Pijnlijke heup
2 reactiesEen 51-jarige man bezoekt de polikliniek orthopedie met spontaan ontstane heupklachten rechts. Hierdoor loopt hij moeizaam en kan hij niet op de rechterzij liggen. Ook ’s nachts heeft hij pijn. De voorgeschiedenis vermeldt chronische nierinsufficiëntie waarvoor peritoneale dialyse.
Bij lichamelijk onderzoek zijn de heupen vrij beweeglijk. De bursa trochanterica is niet drukpijnlijk. Er zijn geen palpabele afwijkingen rondom het heupgewricht. Wel vinden we als toevalsbevinding een pijnloze zwelling over het linker acromioclaviculaire gewricht. Differentiaaldiagnostisch denken we aan coxartrose, avasculaire femurkopnecrose of bursitis trochanterica.
Een röntgenfoto van het bekken toont een multilobulaire scherpbegrensde calcificatie over de rechter trochanter major met een diameter van 15 cm (linkerfoto). MRI-onderzoek laat in de gluteusmusculatuur een extra-articulaire cysteuze afwijking zien met kalkhoudende spiegels (rechterfoto). Nadere radiodiagnostiek van het linker acromioclaviculaire gewricht toont hier een soortgelijke afwijking.
Op basis van dit radiologische beeld wordt de diagnose tumorale calcinose gesteld.
Tumorale calcinose wordt verklaard door neerslag van overmatig calcium in de weke delen rondom gewrichten.1 Bij deze man wordt de diagnose bevestigd door een hypercalciëmie. De meestvoorkomende verklaring voor de verhoogde calciumwaarden is een hyperparathyreoïdie, in dit geval waarschijnlijk een gevolg van chronische nierinsufficiëntie.
Tumorale calcinose wordt voornamelijk gezien rondom heupen, schouders en ellebogen. De behandeling is primair gericht op het normaliseren van de calciumhuishouding en op pijnbestrijding. Excisie van de tumoren geeft een groot risico op infecties door persisterende wondlekkage. Bij therapieresistente klachten valt als laatste redmiddel parathyroïdectomie te overwegen.2 Bij onze patiënt blijkt deze ingreep uiteindelijk noodzakelijk omdat de hypercalciëmie niet reageert op medicamenteuze behandeling. Vier maanden postoperatief zijn de calciumspiegels gedaald en de heupklachten verdwenen.
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur uw tekst (max. 300 woorden) en beeld naar kopij@medischcontact.nl. Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek Coronaperikelen. Dokteren in tijden van covid-19.
auteurs
Hanna Rijk, student geneeskunde, Universiteit van Amsterdam
Ivo van den Elskamp, radioloog, Medisch Centrum Leeuwarden
Mette Rijk, coassistent mka-chirurgie, Amsterdam UMC
dr. Paul Rijk, orthopedisch chirurg, Medisch Centrum Leeuwarden
contact
hanna.rijk@student.uva.nl
cc: redactie@medischcontact.nl
Voetnoten
1. Fathi I, Sakr M. Review of tumoral calcinosis: A rare clinic-pathological entity. World J Clin Cases 2014; 2(9): 409-14.
2. Möckel G, Buttgereit F, Labs K, Perka C. Tumoral calcinosis revisited: pathophysiology and treatment. Rheumatol Int 2005; 25(1): 55-9.
B.J. Kole
Apotheekhoudend Huisarts, Utrecht
Mooie case report van 2 generaties dokter Rijk.
Volgende keer iets in de kindergeneeskunde.
H. Van Dok-Koning
SEH-arts
Interessante casus van (de familie?) Rijk.
Ik vermoed overigens dat in de tekst bij de anamnese en beschrijving van het beeldvormend onderzoek, 'links' wordt bedoeld in plaats van 'rechts'.