Wat doe je met het vaccin als een griepvariant is verdwenen?
Plaats een reactieEen bepaalde griepvirusvariant is sinds maart 2020 nergens meer gedetecteerd. Waarschijnlijk hebben de coronamaatregelen hiervoor gezorgd. Dat heeft gevolgen voor het griepvaccin.
Voor de coronapandemie werden de Yamagata-varianten van het griepvirus type-B al steeds minder vaak gedetecteerd. Sinds maart 2020 lijken die zelfs helemaal verdwenen te zijn. Waarschijnlijk is dat het gevolg van de coronamaatregelen, zoals het mond-neusmasker, thuisblijven bij verkoudheidsklachten en beter ventileren.
Griepvaccin
Dit heeft geleid tot een discussie over het aanpassen van het griepvaccin, schrijven Arnold Monto e.a. in The New England Journal of Medicine. Zo adviseerde een expertpanel onlangs aan de Amerikaanse FDA om bescherming tegen de Yamagata-lijn niet meer in het griepvaccin op te nemen. Het is de bedoeling dat al in het najaar van 2024/2025 in Amerika een trivalent griepvaccin wordt verstrekt dat geen antigenen tegen Yamagata-varianten bevat.
Nederland
Voor het noordelijk halfrond adviseerde de WHO om – net als voor het zuidelijk halfrond – in het komend najaar de Yamagata-component al uit het vaccin weg te laten. Viroloog Ron Fouchier, Erasmus MC, vindt dat ‘verstandig’. Een woordvoerder van het RIVM laat weten dat het griepvaccin voor het komend najaar niet meer kan worden aangepast, want de vaccins zijn al besteld. Volgens Fouchier is er daarmee ‘natuurlijk geen man overboord’. Voor het seizoen erna, najaar 2025/2026, zal het vaccin wel worden aangepast. Het beschermt dan niet meer tegen Yamagata-varianten. ‘Tenzij die toch weer opduiken, maar dat is niet de verwachting’, aldus het RIVM.
Verbeteren
Het weglaten van antigenen tegen Yamagata-varianten biedt mogelijkheden om de effectiviteit van het griepvaccin te verbeteren, schrijven Arnold Monto en collega’s, met name tegen het A(H3N2)-virus.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties