Chronische pijn aan beide polsen
Plaats een reactieEen 51-jarige vrouw wordt door de huisarts verwezen naar de plastisch chirurg wegens pijn aan de rechterpols. De plastisch chirurg kent haar omdat ze bilateraal een madelungdeformiteit waardoor ze chronische pijn en functiebeperking aan beide polsen heeft. De pijn verergert als ze zwaardere voorwerpen draagt, wringt of zwemt.
Een madelungdeformiteit is een zeldzame congenitale aandoening van de pols. Het volair-ulnaire gedeelte van de epifysaire schijf van de radius sluit hierbij prematuur.
Door de steile hoek in de radius leidt dit tot ulnaire translatie. Daarnaast heeft dit volaire translatie van de hand tot gevolg, omdat het overige gedeelte van de epifysaire schijf normale groei vertoont. Ook de ulna groeit normaal en dus rechtdoor verder, waardoor het distale uiteinde hiervan promineert. Deze deformatie presenteert zich meestal na de groeispurt in de adolescentie met pijn, bewegingsbeperking en een prominerend caput ulnae.
Typische radiologische bevindingen – zoals ook in deze casus – zijn een zeer steile radiale inclinatiehoek (zie foto 1), proximale en volaire migratie van het lunatum, waardoor men een driehoekige vorm van het gewricht krijgt (foto 2), de typerende dorsale prominentie van de distale ulna (foto 3), en positieve ulnaire variantie (foto 4).
Verder ziet men subtiele onregelmatigheden aan de ulna, dit is geen oude fractuur, maar deze zijn te wijten aan de ulnaverkorting die patiënte in het verleden gehad heeft.
Dit is één van de verschillende chirurgische behandelingen. Bij ernstige deformiteit of bij klachten kan ook een correctieosteotomie van de distale radius pijnvermindering geven. In geval van artrose moet worden gekozen voor artrodese van het gewricht of plaatsing van een polsprothese.
De madelungdeformiteit leidt na verloop van tijd vaak tot artrose. Ook bij deze patiënte was sprake van ernstige radiocarpale artrose. Hoewel de mobiliteit nog redelijk was, gaf dit zoveel pijn dat patiënte een polsprotheseplaatsing heeft ondergaan. Hierdoor nam de pijn af.
auteurs
Philip Roorda, student M3-stage wetenschap, Martini Ziekenhuis, Groningen
Tina Natroshvili, anios plastische chirurgie, Martini Ziekenhuis, Groningen
Marius Kemler, plastisch chirurg, Martini Ziekenhuis, Groningen
Tim Meys, radioloog, Martini Ziekenhuis, Groningen
contact
philip.roorda@mzh.nl
cc: redactie@medischcontact.nl
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur uw tekst (max. 300 woorden) en beeld naar kopij@medischcontact.nl. Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek De psychiater en ik van Menno Oosterhoff.
- Er zijn nog geen reacties