Afgebonden babyteentje
Plaats een reactie
Een vader komt met zijn 3 maanden oude zoontje met blanco voorgeschiedenis op het spreekuur. De baby lag die ochtend in bed toen hij plotseling ontroostbaar begon te huilen. Hij lijkt pijn te hebben en het is vader opgevallen dat één van zijn teentjes opgezet is. Er is geen trauma geweest en hij is niet ziek.
Bij lichamelijk onderzoek wordt inderdaad een zwelling gezien van de tweede en in mindere mate de derde teen van de rechtervoet. Nadere inspectie wijst uit dat dit veroorzaakt wordt door een lange haar die strak om de tenen gewikkeld zit en de tweede teen proximaal stranguleert. De capillaire refill is ongestoord.
Het betreft hier het weinig voorkomende haartourniquetsyndroom. Meestal ontstaat dit door toevallige omwikkeling van een lichaamsdeel door een haar of draadje textiel, waarna er, door oedeemvorming, insnoering optreedt. De haar is door de zwelling vaak niet of moeilijk te zien. Het betreft meestal een halflange of lange haar afkomstig van de moeder of andere verzorg(st)er.1-3 Als de strangulatie voortduurt, kunnen ischemie en necrose optreden.4
De teen is het vaakst aangedaan. Een haartourniquet kan echter ook voorkomen bij vingers, genitalia, de uvula en de nek.5, 6 Er wordt een gemiddelde leeftijd beschreven van 5,5 maanden.
Differentiaaldiagnostisch kan men bij dit beeld denken aan een infectie, trauma, insectenbeet, dermatitis, (pseudo)ainhum of, indien pasgeboren, amniotic band syndrome.7 Behandeling bestaat uit het zo spoedig mogelijk verwijderen van de haar. De haar om de tenen van het patiëntje wordt met een pincet verwijderd, waarna hij snel stopt met huilen. Door de strangulatie is een circulair snijwondje ontstaan. Dat geneest na behandeling probleemloos.
Deze aflevering van Gezien verscheen eerder in december 2013.
auteur
Inge Botzen, huisarts, Epe
contact
ingebotzen@hotmail.com
cc: redactie@medischcontact.nl
Voetnoten
1. Sivathasan N, Vijayarajan L. Hair-thread tourniquet syndrome: a case report and literature review. Case Rep Med. 2012;2012:171368.
2. Unlü C, Gundlach U, Vrouenraets BC. Toe hair-thread tourniquet syndrome. South Med J. 2009 Jun;102(6):663-4.
3. Leferink VJ, Klaase JM. Het teentourniquetsyndroom. Ned Tijdschr Geneeskd. 1997 Dec 20;141(51):2499-501.
4. Peetsold MG, op de Coul ME. Diagnose in beeld (249). Een zuigeling met een gezwollen, rode teen. Ned Tijdschr Geneeskd. 2005 Oct 15;149(42):2338.
5. Alvarez-Pérez A, Mateo S, Fernández-Redondo V, Toribio J. Hair-thread tourniquet syndrome: a hidden hazard. Pediatr Dermatol. 2012 Sep 3.
6. García-Mata S, Hidalgo-Ovejero A. Hair tourniquet syndrome of the toe: report of 2 new cases. J Pediatr Orthop. 2009 Dec;29(8):860-4.
7. Haene RA, Loeffler M. Hair tourniquet syndrome in an infant. J Bone Joint Surg Br. 2007 Feb;89(2):244-5.
Heeft u een interessante casus die u aan uw collega-artsen wilt tonen? Stuur hem in en ontvang het boek De psychiater en ik van Menno Oosterhoff. Lees meer
- Er zijn nog geen reacties