Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Nieuws

18 duizend artsen doorgehaald in BIG-register

4 reacties

Nederland telt nu ongeveer 18 duizend minder artsen met een BIG-registratie dan vorig jaar. Dit laat een woordvoerder van registerdienst CIBG weten. Het is het gevolg van de nieuwe eisen voor herregistratie van basisartsen die per 1 januari van dit jaar gelden. De cijfers zijn nog niet definitief.

Van de bijna 90 duizend artsen die Nederland rijk is, moet ongeveer één op de vijf vanaf nu ‘niet-praktiserend’ achter zijn beroepstitel plakken. Dit percentage is niet zo heel erg anders dan bij de andere ‘opschoningen’ van het BIG-register die eerder plaatsvonden. Bij een vergelijkbare exercitie bij de groep fysiotherapeuten, verlos- en verpleegkundigen werd 27 procent uitgeschreven uit het BIG-register. Bij apothekers, tandartsen, gezondheidszorgpsychologen en psychotherapeuten was dit 26 procent.

Een groot deel van de artsen zal weinig tot niets mee hebben gekregen van de perikelen rondom de herregistratie. Wie ingeschreven staat in een specialistenregister wordt automatisch als basisarts in het BIG-register geherregistreerd. Het gaat dus om basisartsen die niet aan de eisen voor herregistratie voldoen. Het CIBG laat weten 33.146 van hen te hebben aangeschreven. Van deze groep heeft 41 procent geen aanvraag tot herregistratie gedaan en een kleiner deel heeft actief laten weten geen herregistratie te wensen. Van de mensen die geen herregistratie wensten, was twee derde 60 jaar of ouder, en 37 procent woonde in het buitenland.

lees ook:

print dit artikel
Nieuws
 • Sophie Broersen

  Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken.  

Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

 • dolf algra, arts, commentator, opiniemaker, rotterdam 12-01-2018 10:34

  "@ Dreijerink. Helemaal mee eens. Inderdaad. Zo schaf je dus je eigen flexibele schil af. In één keer 20% minder ter beschikking. Handig. Of - om de legendarische woorden van Jan Schaeffer aan te halen: is dit beleid of is hier over nagedacht ? "

 • dolf algra, arts, commentator, opiniemaker, rotterdam 12-01-2018 10:33

  "@ Dreijerink. Helemaal mee eens. Inderdaad. Zo schaf je dus je eigen flexibele schil af. In één keer 20% minder ter beschikking. Handig. Of - om de legendarische woorden van Jan Schaeffer aan te halen: is dit beleid of is hier over nagedacht ? "

 • Anton Loonen, Klinisch farmacoloog, Roosendaal 11-01-2018 22:38

  "Iedereen mag zich 'Arts' (gespeld met een hoofdletter) noemen, want dat is geen voorbehouden term. Personen met de naam Arts zijn immers ook niet strafbaar. Het is mogelijk wel een academische titel, tenminste voor diegenen die echt artsexamen hebben gedaan, dwz. zijn afgestudeerd voor de invoering van de BaMa structuur van de geneeskunde-opleiding. Correct zou zijn dat sindsdien afgestudeerde artsen (p en np) zich ook internationaal niet als MD (Medical Doctor) betitelen, maar als het internationaal verder volstrekt onbekende MM (Medical Master). Wat voor een fijn landsbestuur hebben Nederlandse artsen toch! "

 • Fred Dreijerink, huisarts niet praktizerend, Nijmegen 11-01-2018 22:25

  "Een land dat zich kan permitteren om medische capaciteit van een dergelijke omvang af te schrijven moet wel erg rijk zijn en een erg goede gezondheidszorg hebben."