Zwelling van drie handgewrichten
Plaats een reactie
Een 48-jarige man kwam naar de polikliniek Reumatologie met zwelling van enkele handgewrichten en de vraag of er sprake was van artritis. Hij gaf aan dat er sinds enkele jaren sprake was van zwelling van het proximaal interfalangeaal (PIP-)gewricht van de vierde straal links en later het PIP-gewricht van de tweede straal links. Sinds enkele weken was er sprake van zwelling van PIP-2 rechts.
De gewrichtszwellingen waren pijnlijk bij repetitieve bewegingen. Er was geen sprake van pijn in rust. De vingers voelden niet stijf aan. In de familie kwam psoriasis voor. Bij lichamelijk onderzoek was er sprake van subcutane zwelling van PIP-2 beiderzijds (zie foto). De overige perifere gewrichten toonden geen afwijkingen. Er was geen sprake van artritis. Op basis van het klinisch beeld werd de diagnose knuckle pads (KP’s) gesteld.
KP’s zijn anamnestisch van artritis te onderscheiden doordat er geen sprake is van pijn in rust en (ochtend)stijfheid. Bij lichamelijk onderzoek is een KP te herkennen aan een huidkleurige, niet drukpijnlijke subcutane zwelling boven op het gewricht, terwijl bij artritis er een zwelling te palperen is over de gewrichtsspleet. De zwelling bij artritis gaat gepaard met drukpijn, warmte en soms erytheem.
Het is van belang KP’s te onderscheiden van pseudo-KP’s. Bij KP’s is er geen specifieke oorzaak, bij pseudo-KP’s wel. Deze ontstaan door repetitieve schade aan de huid bij bijvoorbeeld stukadoors of boksers. KP’s kunnen syndromaal voorkomen of bij ziekte van Dupuytren of plantaire fibromatose. KP’s behoeven geen medicamenteuze behandeling, alleen bij hyperkeratose kan een vette crème behulpzaam zijn.
Doordat knuckle pads vaak asymptomatisch zijn, wordt de aandoening ondergerapporteerd en is er geen recente prevalentie/incidentie bekend. Patiënt werd gerustgesteld en kreeg uitleg over het onschuldige karakter van de aandoening. Voorts kreeg hij het advies repetitieve bewegingen te voorkomen.
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur tekst (max. 300 woorden) en beeld naar kopij@medischcontact.nl. Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek De psychiater en ik van Menno Oosterhoff.
auteurs
Joost Hoekstra, coassistent, Universiteit Utrecht
dr. Gijs Snijders, reumatoloog, Gelre Ziekenhuizen
contact
j.k.r.hoekstra@students.uu.nl
cc: redactie@medischcontact.nl
voetnoot
1. Vincek V, Vause A, Vincek E, Marion T, Bender N, Carstens S, Motaparthi K. Knuckle pads: an ancient disease frequently misdiagnosed because of minimal modern attention. Dermatology online journal, 2021; 27(9).
- Er zijn nog geen reacties