Acuut verergerde buikpijn rechtsonder
Plaats een reactie
Een 63-jarige man met in de voorgeschiedenis hypertensie, een ischemisch CVA en longembolieën, kwam op de SEH met hevige, acuut ontstane buikpijn rechtsonder.
Heeft u een interessante casus die u aan uw collega-artsen wilt tonen? Stuur hem in en ontvang het boek De psychiater en ik van Menno Oosterhoff. Lees meer
De pijn, die die ochtend was ontstaan en ’s middags acuut verergerde, ging niet gepaard met misselijkheid, braken of ontlastingsproblematiek. Gedurende het transport naar het ziekenhuis was er duidelijk sprake van vervoerspijn. De man kon zich niet herinneren iets afwijkends te hebben gegeten of gedronken. Niemand in zijn omgeving had soortgelijke symptomen.
Lichamelijk onderzoek toonde een hemodynamisch stabiele man die zich afgezien van de pijn rechtsonder in het abdomen kiplekker voelde. Hij had echter wel koorts (39,2 °C) en bij abdominaal onderzoek een lokaal geprikkelde buik met défense musculaire in het rechteronderkwadrant.
Laboratoriumonderzoek toonde een Hb van 8,4, leukocyten van 11,7 en een CRP van 16. Gezien de klinische presentatie hebben we meteen aanvullend beeldvormend onderzoek gedaan waarbij we differentieeldiagnostisch dachten aan een corpus alienum, een appendicitis en een fecaloïd. De CT-abdomen toonde een ogenschijnlijk kalkhoudend, langwerpig corpus alienum dwars in het terminale ileum in de rechteronderbuik met subtiele extraluminale luchtbelletjes (bovenstaande foto).
Patiënt onderging dezelfde avond nog een spoedlaparotomie waarbij het corpus alienum werd verwijderd. Hoewel de man zich niet kon herinneren dit te hebben doorgeslikt, bleek het perforerende corpus alienum een doorgeslikt kippenbotje te zijn (onderstaande foto’s). Hij genas gelukkig zonder blijvende schade.
Ingestie van corpora aliena kan meestal geen kwaad aangezien ze zonder interventie worden uitgescheiden bij de ontlasting. Echter, bij acute buikpijn moet men altijd de mogelijkheid van een perforerend corpus alienum overwegen en hier in de anamnese aandacht aan besteden. Tevens blijkt weer dat men voorzichtig moet zijn met de ingestie van kippenbotjes.

auteurs
Adam Roorda, arts-assistent SEH, Scheper Ziekenhuis, Emmen
Tina Natroshvili, arts-assistent plastische chirurgie, Martini Ziekenhuis, Groningen
Geert Rijpkema, radioloog, Scheper Ziekenhuis, Emmen
Niels Harlaar, chirurg bij chirurgennoordwest.nl
contact
adamroorda@gmail.com
cc: redactie@medischcontact.nl
- Er zijn nog geen reacties