Buikpijn, nachtzweten en flink gewichtsverlies
1 reactie
Een 51-jarige man met in de geschiedenis een bijt- en een steekwond komt in 2018 op de SEH vanwege buikpijn, nachtzweten en 10 kg gewichtsverlies. Hij vertelt dat hij een aantal weken eerder een ‘buikgriep’ heeft doorgemaakt. Op een echo van het abdomen zien we een leverabces van 8 x 8 cm, waarbij we differentiaaldiagnostisch denken aan een pyogeen abces na gastro-enteritis, een echinococcuscyste of een dentogeen abces.
Heeft u een interessante casus die u aan uw collega-artsen wilt tonen? Stuur hem in en ontvang het boek De psychiater en ik van Menno Oosterhoff. Lees meer
Het abces wordt radiologisch gedraineerd; de puskweek toont een Streptococcus milleri. De man wordt opgenomen omdat de pijnklachten aanhouden.
Na een week herhalen we de echo en zien we een lineaire structuur in de abcesholte (foto 1). Vervolgens wordt een MRI gemaakt die het beeld bevestigt van een lineaire structuur in de holte van 8 cm. Er wordt een gastroscopie gedaan waarbij een ulcus is te zien in de bulbus duodeni.
De patiënt wordt besproken in het multidisciplinair overleg gastro-enterologie. We overwegen een diagnostische laparoscopie maar omdat patiënt inmiddels klachtenvrij is, zien we af van verder ingrijpen.
Drie jaar later meldt hij zich weer poliklinisch met nu een rode, pijnlijke zwelling onder de linkerribbenboog. Er wordt een CT-abdomen gemaakt. Daarop is nog steeds sprake van een corpus alienum in segment 4B van de lever (foto 2) met nu verbinding naar de buikwand.

We voeren een diagnostische laparoscopie uit, waarbij het opvalt dat de distale maag op de lever ligt verkleefd (foto 3). Na het klieven van het ligamentum teres hepatis, komt al snel het corpus alienum in beeld en blijkt het te gaan om een houten satéprikker. De prikker bevindt zich deels in de lever en deels in de buikwand en heeft zo de zwelling onder de ribbenboog veroorzaakt. Het is een zeldzaamheid dat een corpus alienum tot deze gevolgen leidt.

De patiënt wordt dezelfde dag ontslagen en is bij controle op de polikliniek geheel klachtenvrij. Hij kan zich niet herinneren een satéprikker te hebben ingeslikt. Het ligt niet voor de hand dat de satéprikker een gevolg is van het steekincident, want die verwonding was niet abdominaal.

auteurs
Hilko Swank, chirurg, OLVG, Amsterdam
Debbie Duyndam, radioloog, OLVG, Amsterdam
Jeroen Jansen, mdl-arts, OLVG, Amsterdam
Michael Gerhards, chirurg, OLVG, Amsterdam
contact
h.a.swank@outlook.com
cc: redactie@medischcontact.nl
R.L. van der Hul
Chirurg , Dirksland
Ooit wat gulzig een slavinkje naar binnen gewerkt? N=2 in dat geval :)