‘Term “uitbehandeld” blokkeert betere palliatieve zorg’
Plaats een reactieZorgverleners brengen nog onvoldoende de mogelijkheden van palliatieve behandeling onder de aandacht bij patiënten die ongeneeslijk ziek zijn. Goedgekozen woorden zijn daarbij van belang. PZNL start dinsdag met de campagne ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’.
‘Een woord als “uitbehandeld” blokkeert de toegang’, zegt Saskia Teunissen, bestuurder van PZNL (Palliatieve Zorg Nederland) in een verklaring. De coöperatie wijst erop dat ‘uitbehandeld’ bij patiënten de associaties oproept met ‘opgegeven worden’ en dat zij geen zorg of hulp meer krijgen. Dat is een misvatting. ‘De mogelijkheden om de ziekte te genezen kunnen uitgeput zijn, maar de mens achter de ziekte is nooit uitbehandeld. Dat is hij pas als hij is overleden.’
Dana Lixenberg
Veel palliatieve behandelingen zijn nog onvoldoende bekend. Zo hebben alle ziekenhuizen consultatieteams palliatieve zorg, met experts op gebied van palliatieve zorg. Artsen en verpleegkundigen kunnen een dergelijke team inschakelen als de behandeling of begeleiding complex is. Dit gebeurt in de praktijk slechts in één op de vier gevallen waar dat mogelijk zou zijn.
Op de afbeeldingen die bij de campagne horen, staan patiënten die zijn gefotografeerd door de internationaal bekende fotografe Dana Lixenberg. Huisarts en longkankerpatiënt Mirjam Willemsen (lees het interview uit 2019 in Medisch Contact) is één van de zes patiënten die de abricampagne een gezicht geven. Een documentaire over haar (Dying to live) wordt donderdag 16 maart uitgezonden op NPO 2.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties