Zespuntenplan om inhaalzorg weg te werken
1 reactieDrie volksgezondheidsexperts doen met een Campagne Wegwerken Zorguitstel een voorstel om inhaalzorg mogelijk te maken. Guus Schrijvers, gezondheidseconoom en oud-hoogleraar volksgezondheid, Piet Melief, intensivist, tegenwoordig consultant en medisch eindverantwoordelijke voor landelijke spreiding van ic-patiënten en Wim Schellekens, lid Red Team en voormalig huisarts, ziekenhuisbestuurder en oud-hoofdinspecteur gezondheidszorg zijn de initiatiefnemers van deze campagne. Ze formuleerden dit plan naar aanleiding van de uitspraak van Isala-topman Rob Dillman dat de inhaalzorg tot in 2022 zal duren. Het uitgangspunt van de campagne is dat het belang van de patiënt zwaarder moet wegen dan het belang van zorgaanbieders en zorgverzekeraars.
Uitgestelde zorg
Sinds maart 2020 zijn er naar schatting 1,4 miljoen gemiste verwijzingen. Dit leidde tot 1,1 miljoen minder polibezoeken en 230 duizend minder operaties, zo concludeerde de NZa eind april dit jaar. Uit een flitspeiling van Patiëntenfederatie Nederland bleek dat 12 procent van de patiënten te maken heeft met uitgestelde zorg, van wie 4 procent zelf de afspraak heeft afgezegd.
Zes punten
Schrijvers, Melief en Schellekens formuleerden zes punten om het stuwmeer aan inhaalzorg aan te pakken. Het plan richt zich op een lagere werkdruk, door ervoor te zorgen dat zorgmedewerkers vakantie kunnen opnemen voordat ze aan de inhaalzorg beginnen. De operaties kunnen in twee jaar weggewerkt worden als de capaciteit met 10 tot 15 procent verhoogd zal worden. Een regionale commissie moet bepalen welke patiënt in welk centrum terechtkan voor zijn operatie. De capaciteit van ok’s wordt tijdelijk uitgebreid door op werkdagen langer open te zijn en door in het weekend te opereren, met gebruik van onder andere werkloze, pas afgestudeerde medisch specialisten. Door het boter-bij-de-vis-beleid zullen alleen variabele kosten vergoed worden en blijven de overheadkosten achterwege. Bij nood kan de bestaande regelgeving doorbroken worden door een landelijke coördinator onder politieke verantwoordelijkheid van de minister.
Lees ook
Thomas Müller
Uroloog, Drachten
Dus: gaat niks kosten, werkeloosheid onder artsen opgelost, boze ziekenhuizen en verzekeraars mogen niet verdienen en overhead wordt niet betaald. De patient is het allerbelangrijkste en een COMISSIE met veel macht gaat dat regelen. Dat kan niet misg...aan. Net als in Groningen bij de aardbevingsschade gaat de comissie hulpbaantjes met zorgintercedenten, vervoersconsulenten en hospitality experts plus een geschilcomissie creeren die, muwah, 80% van al dat geld dat dat natuurlijk WEL gaat kosten opsmikkelen.
In plaats van echt boter bij de vis: weekenden vrijwillig werken tegen substantiele vergoeding, zeg maar dubbel of driedubbel.
De artsen zijn niet de bottleneck: het ondersteunende personneel is uitgewoond en ziek en er is krapte. Die zijn deel van de zog. “Overhead” van ziekenhuizen. Dus dat niet te betalen, en drie weken met vacantie sturen om de drukte te reduceren ? De tranen komen van zo veel moois.