Hoesten, reflux en regurgitatie
1 reactieEen 63-jarige man met blanco voorgeschiedenis kwam naar de poli longgeneeskunde omdat hij al een jaar toenemende hoestklachten had.
De hoest manifesteerde zich vooral als hij lag. Daarnaast had hij klachten van reflux en regurgitatie.
Differentiaaldiagnostisch dachten we aan astma broncheale, postinfectieuze hyperreactiviteit en gastro-oesofageale refluxziekte. Een thoraxfoto toonde geen intrapulmonale afwijkingen. Aanvullende longfunctietesten waren niet afwijkend. We startten een proefbehandeling met een protonpompremmer (PPI). Na twee maanden was het hoesten overdag iets verbeterd, maar ’s nachts nog altijd aanwezig. Hierop besloten we een CT-scan van de thorax te maken. Hierop zagen we een variant van de a. subclavia dextra die links als enkele arterie uit de aorta ontsprong en vervolgens achter de oesofagus langs terugkruiste naar de rechterkant. We besloten een slikfoto te maken om te kijken of de a. subclavia dextra op de oesofagus drukt. Dit bleek het geval te zijn zoals te zien is op de slikfoto.
Deze variant van de arteria subclavia dextra wordt ook wel de arteria lusoria genoemd dat vertaald vanuit het latijn ‘freak of nature’ betekent.1 De incidentie varieert tussen 0,5 en 2,5 procent. Doordat de arterie terugkruist kan hij afhankelijk van het verloop knelling geven op de oesofagus of op de trachea. Met voedingsadviezen en een protonpompremmer kunnen de klachten onder controle worden gehouden. Lukt dit niet, dan kan voor chirurgisch ingrijpen worden gekozen waarbij de oorsprong van de arterie verplaatst wordt.
Kaylee van de Par, coassistent, Zuyderland MC, Locatie Sittard/Geleen
Monique van de Kragt-Hounjet, physician assistant longgeneeskunde Zuyderland MC
Tom de Jaegere, radioloog, Zuyderland MC, locatie Sittard/Geleen
Michiel de Vries, longarts, Zuyderland MC, locatie Sittard/Geleen
cc: redactie@medischcontact.nl
Voetnoot
1. de Araújo, Guilherme, et al. ‘Dysphagia lusoria’ – Right subclavian retroesophageal artery causing intermitent esophageal compression and eventual dysphagia – A case report and literature review. International journal of surgery case reports 10 (2015): 32-4.
download deze gezien (pdf)Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek?
Stuur tekst (max. 300 woorden) en beeld naar redactie@medischcontact.nl.
Frans Ploegmakers
huisarts n.p., DORDRECHT
Hoe verklaart u de lange [62 jaar] klachtenvrije periode? Is de man aangekomen in gewicht,? Als baby geen beuawdheidsklachten?