ook wel ‘brain fog’ genoemd. Veelal dus vrij aspecifieke klachten. Gezien deze symptomen is het duidelijk dat er dus een grote markt is van mensen die zich na een covidinfectie niet meer de oude voelen.

Patiënten kunnen een video aanklikken waarin een aantrekkelijke jonge man met een witte jas, die zich voorstelt als ‘dokter John Oraz’, vertelt dat hij over hyperbare ozontherapie gaat spreken. Hij is heel opgewonden over deze behandeling, zo zegt hij in z’n handen klappend, omdat de behandeling zo enorm krachtig is en bij zo veel ziekteproblemen kan worden ingezet, daar waar alle andere behandelingen gefaald hebben (https://www.youtube.com/watch?v=SKXzt89kbmg&t=18s). De goede dokter weet het verschil niet tussen een molecuul en een atoom, maar dat terzijde.

We blijven even bij het feit dat een onduidelijke kliniek in Nederland intraveneuze hyperbare ozontherapie aanbiedt. Het is bekend dat ozonbehandelingen in het verleden al aanleiding geweest zijn voor bijzonder nare bijwerkingen tot en met een hartinfarct aan toe. Het lijkt me dan ook totaal ongewenst dat er een kliniek is die patiënten e-mails stuurt en aangeeft dat dit soort infusen, of infusen met glutathion, ingezet kunnen worden bij long covid (en vele andere aandoeningen). In de video is de indicatie overigens de ziekte van Lyme en ongespecificeerde virale infecties.

Waarom heet deze methode ’10 pass Hyperbatic Ozon’? Omdat de methode het bloed van iemand tien maal achter elkaar in contact brengt met ozon waarna het bloed wordt teruggebracht in de patiënt. Omdat u dit vast niet gelooft, citeer ik nog even hoe de kliniek patiënten voorlicht op dit gebied. Je haren rijzen te berge bij het lezen van deze methode: ‘Bij een grote eigenbloedbehandeling wordt 100-250 ml eigenbloed via een canule uit een ader afgenomen. Dit bloed wordt gemengd met een ozon-zuurstofmengsel en laat men terug in deze ader indruppelen. De behandeling duurt 15 tot 30 minuten. Het is aanbevolen 10 behandelingen te ondergaan, om nadien over te schakelen op een onderhoudsbehandeling.’

De kliniek klaagt ook nog dat de behandeling niet vergoed wordt, met de volgende kinderlijke zin: ‘De ziekenfondsen vergoeden de kosten van een ozontherapie nog niet terug, alhoewel de medische en ook wetenschappelijke voordelen voor handen liggen.’

De informatie over long covid is de nieuwste blog van deze kliniek. Ik hoop dat deze blog ervoor zal zorgen dat het meteen de laatste blog is. Ik neem tenminste aan dat de inspectie blogs in Medisch Contact leest.

Lees ook
 • Jan Keppel Hesselink

  Jan Keppel Hesselink is arts, farmacoloog en medisch bioloog. Hij adviseert op het gebied van research en ontwikkeling van geneesmiddelen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • C.J. de Jong

  anesthesioloog, Amsterdam

  Beste Jan,

  Heb je al een antwoord gehad van IGJ? Ik heb nog geen formeel antwoord gehad op mijn melding. Kennelijk heeft IGJ het druk.
  Met vriendelijke groet,

  Catherine

 • H.M.C. K?rner-de monchy

  Verpleegkundige , Rotterdam

  Preventief Medisch Centrum gaf mij ook een ozonbehandeling iv.
  Doodziek geweest en enorme migraine aanvallen gehad. Dr Robbert Trossél. Ook naar Essaïdi gestuurd in Geldrop voor soort sauna behandelingen.
  Achteraf onzinnig allemaal.

 • C.J. de Jong

  anesthesioloog, Amsterdam

  Beste Jan,
  Volgens mij heeft je blog al effect. Ik kan de vermelding van Ozon-therapie vandaag niet vinden op de website van de Beterkliniek in Geldrop. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze het niet meer doen. En heb jij een BIG-registratie van An ...van Veen kunnen vinden? Is ze homeopaat of is ze arts? Als arts mag ze infusen geven, ook als is de inhoud (vitamines, mineralen, curcumine, andere zinloze producten) medisch gezien totaal zinloos. Maar zelf afgenomen en bewerkt bloed teruggeven aan een patient vergt toch echt een goed geoutilleerd laboratorium . Een artikel over dit onderwerp zou niet misstaan in Medisch Contact.

  • J.M. Keppel Hesselink

   pijnarts, Bosch en Duin

   Beste Catharina, haar naam is zo algemeen, maar ik denk dat ze basis arts - homeopathe is.
   Ik had inmiddels email contact met haar en dat heeft geresulteerd in het verwijderen van de Ozon therapie vermeldingen, blijkbaar.
   Ik zal eens kijken of i...k meer Nederlandse sites kan vinden over ozon therapie via eigenbloed-infusen...
   Ik denk echter dat ze misschien wel infusen met zinloze supplementen mag geven, maar dat er niet van allerlei claims aan die infusen opgehangen mogen worden. Bijvoorbeeld zie hun vermelding van de Indicaties van de intraveneuze Myers Coctail:
   vermoeidheid, migraines, fibromyalgie, depressie, spierspasmes of spontane spierkrampen... Voor geen van de bestanddelen van dat infuus is het volgens mij mogelijk om deze indicaties te vermelden. (https://beterkliniek.nl/de-myers-cocktail-gezondheidsinfuus/ )

   • C.J. de Jong

    anesthesioloog, Amsterdam

    Over zinloze infusen (met vitamines, mineralen, curcumine enzovoorts) met ongegronde gezondheidsclaims kunnen klachten ingediend worden bij Stichiting Reclame Code https://www.reclamecode.nl/klacht-indienen/
    En ik denk niet dat An van Veen een arts... is, want dan zou ze toch haar BIG-registratienummer wel vermelden op de website?

 • C.J. de Jong

  anesthesioloog, Amsterdam

  Ik heb recent ook een klacht ingediend over een kliniek, niet de door jou genoemde, waar bloed werd afgenomen, bewerkt, en waar plaatjesrijk plasma werd teruggespoten in het kniegewricht van de klant.
  Ik hoop dat IGJ spoedig met een duidelijke uitsp...raak komt over wat wel en niet mag op dit gebied. Tot die tijd wordt een zinloze behandelwijze, die niet risicoloos is, met ongegronde gezondheidsclaims aangeboden aan klanten die niet door hebben dat hen valse hoop wordt verkocht.

 • C.J. de Jong

  anesthesioloog, Amsterdam

  Beste Jan,

  IGJ leest mogelijk wel Medisch Contact, maar doet niets al je geen concrete melding doet via de website van IGJ. De vraag is: Wie plaatst die infusen voor het afnemen en geven van met ozon behandeld bloed? Is die persoon BIG-geregistree...rd? Vindt de bewerking van afgenomen bloed plaats in een laboratorium dat aan de veiligheids- en kwaliteitseisen voldoet voor afname, bewerken en teruggeven van bloed aan een klant? Net als jij ben ik zeer benieuwd naar de antwoorden van IGJ.
  Met vriendelijke groet,

  Catherine de Jong, anesthesioloog

  • J.M. Keppel Hesselink

   pijnarts, Bosch en Duin

   Beste Carharine, in de Beterkliniek werkt slechts een arts, collega An van Veen, en verder een therapeut, twee verpleegkundigen en een doktersassistente. Ik heb n.a.v. je brief net een klacht ingezonden via het contact formulier van de IGJ.

   An van ...Veen komt uit Geldrop en is een homeopathische arts die ooit een boete heeft moetren betalen van 7500 euro, omdat ze de Geneesmiddelenwet heeft overtreden, zoals op de VtdK website te lezen is: https://www.kwakzalverij.nl/nieuws/forse-boete-voor-homeopaatarts-an-van-veen/

   Ik vraag me ook af of het infuus door haar gegeven wordt, en ik zie op de website van de Beterkliniek ook nergens een vermelding staan over een laboratorium. Dat is ook een van de redenen dat ik over deze Beterkliniek schreef, je kan je niet goed voorstellen wat ze daar ter plaatse doen met het eigenbloedinfuus, waarover ze schrijven:

   "Bij een grote eigenbloedbehandeling wordt 100-250 ml eigenbloed via een canule uit een ader afgenomen. Dit bloed wordt gemengd met een Ozon-zuurstofmengsel en laat men terug in deze ader indruppelen. De behandeling duurt 15 tot 30 minuten. Het is aanbevolen 10 behandelingen te ondergaan, om nadien over te schakelen op een onderhoudsbehandeling.." Je moet er toch niet aan denken dat dit soort praktijken in Geldrop gewoon plaatsvinden.

   Het meest bizarre vind ik, dat ik de collega daar 3 maal aangeschreven heb, en aangegeven heb dat ik hun methode in MC zou bespreken. Ik had toch ten minste een reactie verwacht. Maar op hun website is nog steeds dat vreselijke behandelprotocol te vinden, inclusief de tig indicaties waar het allemaal goed voor is!

   [Reactie gewijzigd door Keppel Hesselink, Jan op 14-03-2022 18:40]

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.