Incidentie diabetes type 2 stijgt niet in welvarende landen
Plaats een reactieDe incidentie van type 2 diabetes lijkt sinds een jaar of tien te stabiliseren of zelfs te dalen in welvarende landen. Dit concluderen Dianna Magliano e.a. op basis van een systematische review waarover zij in The BMJ schrijven.
Zij analyseerden studies die rapporteerden over trends in type-2-diabetesincidentie bij verschillende populaties, in verschillende landen. Zij vergeleken vervolgens de incidenties in verschillende periodes. In de periode 1960-1989 was sprake van stijgende incidentie in 8 van de 22 beschikbare studies (36%), tegenover 55 procent stabiele en 9 procent dalende incidentie. Tussen 1990 en 2005 rapporteerde twee derde van de studies een stijgende incidentie, stabiele bij 32 procent en slechts bij 2 procent een dalende. Na 2005 rapporteerde nog maar een derde van alle studies een stijgende incidentie, tegenover stabiele cijfers bij 30 procent, en dalende bij 36 procent. In overwegend witte bevolkingen was vaker sprake van dalingen dan bij niet-witte bevolkingen. Overigens was het overgrote deel van de bestudeerde populaties afkomstig uit welvarende, westerse landen. Het is daarom niet te zeggen wat de trends zijn in arme(re) landen.
Een stijgende prevalentie van diabetes type 2 wordt niet per definitie veroorzaakt door een stijgende incidentie, laten deze cijfers zien. Het kan ook een teken zijn van betere behandeling, waardoor de mortaliteit daalt en meer mensen langer met de ziekte leven. Magliano e.a. zien in hun bevindingen aanwijzingen dat maatregelen om diabetes te voorkómen hun vruchten afwerpen. In een bijbehorend commentaar zijn Mike Lean e.a. kritisch over de studie. Zij wijzen op verschillende verstorende factoren die de resultaten kunnen hebben beïnvloed, zoals veranderingen in diagnostische criteria. Lean e.a. geloven eigenlijk niet dat de incidentie in de Verenigde Staten gedaald kan zijn, aangezien gevallen van overgewicht en obesitas wél nog toenamen.
BMJ: A plain radiograph in back pain
Undernutrition, nutritionally acquired immunodeficiency, and tuberculosis control
-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
- Er zijn nog geen reacties