Laatste nieuws
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert
2 minuten leestijd
Nieuws

Verplichte coronavaccinatie voor Frans zorgpersoneel

32 reacties

De Franse regering gaat coronavaccinaties verplichten voor zorgmedewerkers en mensen die door hun werk in contact komen met risicogroepen, meldt president Emmanuel Macron in een toespraak. Betrokkenen hebben nog tot 15 september de tijd.

Zorgpersoneel dat daarna niet is ingeënt, mag niet meer werken en krijgt ook niet meer betaald, verduidelijkte gezondheidsminister Olivier Véran. Dat meldt het ANP.

Controles

Véran riep de zorgverleners op om zich meteen te laten vaccineren, zelfs al hebben ze twee maanden de tijd. De werkgevers zijn bevoegd om controles uit te voeren zoals die al bestaan voor andere ziekten, zoals hepatitis B. Het gaat in totaal om ongeveer 1,5 miljoen werknemers in de zorgsector. Met de verplichte vaccinatie volgt de regering het advies van de Franse Hoge Autoriteit voor de Gezondheid. Deze instantie had zaterdag aangeraden om de verplichting zo snel mogelijk in te voeren. Macron vroeg zich tijdens zijn toespraak openlijk af of uiteindelijk niet alle inwoners van Frankrijk een verplichte coronavaccinatie moeten krijgen.

Engeland

In een aantal landen is de keuzevrijheid met betrekking tot coronavaccinatie onderwerp van discussie. Eerder zei Engeland dat het een verplichte coronavaccinatie voor alle zorgmedewerkers overweegt, het geldt nu alleen nog voor personeel in verzorgingstehuizen. Zij hebben tot oktober de tijd om hun prik te halen.
Wereldwijd besloot eerder Saudi Arabië tot de harde lijn: geen inenting – geen baan. Ook in Italië moet zorgpersoneel gevaccineerd zijn. Servië overweegt een verplichting, zo inventariseert het vaktijdschrift BMJ de landen met een verplichte inenting voor zorgmedewerkers.

Vaccinatiegraad openbaren

In België is een verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel eveneens een thema geworden, omdat de lage vaccinatiegraad in Brussel de overheid kopzorgen baart. Uit een enquête onder zorginstellingen blijkt dat nog steeds maar 55 procent van het zorgpersoneel in Brusselse woonzorgcentra is gevaccineerd. In de ziekenhuizen gaat het om 65 procent van het personeel – terwijl dat in Vlaanderen hoger ligt. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) denkt aan andere manieren, zoals de vaccinatiegraad van het personeel per ziekenhuis openbaar maken. De Standaard heeft alvast een lijstje opgenomen, waaruit blijkt dat de vaccinatiegraad het hoogst is onder ‘gespecialiseerde artsen’ (95%) en ook huisartsen (94,6%). Diëtisten bungelen met 54 procent onderaan.

Lees ook
Nieuws vaccinatie frankrijk Engeland covid-19
 • Marieke van Twillert

  Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Bwpieksma@gmail.com

  Huisarts, Roden

  En nog een opmerking voor de Göbbel persoonlijk:
  Hoe meer ik merk dat u zich ergert des te zekerder weet ik dat uw argumenten leeg en op zijn….??

 • Pieksma

  Huisarts, Roden

  Aan alle collegae geef ik graag de tip eens te neuzen op de site van de FLCCC
  ( frontline covid critical care)
  waar je kunt lezen hoe ongelooflijk veel bewijzend onderzoek bestaat over het goede effect van ivermectine op op Covid19. Dan weet je dat... er geen geloof voor nodig is te weten hoe corrupt het farmaceutische systeem is.

 • Maarten Vasbinder

  médico familiar e comunitario, Ubon Ratchathani

  @Göbel
  Jammer. Kennelijk is dat laatste neuronnetje ook uitgedoofd. Blijven de lange tenen en het absolute gebrek aan kennis. Dat is wat ik bedoel.

 • Arjen Göbel

  Huisarts, Amstelveen

 • Maarten Vasbinder

  médico familiar e comunitario, Ubon Ratchathani

  @Göbel
  Wat we noemen een achterlijke en laffe reactie.
  Blijf maar lekker in je eigen nest paniek zaaien, want argumenten heb je niet en lezen kun je kennelijk ook niet. Her ergste is, dat je collega's opleidt. daarmee schaadt je in ernstige mate on...s eens zo prachtige vak, gevangen als je zit in dogma's en het geloof in je bazen. Zonde.
  Groet.


 • Arjen Göbel

  Huisarts, Amstelveen

  Ik weet niet meer zo goed wat te zeggen tegen collega's die praten over "5G zendmast-straling die inwerkt op het magnetisme van de vaccins", en die geloven in ivermectine en hydroxychloroquine als preventieve middelen bij COVID en niet in de werking ...van vaccins.
  Elke nuance wordt hier op een hoogst irritante manier om zeep geholpen.
  En die toon ook...
  Ik stop er maar mee.
  Hartelijke groet.

 • Maarten Vasbinder

  médico familiar e comunitario, Ubon Ratchathani

  @Göbel
  Wat een verrassing.
  Eindelijk weten we waar al die rampspoed verhalen vandaan komen. Tot nu toe dacht ik dat die door de overheid via de betaalde pers werden verspreid, maar nu, na meer dan anderhalf jaar blijkt, dat het Centrum daarvan in... Amstelveen zit. Misschien een idee om Amstelveen daarom uit te nodigen de Olympische spelen voor slachtoffers van Covid 19 en de Covid 19 prik te organiseren.
  Alle gekheid op een stokje. Er is nog een plaatsje naast de papegaai voor u. Dan kunt u in alle rust de website ourworldindata.org/coronavirus bestuderen.
  Dat is weer eens wat anders dan wilde verhalen over miljoenen doden, die de dag daarvoor nog gezond waren, volle IC's, niet voller dan tijdens een forse griepepidemie, lijkkisten op de plaatselijke ijsbaan (in Amstelveen?) en het vergelijke van experimentele gentherapie met DKTP vaccinatie. Over demagogie gesproken.
  Gelukkig bent u bereid te discussiëren over het al dan niet verplichten van vaccinatie, hetgeen er blijk van geeft dat er ergens in uw nog een neuroontje probeert gezond verstand te injecteren. Helaas is ook dat celletje te laat. Discussie over wel of niet verplichten is zelfs onder aan het hellend vlak not done. Hippocrates laat dat niet toe en zeker niet voor een virus, dat inderdaad geen ernstiger ziekte beeld veroorzaakt dan een flinke griep, een griep die overigens nooit dagelijks voorpagina nieuws is geweest. Nu moet een volledig overbodig serum ingespoten worden in de deltoïdeus van 7 miljard mensen en niet eenmaal, maar driemaal of meer. Absoluut kwaadaardige waanzin, temeer ook daar een "vaccin" bij een zo snel muterend virus altijd te laat komt. Daarbij komt nog, dat ons eigen immuunsysteem dit virus bij meer dan 98% van de mensen met gemak aan kan, inderdaad, net als bij de griep. Bovendien zijn er uitstekende goedkope medicijnen op de markt, die ook bij ouderen en mensen met extra risico hun werk doen.
  Op de tak leert u, hopelijk, samen met de papegaai, een ander liedje.
  Succes

 • Berber Pieksma

  Huisarts, Roden

  Collega Göbel,

  Ik ben volstrekt serieus. Als je le belachelijk wilt maken: Ga je gang. Ik ben er niet gevoelig voor.
  Er zijn belangrijker zaken dan ego’s.

  Ik adviseer een ieder naar prachtige interviews door Flavio van Blckbx te kijken op You... tube of interviews door Jorn Lukaszyk ,Ad Verbrugge of de BPOC2020. Let wel : dat betekent Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie opgericht omdat de tweede kamer besloot géén parlementair onderzoek in te stellen….
  Ach ja…. Het stelt ook niet veel voor dat er al miljarden uit de pensioenpotten zijn verdwenen die onze gezondheidsonderwijzer niet kan verantwoorden….
  Nee, dan stopt men liever haar energie in het afremmen van voorschrijven van levensreddende goedkope medicatie door huisartsen te intimideren met boetes!!!
  Gaat er nog geen lampje branden?
  Du moment dat er een geregistreerd geneesmiddel tegen C19 bestaat zijn vaccinatie-experimenten verboden….We zitten nu in fase 3!
  Een miljardenindustrie al jaren opgebouwd met patentering van de diverse coronatesten zou onderuit gaan…
  Pikant detail: Fauci zelf heeft enkele jaren geleden een artikel geschreven over hoe goed HCQ met zink helpt tegen Sars -cov 1…. Wat zou ik graag hier de wetenschap van de “ parallelle fora” laten zien.

 • Arjen Göbel

  Huisarts, Amstelveen

 • Pieksma

  Huisarts, Roddn

  Beste schrijver over seizoensgriep:

  Ik pak graag de handschoen op:

  Mij hoor je niet praten over een seizoensgriep:
  Deze Covid19 komt niet! terug in deze vorm.
  Het staat al als een paal boven water dat sarscov2 geproduceerd is in het lab van W...uhan in het project van Fauci en Koopmans.
  Dat heeft een “ mooi gain-of-function-biowapen” opgeleverd dat ook net als bij alle epidemiën de regel volgt dat na de piek er slechts een dalende lijn is, nadat het forse schade heeft opgeleverd.
  Van Dissel heeft in zijn verhaal in de tweede kamer 23 juni haarfijn laten zien dat de covid19- aantallen in mei 2020 reeds onder de epidemie-waardelijn doken.
  Wat het risico is dat we lopen is dat er weer een idioot een variant loslaat die gevaarlijk is zoals sarsvov2 indertijd voor de niet blootgestelde bevolking.
  En dan is er nog de beschadiging van menselijke cellen door bepaalde golffrequenties die 5G-palen kunnen uitzenden , die meer schade aanrichten in de gevaccineerden dan in de niet-gevaccineerden door het opgewekte magnetisme tgv het vaccin Pfizer en Moderna…
  Ik wens ons allen sterkte… We zijn er nog lang niet…Wat zou het fijn zijn als wetenschappers zonder financiële belangen bij deze Corona-gate eens het woord kregen bij de “mainstream media”.
  Maar ja… die media zijn uiteindelijk in de handen van hen die ook de farmacie aansturen..
  Dan is de cirkel van machtsbehoud weer rond…
  Dus nee, geen seizoensgriep, wel weer de gewone griep in haar eigen seizoen maar met een test die uit niets corona kan aantonen zullen we wel weer een valse “corona-piek” krijgen en zal de staat de angst graag weer aangrijpen om nog meer controle uit te kunnen oefenen…
  Het zou fijn zijn als gezapige collega’s zich zouden verdiepen in wat er aan de hand is . Het is óns probleem want het is óns vakgebied waarmee ónze samenleving volstrekt verstoord is geraakt.
  Pak uw verantwoordelijkheid op!

 • Arjen Göbel

  Huisarts, Amstelveen

  Zucht.
  Wat is het moeilijk opboksen tegen argumenten die op zich hout lijken te snijden maar voorbijgaan aan het grote geheel.
  Ik lees dat collega's schrijven dat COVID niks anders is dan een 'milde seizoensgriep' .
  Tegen mijn gewoonte in gebruik ...ik nu even een krachtterm: Zijn jullie wel goed bij je hoofd? Doe niet zo onzinnig om een virale ziekte waardoor in mijn praktijk meer mensen zijn overleden dan in 10 stevige 'griepseizoenen' bij elkaar een 'milde seizoensgriep' te noemen. Hou op met die flauwekul en gebruik je hersens. Doe niet aan ontkenning. Polariseer niet zo.

  Jullie gooien hier met wetenschappelijke 'uitkomsten', terwijl er maar één uitkomst echt telt en dat is de werkelijkheid.
  En die werkelijkheid is dat honderdduizenden, miljoénen mensen zijn overleden terwijl ze tot een dag ervoor gezond waren. De werkelijkheid is dat IC's vol lagen met stervende mensen, in een hoeveelheid die we nog nooit gezien hebben. De werkelijkheid is dat de lijkkisten op de plaatselijke ijsbaan moesten koelen omdat er geen plek was bij de crematoria. Dat ONDANKS de maatregelen de zaak wereldwijd flink uit de klauwen is gelopen, laat staan ZONDER maatregelen.

  Ik heb respect voor jullie mening en lees met interesse de onderbouwingen, maar HOUD OP met COVID een seizoensgriep te noemen. Dat slaat nergens op en doet geen recht aan alles wat er gebeurd is. Zijn de overstromingen van de laatste weken een 'seizoensbuitje', waar we vooral niet over moeten zeuren? En houd ook op met het vaccineren een 'experiment op mensen' te noemen terwijl we al 60 jaar DKTP/BMR/HIB/HB etc. tot ons nemen en daar nooit moeilijk over deden.

  Dat de aanpak anders had kunnen zijn: wellicht. Dat sommige cijfers gerelativeerd kunnen worden: misschien. Dat vaccinatie wel of niet verplicht moet zijn: valt over te discussiëren.

  Maar stop in hemelsnaam met de demagogische, kinderachtige en op de man spelende ontkenning van een situatie die potentieel én inmiddels bewezen heel ernstig is.

 • B.Pieksma

  Huisarts, Roden

  Geachte collega Keppel Hesselink,

  Allereerst wil ik voorstellen dat u een verplichte bijscholing volgt over de betekenis en de uitvoering van het PCR-testen!
  Ik durf te stellen , en dan mag u mij een domme huisarts noemen, dat veel artsen de bas...is van het pcr-testen in een ver weggezakt stukje geheugen weer moeten “activeren”…..
  Ik heb veel moeite gedaan om exact te snappen waarom de pcr-test volgens Koopmans en haar Duitse van Dissel niet deugt.
  U begrijpt waarschijnlijk ook wel dat als je aantoont dat één kraal van een ketting wit is je niet automatisch met een parelsnoer te maken hebt.
  Bovendien neem ik aan dat u weet dat een virus op zich dood weefsel is, geen eigen leven kan leiden en feitelijk afgebroken eigen DNA of RNA is tgv een inwendige schadelijke factor, zoals b.v. vergiftiging, of uitwendige schadelijke factor, zoals b.v. kou, bij afbreken door ons immuunsysteem steeds een beetje korter wordt en daarmee minder virulent wordt maar besmettelijker want makkelijker passend als sleutel in een slot.
  Het zou u sieren u goed in te lezen over de wetenschappelijke verhandelingen van mensen als Mike Yeadon, ex hoofd vaccinologie bij Pfizer, Sucharit Bhakdi, microbioloog en infectie-epidemioloog met Karina Reiss, biochemicus, celbioloog en arts, Geert van den Bossche, PhD vaccinexpert en Peter McCullough, viroloog en vaccinexpert.
  Ik denk dat u wat avondjes bijlezen nodig heeft…. Succes!

 • Steven JA. Verbeek

  Bedrijfsarts, Coullons, Frankrijk

  Dank, collega Duits voor de reactie.
  Voor alle duidelijkheid: in mijn eerste reactie had ik het uitsluitend over de Franse situatie.
  Als bedrijfsarts in Frankrijk horen wij de vaccinatiegraad van zorgpersoneel te controleren en DTPOLIO, BMR en HB...V hoorden reeds bij het verplichte « standaardpakket ».
  Ondanks alle publiciteit en overreding is éénderde van het zorgpersoneel nog niet gevaccineerd. Met de bekende argumenten die helaas ook door verschillende collega’s gehanteerd worden. Daarbij, de publieke opinie is voor ongeveer 75-80% vóór de verplichte vaccinatie tegen Covid-19. De verplichting kon dus op grote instemming rekenen.
  Of wij de vaccinatie tegen Covid-19 ook gaan handhaven weet ik nog niet. In principe zal de « pass sanitaire » voldoende zijn.
  Zorgpersoneel dat op 15 september niet voldoende gevaccineerd is, kan rekenen op inhouding van salaris en ontzegging van toegang tot de werkplek. Wellicht gevolgd door ontslag. We gaan het zien….

 • W.J.Duits

  Bedrijfsarts, Houten

  We worden hier geïnformeerd. Het verplicht stellen van vaccinaties er is in Frankrijk en blijkbaar denken meer landen er over na. In Nederland speelt de discussie ongetwijfeld ook, er zullen voor- en tegenstanders zijn. Maar voordat het in Nederland ..."wet" wordt, zal het eerst in het parlement worden besproken. Er zijn veel argumenten tegen een verplichtstelling en ik verwacht niet dat een verplichtstelling ooit in Nederland zal gebeuren.
  De verplichtstelling in Frankrijk is een politiek besluit waarop wij als Nederlanders geen invloed hebben. Dus laten we dat over aan de inwoners van Frankrijk, zij hebben de mogelijkheid om hun parlement te vragen tegen te stemmen, maar kennelijk gebeurt dat niet, dus het doet vermoeden dat het een democratisch genomen besluit is. Noch de KNMG, noch de redactie van MC heeft daar invloed op. Het is verwerpelijk dat in de discussie op de persoon wordt gespeeld en m.n. de hoofdredacteur, bij de KNMG wordt ook geen naam genoemd. Waarom dan wel de hoofdredacteur? Omdat er een stuk wordt geplaatst over een gebeuren in een ander land, dat misschien in Nederland ook tot een discussie zal leiden (zoals hier al blijkt), we worden dus geïnformeerd. Is informeren tegenwoordig ook al een verboden iets? Het lijkt me handig om feiten en aannames uit elkaar te houden. Mijn voorstel zou zijn om anonieme bijdrages te gaan weren, want als je niet met naam en toenaam in de reacties wilt worden opgenomen, dan hoor je niet thuis in een open discussie. Iedereen kan zich voordoen als "arts" "specialist". In wetenschappelijke publicaties heb ik nog nooit gezien "anoniem" bij de schrijvers.

 • Steven J.A. Verbeek

  Bedrijfsarts, Coullons, Frankrijk

  Geachte « anonieme specialist »,
  Het zou u sieren u bekend te maken maar dat durft u blijkbaar niet.
  U durft wel ongefundeerde beschuldigingen te uiten.
  Daarmee bent u niets beter dat de anonieme toetsenbordridders die het klimaat op de sociale m...edia verzieken.

 • Anoniem

  medisch specialist

  Ad hominem @ Jan keppel hesselink
  Bent u de afvallige die door de Stichting tegen de kwakzalverij terug op het pad van Big Pharma geneeskunde is gebracht en daarom volgzaam in de Covid vaccinatie uitrol meedraait. N. Terpstra en C de Jonge, van de ...VTDK zullen zeer tevreden zijn.

  Artsen die met wetenschappelijk onderbouwde argumenten zich uitspreken tegen de Covid vaccinatie uitrol bij gezonde volwassenen, tieners en straks ook kinderen en tegen het verplicht maken van covid vaccinatie voor gezond zorgpersoneel, worden door u weggezet als artsen met complot ideeën en als anti-vaxxers.

  U stelt dat niet vaccineren asociaal is omdat je zonder vaccinatie een reservoir van virusmutaties wordt.
  Het moge duidelijk zijn dat u de vakken Virologie en Immunologie van dierenarts/viroloog Ab Osterhaus en M. Koopmans hebt gekregen en de enig echt betrouwbare viroloog Ab Osterhaus zal u onder het genot van glas whisky uitleggen dat het complot ideeën zijn dat massale Covid vaccinatie tot vaccinatie resistente mutaties kan leiden. Hertentamen in deze vakken is zeker aangewezen, of u het gaat doen valt zeer te betwijfelen want tweemaal cognitieve dissonantie ervaren is niet leuk.

  Uw reactie op het artikel kinderartsen verbiedt roken in de auto’s waar kinderen in zitten, ridiculiseert u impliciet de gevolgen van roken voor de volksgezondheid.
  Hertentamen Epidemiologie aangewezen. Tip: op site WHO de morbiditeit/mortaliteit cijfers van roken en alcoholmisbruik vergelijken met de morbiditeit/mortaliteit cijfers van Covid-19.

  Dat u het belang van farmaceut Jansen dient bij de verplichte Covid vaccinatie uitrol wordt duidelijk gezien uw reactie op het blog van collega van Bemmel: kostbare neusspray. In uw reactie adoreert u farmaceut Jansen, die een goedkoop middel ketamine in neusspray duur verkoopt. Immers alle eer komt toe aan Janssen!

  De jeugd heeft maar kort kunnen dansen met Jansen, maar u kunt blijven dansen met Jansen.

 • Jan keppel hesselink

  pijnarts, Bosch en Duin

  Het wordt steeds bizarder dat mensen die ooit een artsenbul hebben behaald zulke complot ideeën hebben - ik was het vroeger wel eens oneens met Catherine de Jong, maar nu absoluut niet meer. Wat is er in sommige artsen gevaren dat ze zich uitspreken... als anti-vaxxers.

  Het moge duidelijk zijn dat niet vaccineren asociaal en dom is - asociaal omdat je zonder vaccinatie een reservoir van virusmutaties wordt - en dom omdat je klaarblijkelijk alle lessen van de virologie, de immunologie en de epidemiologie vergeten bent.

  Ik stel daarom voor om artsen die tegen vaccinatie zijn, een schriftelijk herexamen te laten doen van de bovengenoemde vakken. Ik ben er zeker van dat iedereen die een zulke test aflegt, daarna zijn bul zal moet inleveren! Dat zou mooi zijn.

 • Maarten Vasbinder

  médico familiar e comunitario (huisarts), Ubon Ratchathani

  @Verbeek
  1. Van verplichte DPT, MBR en HB vaccinatie in NL is mij niets bekend. In Frankrijk kennelijk wel.
  2. De veiligheid en effectiviteit van de "vaccins" voor covid zijn geenszins bewezen. Kijk naar het laatste nieuws uit Israel en de bijwerki...ngen (VAERS) en (LAREB). https://www.jpost.com/breaking-news/for-first-time-since-march-855-new-coronavirus-cases-in-israel-6740843.
  In landen met hogere vaccinatiegraad woedt de "ongevaarlijke snotneus" delta variant hevig. In landen met lage vaccinatie graad nauwelijks. Dit kunt u nalezen de website van John Hopkins. Wel eens van gehoord? Wel eens van ADE gehoord?
  3. Covid is niet ernstiger dan een flinke griep. Kijk naar de cijfers van de WHO.
  4. Er is geen oversterfte groter dan andere jaren, tenzij je je anderhalf jaar Covid gaat vergelijken met één seizoen griep. De IFR wereldwijd is 0,15%. In "ontwikkelde" landen is het iets hoger. Hoe zou dat komen? Juist, door ingrijpen van incompetente regeringen en door hen betaalde charlatans. Die mensen verspillen mensenlevens en niet de collegae die hun gezond verstand gebruiken, waartoe u "nog" niet hoort.
  5. Wat vreemd mRNA op den duur in uw organen doet weet niemand. Wel is er al in grote mate schade aangericht aldaar. Waar de bewuste spike-eiwitten normaal in de bovenste luchtwegen snel onschadelijk worden gemaakt, spuit u ze intramusculair, waarna we ze terugvinden tot op de eierstokken.
  6. De "vaccins" zijn slechts tijdelijk goedgekeurd, zelfs door FDA en EMA, twee instellingen die volledig geïnfiltreerd zijn door de Pharma-industrie.
  7. Als uw vakliteratuur het niveau heeft van MC, dan kunt u nog beter le Figaro madame lezen.

  In plaats van een excuus voor het beschuldigen van moord door uw collega's, verdedigt u uw stelling, die niets meer en minder is dan laster. Ik zal u niet aanklagen, maar juist aanmoedigen om eens na te denken en u af te vragen, waarom de hele wereld op zijn kop staat vanwege een licht schadelijk seizoensvirus. Stap uit die angst.

 • Steven J.A. Verbeek

  Bedrijfsarts, Coullons, Frankrijk

  Collega Vasbinder. Ik werk na 19 jaar in Nederland sinds 22 jaar in Frankrijk, heb veel te maken met alles rond Covid-19 (o.m. BCO en advisering aan bedrijven). Houd keurig mijn vakliteratuur bij. Waaruit concludeert u dat ik niet op de hoogte ben? A...ls uw aannames even doorwrocht zijn als uw medische beslissingen, maak ik mij zorgen voor uw patiënten.

 • Maarten Vasbinder

  médico familiar e comunitario, Ubon Ratchathani

  @Verbeek
  Omdat u er blijk van geeft al jaren geen medische literatuur te hebben gelezen, vergeef ik u, dat u velen van ons van moord beschuldigt. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Merkwaardig overigens, dat u niet door de redactie wordt ...gecensureerd, gezien alle censuur, die ditmaal weer heeft plaats gevonden.

 • Henk van der Pol

  psychiater, Heerenveen

  Beste redactie,

  Graag wil ik van u weten waarom onderstaande reactie van mij op dit artikel is verwijderd.

  Het wordt steeds erger. Verplichte vaccinatie op straffe van ontslag! Dit gebeurt nu dus gewoon in dat keurige Frankrijk. Er zijn landen ...die voor minder een boycot aan hun broek krijgen. En hier wordt het gemeld op het 8 uur journaal en nu dus in MC alsof het nieuws als al het andere nieuws is.
  Hier wordt een grens overschreden die niet overschreden mag worden!
  Collega De Haan benoemt glashelder de redenen waarom deze verplichting zelfs niet een begin van overweging verdient. Als gevaccineerde ben je nota bene nog steeds in staat (en dat gebeurt nu ook) om het virus te verspreiden. Vaccineren doe je dus echt voor jezelf, niet voor een ander. Zorgpersoneel het werken verbieden, salaris onthouden als men zich niet wil laten vaccineren met deze nieuwe (inderdaad nog experimentele) middelen, hoe kun je dat moreel accepteren?
  Waar blijft de grote verontwaardiging over deze stap?
  Collega's, spreek u uit! KNMG spreek u uit!

 • Steven J.A. Verbeek

  Bedrijfsarrs, Coullons, Frankrijk

  Gezondheidszorgpersoneel wordt al tientallen jaren verplicht gevaccineerd tegen DTP, MBR en hepatitis-B. Dus wat maakt het uit dat deze prik erbij komt, waarvan de veiligheid en de effectiviteit bewezen is.
  Veel uitbraken van Covid-19 in Franse bej...aardentehuizen zijn terug te leiden naar ongevaccineerde verzorgenden en hebben mensenlevens gekost.
  Dagelijks hoor ik de smoezen als « het verandert je DNA », « het is te snel ontwikkeld, we kennen de lange-termijngevolgen niet », « mijn immuunsysteem is sterk genoeg », « aanval op lichamelijke integriteit » en als klap op de vuurpijl « we leven in een dictatuur, onze vrijheden worden ons afgenomen » (met al of niet verwijzingen naar WO2). Circa éénderde van het personeel is nog niet (volledig) gevaccineerd.
  Ik ben het er 300% mee eens en begrijp niets van collega’s die die weigerachtigheid aanmoedigen met het geven of ondersteunen van valse argumenten. Stop alsjeblieft hiermee, het kost mensenlevens!

 • Maarten Vasbinder

  médico familiar e comunitario., Ubon Ratchathani

  Kijk eens aan. Gelukkig is het merendeel van de reacties negatief. Collegae Koopman, Van Veen,
  De Haan, Ruchti en Van der Pol, chapeau.
  De voorstanders hebben elk besef van ethiek verloren, of nooit gehad. Voor MC geldt, verloren.
  Bertho, wat v...ind jij er eigenlijk van, of verschuil je liever achter de rug van de KNMG, als die zich heeft uitgesproken?
  Er wordt NB gevraagd, of we voor of tegen het experimenteren met mensen zijn, om een middelmatige griep te voorkomen. Wat als er een echte A-ziekte opduikt? Gaan we dan ruimen?

 • Cornelis Poortvliet

  huisarts, Alphen aan den Rijn

  Observe not absorb
  Bedenk dat het gaat om een spirituele oorlog met als hoogste inzet creatie in de breedste zin van het woord. Het is niet onze oorlog, wij als mensen maken een onderdeel hiervan uit.
  We worden beschermd, en we worden beschermd d...oor het Europees Handvest artikel 3; lid 1, en lid 2a – “Het recht op menselijke integriteit” – Lid 1. Een ieder heeft recht op lichamelijke en geestelijke integriteit, en lid 2. In het kader van de geneeskunde en de biologie moeten met name in acht worden genomen: 2a) de vrije en geïnformeerde toestemming van de betrokkene, volgens de bij de wet bepaalde regels. Zie hiervoor: “Beschermt de wet tegen verplichte vaccinatie? - Juridisch Coronajournaal #5” (https://www.youtube.com/watch?v=NwT3Ltoldks).

 • Henk van der Pol

  psychiater, Heerenveen

  @ De Jong.
  Het wordt wel steeds moeilijker om niet cynisch te reageren maar ik zal mijn best doen; misschien gaat het deze keer niet helemaal lukken.
  U hebt het over 'gewone Nederlanders' en ' gezond verstand', ik hoor de echo van Wiegel die in de ...jaren zeventig en tachtig altijd precies wist wat 'de overgrote meerderheid van het Nederlandse volk' vond en wilde. Zo'n meerderheid die van nature gezegend is met een gezond volksgevoel heeft natuurlijk gelijk, dat spreekt. Maar dit terzijde.
  Het was blijkbaar een mooie, welhaast ontroerende ervaring daar bij het vaccineren met al die idealistische, verantwoordelijke en verstandige tieners en ouders: domweg gelukkig in de vaccinatiestraat.
  Wat een contrast met al die 'verwarde complotaanhangers' en hun 'malle filmpjes'.
  Zo'n prikje, geen centje pijn toch? Beetje roodheid, beetje spierpijn, dat heb je toch wel over voor de redding van opa en oma, wat heet: van gans het vaderland!
  Werd de sfeer nog verhoogd met de aanwezigheid van een blitse dj, verse haring of ander vertier? Want dat spreekt de jeugd toch echt veel meer aan dan saaie praatjes over voor- en nadelen, met een moeilijk woord ' informed consent' genaamd. Verleiden en dan de spuit erin, een kinderlokker is er niets bij.
  Het moet nog lang een gezellige en opgewekte boel geweest zijn daar in die vaccinatiestraat, bijna een frische, fröhliche Krieg tegen het virus. Een beetje ongelukkig uitgedrukt misschien maar gelukkig is dat stukje Duits niet geassocieerd met de tweede wereldoorlog; want dat ligt natuurlijk erg gevoelig, dat snap ik.

 • Maarten Vasbinder

  médico familiar e comunitario, Ubon Ratchathani

  Kijk eens aan. Gelukkig is het merendeel van de reacties negatief. Collegae Koopman, Van Veen,
  De Haan, Ruchti en Van der Pol, chapeau. De voorstanders hebben elk besef van ethiek verloren, of nooit gehad. Voor MC geldt, verloren.
  Bertho, wat vin...d jij er eigenlijk van, of verschuil je liever achter de rug van de KNMG, als die zich heeft uitgesproken?
  Er wordt NB gevraagd, of we voor of tegen het experimenteren met mensen zijn, om een middelmatige griep te voorkomen. Wat als er een echte A-ziekte opduikt? Gaan we dan ruimen?

 • V. Koopman - Kalinina Ayuso

  oogarts, Utrecht

  Wat een schande en een moreel dieptepunt om deze vraag uberhaupt te stellen in Nederland. Dit hoort in dictatoriele regiems thuis of in Orwell boeken, niet in een democratische rechtstaat waar internationaal geratificeerde mensenrechten worden geresp...ecteerd.
  Als het inmiddels ter discussie wordt gesteld in Nederland, dan hebben we een veel groter probleem dan COVID.

 • Anoniem

  huisarts waarnemend

  Dus als ik het goed begrijp heb ik dan nu gedurende 1,5 jaar meerdere keren per week covid-spreekuren gedraaid met en ook zonder bescherming besmette patiënten gezien en moet ik nu alsnog verplicht gevaccineerd worden.... anders word ik ontslagen/ ma...g ik niet meer werken?

  Fraai is dat...
  ik zal eens kijken of ik tegen die tijd nog behoefte heb om mensen beter te maken
 • Cornelis Bruijninckx

  chirurg n.p., Den Haag

  De stellingen die verschillende op dit artikel reagerende artsen poneren, raken wetenschappelijk gezien kant noch wal. Daarbij blijken sommige artsen helaas niet immuun voor complotdenken. Het verplichtstellen van vaccinaties voorstellen als een nazi...stische daad is een onwaardige hyperbool en een klap in het gezicht van de weinige slachtoffers die de nationaalsocialistische moordmachine overleefd hebben en van de nabestaanden van de miljoenen die die moordmachine niet overleefd hebben.
  Een Europese overheid schendt geenszins het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens wanneer zij vaccinatie verplicht stelt wanneer tijdens een epidemie de volksgezondheid ernstig in gevaar komt of dreigt te komen doordat te weinig mensen zich laten vaccineren.
  Ook wanneer de economie ernstig in gevaar dreigt te komen waardoor de bevolking en de openbare orde ernstig bedreigd worden, kan de overheid daartoe overgaan.
  Gewoonlijk zal een overheid gelet op noodzakelijkheid, proportionaliteit en subsidiariteit van haar maatregelen eerst bepaalde vormen van indirect dwang of verplichtstelling beperkt tot bepaalde groepen overwegen en zo nodig instellen.
  Het is gelet op de reeds geleden gigantische economische schade, de onmiskenbare oversterfte van mensen in de afgelopen periode, de dreiging van herhaling hiervan en de dreiging van de ontwikkeling van nog virulentere mutaties dan de deltavariant, aannemelijk dat overheden meer drastische maatregelen moeten nemen om de epidemie te stoppen zonder de economie al te zeer te schaden. De vaccins die daarvoor gebruikt kunnen worden, zijn in een follow-up van talloos veel miljoenen mensen conform de gebruikelijke strenge medische standaarden gewogen effectief en voldoende veilig gebleken. Eventueel kan in onze democratische rechtsstaat die onder geen beding met nazi-Duitsland vergeleken kan en mag worden, een rechter zo’n maatregel toetsen op noodzakelijkheid, proportionaliteit en subsidiariteit.

 • Catherine de Jong

  anesthesioloog, vaccinatiestraatmedewerker., Amsterdam

  Vandaag weer gewerkt in de vaccinatiestraat. Gelukkig laten heel veel gewone Nederlanders zich leiden door hun eigen gezonde verstand en niet door de publicaties of malle filmpjes van verwarde complotaanhangers. Veel tieners kwamen zelfstandig of in ...gezelschap van hun ouders naar de vaccinatiestraat. Ze waren blij dat ze dat ze nu al een afspraak konden maken en de eerst prik konden krijgen. Misschien zouden twijfelende gezondheidszorgwerkers een voorbeeld kunnen nemen aan deze verstandige tieners. Want wie zijn/haar verstand gebruikt kiest voor vaccinatie.

 • J.Ruchti

  Specialist ouderengeneeskunde , Drachten

  In aansluiting op wat collega van Veen zegt: volgens mij hebben we nog steeds een personeelstekort in de zorg. Als alle zorgmedewerkers ipv zich verplicht te laten vaccineren stoppen met zorg verlenen, dan creëren we juist een crisis…

 • Maarten Baggelaar

  SEH arts KNMG, Druten

  collega de Haan heeft weer eens de regel van Godwin bewezen

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.