Palliatieve sedatie
Palliatieve sedatie is een normale medische handeling en geen vorm van euthanasie. Indien gewenst en als de arts verwacht dat de patiënt nog hooguit twee weken te leven heeft, wordt de terminale patiënt met medicatie tot zijn dood in slaap gehouden om het lijden te verlichten. In de praktijk zijn er echter nog vaak onduidelijkheden rondom palliatieve sedatie.
-
Eén telefoonnummer consultatie palliatieve zorg
Om zorgprofessionals beter te ondersteunen bij vragen rond palliatieve zorg, is er nu één landelijk telefoonnummer. Deze lijn is een aanvulling op de bestaande telefonische consultatieteams die regionaal zijn georganiseerd.
-
De dood op één
In het eindejaarsnummer van Medisch Contact staat een aantal prachtige lezersverhalen. De helft ervan gaat over de dood, die veelal als mooi beschreven wordt. Blijkbaar spreekt de dood aan en geeft stervensbegeleiding de dokter veel voldoening.
-
Betere palliatieve zorg in Oost-Veluwe dankzij nauw samenwerken
Een groep initiatiefnemers uit het netwerk palliatieve zorg in de regio Oost-Veluwe heeft sinds 2018 goede ervaringen opgedaan met een zogenoemd transmuraal zorgpad palliatieve zorg. Zo sterven palliatieve patiënten vaker op de plek van hun voorkeur: meestal is dat thuis. Daarnaast is het bewustzijn en kennis van zorgmedewerkers toegenomen.
-
Dapper meisje
Het was op een dinsdagmiddag: we werden tijdens het telefonisch spreekuur gebeld met de vraag of wij een meisje van 10 jaar wilden begeleiden dat vanuit het kinderziekenhuis thuis ging komen. Ze was uitbehandeld in verband met een neuroblastoom stadium 4 en zou naar huis komen voor haar laatste levensfase.
-
VWS wil regeling actieve levensbeëindiging jonge kinderen
Er komt een regeling voor levensbeëindiging bij kinderen van 1 tot 12 jaar die ongeneeslijk ziek zijn, die uitzichtloos en ondraaglijk lijden en binnen afzienbare tijd zullen overlijden. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.
-
Nut deel medicatie in laatste levensmaanden twijfelachtig
In de laatste drie levensmaanden worden soms medicijnen voorgeschreven waarvan het nut op zijn minst twijfelachtig is. Cijfers daarover zijn een goede basis voor verdiepend onderzoek.
-
Behandelpaspoort moet patiënt helpen en kosten besparen
Stel je valt en breekt een heup. Wie brengt je pyjama naar het ziekenhuis? En wil je naar het ziekenhuis op dat moment? Het antwoord kunnen mensen noteren in het Behandelpaspoort van specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet, waarvan er inmiddels bijna zestigduizend zijn verspreid.
-
‘Bezoekregeling palliatieve patiënten moet soepeler bij tweede covid-19-golf’
De bezoekregeling voor patiënten en bewoners in de palliatieve fase moet, met het oog op een nieuwe covid-19-golf worden aangepast. De regeling zoals die tijdens de coronacrisis werd ingesteld is als te strikt ervaren en heeft tot gevolg dat patiënten steun van naasten ontberen en dat de rouwverwerking van nabestaanden uiteindelijk wordt verstoord.
-
Streep door Duits verbod op hulp bij zelfdoding
Het Duitse federale constitutionele hof in Karlsruhe heeft woensdag het verbod op professionele hulp bij zelfdoding ongrondwettelijk verklaard. Het wetsartikel uit 2015 waarin dit werd verboden, is niet langer geldig.
-
Weinig kennis over palliatieve fase bij parkinson
Niemand voelt zich heel bekwaam in het leveren van palliatieve zorg aan patiënten met de ziekte van Parkinson, zegt promovenda Herma Lennaerts. Het is zelfs de vraag wanneer de palliatieve fase start.
Richtlijn
- KNMG-richtlijn palliatieve sedatie 2009 (pdf-bestand)
- Erasmus MC behandelprotocol: Continu palliatieve sedatie tot moment van overlijden (pdf-bestand)
Links
- Netwerk palliatieve zorg
- Startpagina palliatieve zorg
- Pallialine Richtlijnen over palliatieve zorg