Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Inge van Ulden
16 maart 2017 6 minuten leestijd
arts & patiënt

Grap over fibromyalgie misplaatst

Humor helpt om te relativeren, maar houd het binnenskamers

6 reacties
Getty Images
Getty Images

Bij patiënten met fibromyalgie en andere somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) kwam de grap van coassistenten op Facebook over deze aandoening hard aan.

Op de Facebook-pagina ‘Co-assistent-confessions’ werd begin februari een grap geplaatst over fibromyalgie. Er stond een checklist met kenmerken van een fibromyalgiepatiënt. Dit was naar mijn idee best een grappig lijstje. In eerste instantie moest ik dan ook lachen, totdat ik besefte waar deze grap was geplaatst en de reacties van aankomend artsen las. Opeens vond ik het toch minder grappig.

Begrijp mij niet verkeerd, ik ben docent geweest en ook docenten maken soms grapjes over leerlingen, dat helpt relativeren. Toch zouden docenten nooit op een openbare leraren-Facebook-pagina een grap plaatsen over ADHD, PDD-NOS, autisme of asperger. Stel immers dat een leerling met een rugzakje het leest. Het vertrouwen zal direct verdwijnen. Vanuit professioneel oogpunt doen wij dat niet. Overigens hadden wij geen extra cursusdag nodig om tot dit inzicht te komen.

VERDER LEZEN?

U heeft gratis en volledig toegang als

  • Lid van een wetenschappelijke vereniging
  • Lid van De Geneeskundestudent
  • Abonnee
inloggen

Lid of abonnee maar nog geen inloggegevens?

registreren

Geen lid? Bekijk de abonnementen!

abonneren

    print dit artikel
    dit artikel delen