Stakingsdag ziekenhuizen geprikt op 16 maart
Plaats een reactieZiekenhuismedewerkers op 64 locaties zullen donderdag 16 maart gedurende 24 uur actie voeren. Ze draaien dan een zondagsdienst, waarbij de spoedeisende zorg wel doorgaat. Dat heeft vakbondsorganisatie FNV bekendgemaakt.
De stakende ziekenhuismedewerkers voelen zich ‘in de steek gelaten’ door de werkgeverskoepel, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De vakbonden vinden dat de NVZ te weinig doet aan verbetering van de koopkracht, het verlagen van de werkdruk en intussen te veel ‘flexibiliteit’ verlangt van de medewerkers. Volgens onderhandelaar Rob Koster van werknemersorganisatie FBZ heerst er ‘veel onrust onder de ziekenhuiswerknemers over de onevenwichtige voorstellen die de NVZ voor hen in petto heeft’.
De zondagsdiensten starten om 8.00 uur met een gezamenlijke aftrap in het ziekenhuis. Er zijn gedurende de dag diverse activiteiten die verschillen per ziekenhuis.
In totaal doen 64 locaties van de verschillende ziekenhuizen in Nederland mee met de landelijke staking. Het aantal afdelingen varieert per ziekenhuis.
De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 10 procent voor één jaar plus 100 euro. Ook willen de bonden een verbeterde reiskostenvergoeding. De onregelmatigheidstoeslag moet betaald worden over het volledige uurloon, zonder onderscheid tussen salarisgroepen. Er moeten goede afspraken komen over de vergoeding van de bereikbaarheidsdiensten.
De Cao Ziekenhuizen geldt voor ruim 200 duizend werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Nederland telt 65 ziekenhuizen en 14 revalidatiecentra, waarvan een aantal met meerdere locaties. De Cao Ziekenhuizen liep af op 31 januari 2023.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties