Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
28 juni 2017 1 minuut leestijd
opvallende uitspraak

Geen ongebruikelijke dosering morfine

1 reactie

Klachten tegen specialist oudergeneeskunde, ingediend door partner van overleden patiënt. Patiënt was vanwege dementie opgenomen in een verpleeghuis en leed ook aan darmkanker, waarvoor een palliatief beleid werd gevoerd.

Patiënt liep een heupfractuur op en is niet ingestuurd naar het ziekenhuis, vanwege zijn slechte conditie en het gebrek aan therapeutische mogelijkheden. De specialist ouderengeneeskunde besloot tot een conservatief beleid met morfine als pijnstilling. Enkele dagen later overleed patiënt. Klaagster verwijt de arts onder andere dat hij een te hoge dosis morfine voorschreef, waardoor haar partner is overleden.

Het Centraal Tuchtcollege overweegt dat een hoge dosering van dit middel als neveneffect kan hebben dat de dood (sneller) intreedt. Hier ging het om een voor pijnbestrijding niet ongebruikelijke dosering. Klacht ongegrond.

CTG, 13 juni 2017

print dit artikel
Opvallende uitspraken tuchtcolleges
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Thomas Müller, Uroloog, Drachten 15-07-2017 00:04

    "In de hele uitspraak vind u het: tuchtgoud. Nergens een verkeerde daad te bekennen, allemaal normale geneeskunde - en twee regionale en centrale tuchtcomissies twee jaar lang plus allerlei interne klachtenfunctionarissen aan het werk gehouden. En elke keer de dokter er weer naartoe. Wat een gigantische zinloze tijdsbesteding, roof aan je vrije tijd. Laatst schreef iemand het al heel juist: en het is gewoon toeval als je er nog niet mee in aanraking bent geweest. Het process alleen lijkt mij al meer straf dan redelijk. "