Laatste nieuws
Nieuws

‘Laat artsen deel van vervolgopleiding zelf betalen’

19 reacties

Als artsen een deel van hun eigen medisch-specialistische vervolgopleiding zelf betalen, kan dat de rijksoverheid jaarlijks tot 280 miljoen euro besparen. Dat valt op te maken uit een recente lijst van mogelijke besparingen op overheidsuitgaven.

Deze optie van een eigen opleidingsbijdrage is terug te vinden op de zogeheten ombuigingslijst van het ministerie van Financiën. Dit is een lijst met ‘technisch mogelijke’ besparingsmaatregelen die het ministerie normaliter in verkiezingstijd opstelt als inspiratie voor verkiezingsprogramma’s en coalitievorming. Het ministerie publiceerde deze maand op verzoek van de Tweede Kamer een update van de lijst die voor de verkiezingen van 2021 is gemaakt.

Ook huisartsen

Het introduceren van een eigen bijdrage van 20 procent aan hun medisch-specialistische vervolgopleiding stond al eerder op die lijst, maar het bedrag dat de rijksoverheid er mogelijk mee kan besparen, is nu aanzienlijk hoger gesteld. Bij 20 procent eigen bijdrage levert het jaarlijks zo’n 45 miljoen euro op voor de staatskas. Maar het percentage kan ‘anders worden vastgesteld’, aldus de ambtenaren van Financiën. Dat kan de staatskas jaarlijks structureel 280 miljoen euro schelen. De eigen bijdrage zou dan moeten gelden voor alle medisch-specialistische opleidingen ‘inclusief ggz en huisartsen’.

De ambtenaren merken op dat zo’n besparing ook is te realiseren door een ‘generieke korting’ op de beschikbaarheidsbijdrage die instellingen krijgen voor de medisch-specialistische vervolgopleidingen. Die mogelijkheid staat ook als losse optie in de lijst: een korting van 7,5 procent op de bijdragen aan instellingen zou de staatskas jaarlijks 55 miljoen euro schelen. Instellingen kunnen dan zelf bepalen in hoeverre zij dit doorberekenen aan hun aiossen, opperen de ambtenaren. Ook stellen zij voor dat een leenstelsel voor aiossen kan worden opgezet.

Korting academische zorg

Een van de ruim zestig besparingsopties die op de lijst worden voorgesteld binnen het domein van het ministerie van VWS, is om 10 procent af te romen van de beschikbaarheidsbijdrage die academische ziekenhuizen krijgen om academische zorg te leveren. Dat zou de rijksoverheid jaarlijks 75 miljoen euro besparing opleveren.

Andere voorstellen op de lijst zijn het ’s nachts sluiten van een aantal landelijk aan te wijzen SEH’s (wat 45 miljoen euro per jaar zou besparen), het verplichten van loondienst voor medisch specialisten (besparing van 340 miljoen euro per jaar na initiële investering van 2 miljard euro), huisartsenzorg onder het eigen risico laten vallen (810 miljoen euro per jaar), een eigen bijdrage bij hap-bezoek (95 miljoen euro jaarlijks) en bij ziekenhuisverblijven (55 miljoen euro jaarlijks).

Lees ook

Nieuws opleiding aios financiën
  • Ilse Kleijne

    Ilse Kleijne-Thoonsen is journalist bij Medisch Contact, met een focus op opleiding, loopbaan en arbeidsmarkt.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • J.M. Keppel Hesselink

    pijnarts, Bosch en Duin

    Te bizar voorstel, het doktersvak wordt al met de dag minder aantrekkelijk, meer niet-patienten gericht gedoe, veel eisen van alle niveaus en dan ook nog een negatieve financiële prikkel.

  • A. G?bel

    Huisarts, Amstelveen

    Dit is een onterechte en zelfs geringschattende gedachte. De weg naar arts zijn is lang en vraagt veel van de dokter-in-spe. Is daar wel eens over nagedacht? De vraag 'wat kost het de maatschappij om een dokter op te leiden' zou vervangen kunnen word...en door 'wat kost het de dokter om door de maatschappij opgeleid te worden'. De verantwoordelijkheden zijn groot en soms niet eens in woorden uit te drukken. Studeren doe je deels voor jezelf maar ook voor de (wetenschappelijke) instandhouding van de samenleving. Dokters verdienen niet hun geld met bitcoins, handel in huizen of andere gebakken lucht waar de virtuele wereld tegenwoordig vol van is. Laten we het daar eens over hebben.
    De zelfde wonderlijke berekeningssystematiek die leidt tot het bericht dat 'de files 2 miljard kosten aan verloren arbeidsuren' (wat nergens op slaat want als de files er niet waren zaten de autobestuurders inmiddels thuis aan tafel ook niks te verdienen), leidt ook tot de onzinnige uitspraak dat 'een geneeskundestudent de staat een miljoen per jaar zou kosten' .
    Je deelt ook niet de totale kosten van de Nederlandse afvalverwerking door het aantal vuilnismannen om dan te zeggen dat elke vuilnisman 6 ton per jaar kost. Terwijl je blij mag zijn dat ze voor 2000 euro per maand ons vuilnis ophalen.
    Idem hier. Je kunt niet alle kosten van de universiteiten, academische ziekenhuizen, 'beschikbaarheidsbijdragen' (ook al worden die niet altijd goed besteed), wetenschappelijk onderzoek etc. delen door het aantal artsen en dan claimen dat de artsenopleiding zo duur zou zijn. Terwijl de dokters in opleiding tijdens hun co-schappen voor niks (!) en tijdens hun assistentenbestaan voor pakweg 3500 bruto per maand in 50-60 uur per week hun benen onder hun kont vandaan werken in één van de moeilijkste jobs die er zijn. Het is symboolpolitiek om dan te gaan praten over hoe hoog de kosten zijn om opgeleid te worden tot dokter en dat de dokters daar dankbaar voor zouden moeten zijn. Zo lust ik er nog wel een paar. We mogen blij zijn dat mensen dit werk willen doen, en dan hopelijk met hart en ziel. Dat is belangrijker dan een kille economische benadering, die de maatschappij wil fileren in stukjes deeleconomie totdat er nog slechts een scharminkelig geraamte van onsamenhangende financiële gedachtes overblijft in plaats van een gezond opgebouwde samenleving waar gemotiveerde en redelijk goed betaalde mensen hun plek weten te vinden..

  • S. Kats

    Psychiater, Rotterdam

    Los van de inhoud, val ik over de zinsnede ‘…inclusief GGZ en huisartsen.’
    Als met GGZ de Psychiater bedoeld wordt, wil ik de schrijver erop attenderen dat Psychiaters een medisch-specialistische opleiding volgen van 5 jaar of langer (+2 jaar voor K...inder-en Jeugd Psychiater). Psychiaters zijn gewoon Medisch Specialisten!

  • P.L. Wong

    Internist

    Ik heb als zijinstromer mijn eigen 2e diferentiatie opleiding, na interne en IC, moeten betalen (dit is om makkelijker een baan te vinden), met parttime werken in een kliniek en deeltijd opleiding met onbetaald meedraaien in de dienstenpoel, met om d...e dag dienst en 8 weekenden achter elkaar dienst. De dagen op de poli en kliniek waren 12 uur per dag. Thuis komen, snel eten koken en snel kort slapen. Ik zag nauwelijks mijn kinderen. Ik kreeg niet eens reiskosten (voor soms 1 tot 6 uur reizen, sommige stage plaatsen waren zover) of geld om te eten. Een enkele opleider betaalde soms een maaltijd in het ziekenhuis restaurant, maar dat was een enkeling. Moderne slavernij noem ik dit. Waar zijn die kosten die het rijk voor mij maakte, ik heb het niet gezien als salaris of bijdrage? En dat dit soort misbruik nog kan in deze tijd.

  • Arts, Rotterdam

    Dit is natuurlijk de wereld op z’n kop. Er zijn legio vervolgopleidingen waar de jonge klaren geen baan kunnen vinden. Zij moeten noodgedwongen stoppen, vertrekken naar het buitenland of moeten genoegen nemen met werk wat niet aansluit bij hun opleid...ing. Het lijkt mij de eerste stap in deze vakgebieden de opleidingsaantallen te reduceren tot het moment dat vraag en aanbod enigszins met elkaar overeenkomen. Dit scheelt de overheid ongeveer 800.000 per persoon.

  • F.S. Krikke

    Huisarts, Arnhem

    Ik vraag me al tijden af waar de kosten van de vervolgopleidingen uit bestaan naast de loonkosten. De gemiddelde aios draait gewoon mee in het systeem, neemt veel werk uit handen en draagt mogelijk zelfs bij aan de omzet.
    Kan iemand dit aan mij u...itleggen?

    • J.J. Scammahorn

      coassistent

      Uit het brochure Financiering
      van de opleiding
      tot medisch specialist van de Jonge Specialist 2020 wordt de volgende kosten beschreven.
      "Om aios op te leiden, maakt een opleidingsinstelling verschillende
      kosten: salariskosten, kosten voor allerl...ei opleidingsmaterialen, medisch
      specialisten moeten uren vrij maken om aios te begeleiden, etc. Deze
      instellingen krijgen hiervoor een tegemoetkoming, de zogeheten beschik-
      baarheidbijdrage."

      Zoals u goed beschrijft wordt er hier niet genoemd hoeveel een (h)aio(s) een instelling opbrengt.

      • A.J. Colon

        Neuroloog

        Indien een vervolgopleiding te duur gaat worden ten gevolge van stijgende woonlasten en gezinsuitbreiding (wat in deze levensfase niet ongebruikelijk is) lijkt de kans me aanwezig dat de opleidingsplekken op een gegeven moment niet meer gevuld worden.... Op dat moment zullen ook de ANIOS-plekken nauwelijks meer op te vullen zijn. Veel maatschappen kunnen niet meer functioneren zonder deze relatief goedkope arbeidskrachten. Of is het de bedoeling de gehele werkwijze en - indeling volledig op de schop te nemen?

  • Eigenaar CarpeNexus, ‘S-Hertogenbosch

    Beste Financials,
    Wanneer leert de BV Nederland niet alleen in kosten rekenen, maar ook in opbrengsten? Als je al constateert (lees; beroepsplanning) dat er te weinig dokters in de extramurale sfeer beschikbaar zijn; is het dan handig en slim om in... het kader van onze vergrijzende collectieve toekomst de noodzakelijke motor van professionals individueel de rekening te presenteren?

    • E.J.A. Roodenburg-Nouwen

      Huisarts

      En dan ook nog een groep bijzonder intelligente mensen die ook makkelijk aan werk komen in andere sectoren. In de huisartsenzorg is het ‘verlaten van het vak’ al in opmaat. Daarvan is niemand werkloos geworden. Met deze maatregelen gaan we nog groter...e tekorten tegemoet. De opleidingsplaatsen worden nu al niet opgevuld.
      Het is een prachtig vak, maar als het onmogelijk wordt om een financieel gezond bedrijf te hebben en om vergelijkbaar te verdienen/overhouden als andere academici is de rekensom snel gemaakt.

  • J.W.K. van den Berg

    arts, Zwolle

    Arme aanstaande collega's. Eerst een leenstelsel als student, straks een leenstelsel voor eios-sen.
    Hoe gaan ze dat ooit afbetalen? Krijgen we hier Amerikaaanse toestanden hier qua schuldenlast van jonge dokters?

  • G.R.I. Slock

    ha, Sluis

    Als jonge collega's zich in de schulden moeten steken voor hun opleiding dan moet er wel een marktconforme honorering zijn erna, zoals in een echte vrije markt. En daar wringt het schoentje. Resultaat van dergelijke maatregel zal zijn dat er nog... meer gekozen wordt voor de goed betaalde specialismen en dat de vacatures in ggz , ouderenzorg en huisartsen nog slechter ingevuld kunnen worden dan nu al het geval is.

  • R.L.M.J. Smit

    Oogarts, n.p.

    Er is wél iets voor te zeggen om jonge-klaren die besluiten om toch maar iets anders te gaan doen een deel van hun opleiding terug te laten betalen. Zo herinner ik me een chirurg die na twee jaar werken liever bierbrouwer werd. Zo’n slordige 1 miljo...en euro opleidingsgeld weggegooid dus.

    • C.G.M. Albers

      Orthopedisch chirurg, Nijmegen

      U volgt de arbeidsmarktontwikkelingen binnen steeds meer medisch specialismen al een tijd niet meer, begrijp ik uit deze reactie.
      Een kleine update: zogenaamde Jonge Klaren in inmiddels een keur aan vakgebieden, waaronder zeker niet in het minst de... door u aangehaalde chirurgie, komen niet of nauwelijks aan de bak. Het gevolg is een treurig stemmend circus van medisch specialisten met een maximaal opgepoetst CV, die binnen én buiten de landsgrenzen rondtrekken met hun jonge gezin op sleeptouw, van de ene tijdelijke plek naar de volgende zonder enig perspectief op een vast dienstverband.
      Deze groep vervolgens nog eens de rekening presenteren wanneer ze gedwongen door deze omstandigheden ten einde raad het vak verlaten is niet alleen hardvochtig en schofferend, maar dient ook geen enkel doel.

    • E.J.A. Roodenburg-Nouwen

      Huisarts

      Dan ga je er gemakshalve vanuit dat jonge klaren vrijwillig stoppen. Er zijn er genoeg die na 5 jaar met een jong gezin van hot naar her verhuizen nog steeds geen vaste baan hebben. Dan is stoppen met het vak waar je hart ligt noodzaak om je schoolga...ande kinderen en werkende partner stabiliteit te bieden.

  • W.J. Duits

    bedrijfsarts, Houten

    Wat een grotesk belachelijk idee! Het wordt eens tijd dat wij als Nederland eens anders aan gaan kijken tegen het studeren en in dit geval specialiseren. Als je er vanuit gaat dat studeren alleen maar wordt gedaan om meer geld te verdienen en zeker a...ls je Geneeskunde studeert, want kennelijk zijn wij de echte op geldbeluste geldwolven, die alleen maar worden gedreven door een hoog inkomen, want de hoge status die hebben we al in moeten leveren. Dus kunnen we ons makkelijk in de schulden steken. Wat een belachelijk eng mensbeeld.
    We kunnen ook zeggen, als maatschappij hebben wij behoeft juist aan dit soort mensen, maar dat geldt voor allen die studeren. De bedoeling is toch om kennis en kunde toe te voegen aan de maatschappij? Om zo samen beter te worden? Studeren is een investering in de toekomst van de maatschappij, dat moet voor iedereen toegankelijk zijn om het talent dat we als mens hebben te versterken door opleiding, door studie.
    Opleidingen moeten daarom veel goedkoper worden, nu zadelen we studenten op met torenhoge schulden, ook voor beroepen die niet zo goed betalen. Als we niet oppassen dan wordt het aanbod wel heel erg schraal als er in de toekomst geen mensen meer zijn die filosofie, een taal of andere "softe vakken" kiezen, of geen kunsthistorici meer hebben, omdat ze hun studieschuld nooit kunnen afbetalen, dan hebben we echt een maatschappelijk probleem.
    Niet iedereen is geschikt voor een baan in de techniek en als we alleen maar technici opleiden, dan wordt dit wel een heel saai onleefbaar land.
    En als we dan een groot aantal veelverdieners creëren door het zo aan te pakken, dan verdienen we ons geld als maatschappij wel weer terug via de belasting.
    Dit voorgesteld beleid is kenmerkend voor een extreme kortzichtigheid, het herinnert sterk aan "penny wise, pound foolish"

    • A.M. Brunet de Rochebrune-Loog

      Adviserend Geneeskundige

      Geheel eens: Penny wise, pound foulish. De realiteit is dat de meeste artsen Maatschappij en Gezondheid (ook geneeskundig specialisten!) die werken in de Publieke gezondheidszorg.
      Al decennia moeten zij zélf hun specialistenopleiding betalen. Daar... komt maar mondjesmaat verandering in: zie het artikel over de vertrouwensartsen.
      Het min van VWS zou een duidelijk beleid moet voeren om preventie in de volksgezondheid te bevorderen en deze specialistenopleiding gaan financieren.
      Anders zijn er straks helemaal weinig atsen M&G en binnen 5 jaar ook geen opleiders meer.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.