Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
Laatste nieuws
Heleen Croonen
12 augustus 2015 2 minuten leestijd
Wetenschap

Industriële transvetten gaan samen met meer sterfte

2 reacties

Slecht nieuws voor liefhebbers van koek, gebak en alles uit de frituur. Canadees onderzoek levert nog eens bewijs dat de transvetten in dit soort voedingsproducten samengaan met een verhoogde sterfte. De verzadigde vetten lijken daarentegen uit het beklaagdenbankje te mogen komen.

De Canadese onderzoekers hebben prospectieve onderzoeken verzameld naar de risico’s van transvetten en verzadigd vet en er een meta-analyse op los gelaten. De transvetten komen niet goed uit de bus. De inname van transvetten gaat samen met 34 procent meer sterfte, specifiek met 28 procent meer sterfte aan coronaire hartziekten, en 21 procent meer coronaire hartziekten. De negatieve effecten op het gebied van coronaire hartziekten ontstaan vooral door transvetten uit industrieel bewerkte producten, schrijven de onderzoekers naar aanleiding van een subanalyse. Het verschil zit hem waarschijnlijk in het feit dat industriële transvetten meer in ons voedingspatroon voorkomen, vermoeden ze.

De onderzoekers keken ook naar verzadigd vet in het voedingspatroon. Verzadigd vet, dat vooral in dierlijke producten zit zoals vis, vlees, eieren en melkproducten, gaat niet samen met meer sterfte. Ook het optreden van coronaire hartziekten, herseninfarcten of type 2 diabetes hangt niet samen met de inname van verzadigd vet. Toch zijn de onderzoekers niet gerust op de veiligheid van verzadigd vet, want er was wel een trend zichtbaar tussen verzadigd vet en sterfte aan hartziekten.

De kracht van het bewijs is niet groot, waarschuwen de onderzoekers, door de variatie in de bekeken onderzoeken. Maar toch zien zij een goede reden om dieetrichtlijnen (‘Let op vet’) opnieuw tegen het licht te houden. Lastig punt daarbij is dat we nog niet goed weten welke vetten of andere vervangers dan wel gezond zijn. Dat transvetten slecht zijn voor het hart, is met deze studie wel extra onderstreept.

In Amerika staat verplicht op voedingsetiketten hoeveel transvet een product bevat. Verder probeert de overheid om de industriële transvetten helemaal uit de voedselketen te weren. Europa is nog niet zo ver. Hier is vaak niet eens bekend hoeveel transvet een product bevat, volgens het Voedingscentrum.

Heleen Croonen @heleencroonen


Lees ook

© Shutterstock
© Shutterstock
Wetenschap dieet
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • P.A.C. Teunissen, Bedrijfssarts, Bergen Nederland 13-08-2015 02:00

    "Het bevestigt in ieder geval de aanwezigheid van schadelijke stoffen in industrieel voedsel. Dat wil de europese politiek natuurlijk niet verbieden want de domme mens moet natuurlijk zo snel mogelijk dood na zijn productieve leven. Het onderzoek bevestigt wel de noodzakelijke ontmateling van de cholesterolverlagers. Even voor de dummy's onder onze artsen:hoe zit het nu. Kleine bleodinkjes in de vaatwand, LDL (door de marketing geduid als het foute vet) fungeert als pleister en de HDL verwijdert de pleister. Hoe voorkom je nu de kleine bloedinkjes in de vaatwand (maar ook de bloedinkjes rond de tumoren waardoor ze uitzaaien? Juist ja, met een kinderaspirine 100 mg 1dd1. Jammer hè, want dan houden we ineens € 800 miljoen euro over en waar moeten we in godsnaam heen met dat geld. Toch geen vluchtelingen helpen die een ebter leven willen? "

  • M. Vasbinder, medico familiar y comunitario, 03725 TEULADA ALIC Spanje 13-08-2015 02:00

    "In het bedoelde artikel (BMJ. Published online August 11, 2015). wordt de term dodelijk niet gebruikt. Wel zijn er aanwijzingen voor een positieve correlatie (reliable and strong positive associations) tussen transvetten (TF) en CHD, maar er zijn geen bewijzen. Het onderzoek is gebiased, omdat niet duidelijk is, wat de verhouding is tussen consumptie van industrieel TF en "ruminant" (brood, kaas, vlees en eieren) TF. Verder onderzoek is nodig. Overigens lijken deze TF geen invloed te hebben op cholesterol spiegels en “Ischemic Stroke”, hetgeen de stelling niet onderbouwt, maar eerder afbreekt en een aanwijzing geeft in de richting van andere schadelijke stoffen in industriële voedingsmiddelen.
    De conclusie dat transvetten dodelijk zijn, is dan ook enigszins overtrokken en misschien zou een betere titel zijn: “Industriële transvetten in verband gebracht met CHD sterfte”."

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.