‘Overige zorgverleners’ verliezen toegezegde vaccinatievoorrang
3 reactiesDe voorrang bij het vaccineren in de vaccinatiestrategie van VWS voor zorgverleners die geen coronazorg verlenen, is vervallen. Deze groep ‘overige zorgverleners’ wordt tegelijk met de rest van de volwassen bevolking onder de 60 jaar gevaccineerd. Dat heeft VWS afgelopen week aan de brancheverenigingen Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) laten weten.
Op 1 april werd in een bestuurlijk overleg door VWS meegedeeld dat overige zorgmedewerkers niet als aparte groep met prioriteit worden gevaccineerd. De verwachting is dat door het vrijkomen van grote hoeveelheden vaccins deze groep gelijk kan oplopen met de groep tussen de 18 en 60 jaar zonder medische indicatie. Het apart selecteren en uitnodigen zou een vertragende factor kunnen zijn.
November 2020 zag de Gezondheidsraad in haar advies over de volgorde van vaccineren drie redenen om prioriteit aan zorgverleners te geven: het verlagen van directe ziektelast, het tegengaan van verspreiding en het in stand houden van de zorg. In de vaccinatiestrategie van 4 januari dit jaar stonden de overige zorgmedewerkers ingepland voor de prik in april vóór de rest van de bevolking in de leeftijdsgroep van 18 tot 60 jaar. In de herziene vaccinatiestrategie van 23 februari staan de overige zorgmedewerkers als aparte groep genoemd die vanaf mei aan de beurt is.
In zijn opiniestuk vandaag in De Telegraaf ‘Kom op met die prik voor zorgmedewerkers!’ stelt Marc Nelissen, bestuurder van MC Wetering in Amsterdam – een zelfstandig behandelcentrum met 35 medewerkers – dat medewerkers in de zorg mede door het verhoogde risico op besmetting fysiek en emotioneel uitgeput zijn. Het argument van de vertraging noemt hij ‘totale onzin’: ‘De vaccins zijn beschikbaar en toedienen kunnen de ziekenhuizen en klinieken natuurlijk prima zelf, ze doen niet anders.’ Ze helpen daarbij graag collega’s zoals verloskundigen en fysiotherapeuten, ‘die nog steeds ongevaccineerd hun werk staan te doen’. Volgens Nelissen is de inzet van de GGD voor vaccinatie van medewerkers niet nodig.
Nelissen is samen met zijn echtgenoot Reina Krijnen, dermatoloog en lid van de raad van bestuur van Medisch Centrum Wetering, een petitie gestart. Krijnen: ‘Het kan toch niet waar zijn dat van ons en vooral van de ziekenhuizen verwacht wordt de zorg in stand te houden op deze manier? Het ziekteverzuim is verdubbeld, we werken ons een slag in de rondte – gisteren en vandaag neem ik spreekuur over van een collega in quarantaine – en vervolgens worden we op één lijn gesteld met bijvoorbeeld het personeel in de financiële sector, waar het ziekteverzuim lager is dan normaal?’
ZKN geeft aan goed te begrijpen dat ziekenhuizen en klinieken zich zorgen maken over de snelheid waarmee het zorgpersoneel wordt gevaccineerd. ‘De inmiddels bekende terughoudendheid van sommige patiënten om zich met aandoeningen te melden in de zorg houdt ook verband met de vaccinatiegraad van het zorgpersoneel’, aldus een woordvoerder. Hij laat weten ervan uit te gaan dat in alle gevallen de vaccinatie van personeel in klinieken gelijk loopt met die van personeel in de non-covidzorg in de ziekenhuizen.
De eerste keer dat het ministerie een uitzondering maakt voor zorgpersoneel was nadat Diederik Gommers en Ernst Kuipers in actualiteitenprogramma Nieuwsuur hadden gepleit voor vaccins voor de frontmedewerkers op de ic en verpleegafdelingen. Eind maart maakte de minister voor de tweede keer een uitzondering voor medewerkers op cardiologie- en longafdelingen, dit na een lobby van NVZ en het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Er kwamen zo’n 35 duizend extra vaccins beschikbaar van AstraZeneca. Maar die prikrondes zijn afgelopen week gestopt wegens onrust over een mogelijk risico op trombose. Het wachten is op het oordeel van de EMA hierover vandaag of morgen.
De dag waarop de organisaties hoorden van de uitgestelde vaccinaties pleitte Marcel Levi in zijn Parool-artikel ‘Falende betweters, kijk eens waarom vaccineren in andere landen wel lukt’ voor inzet van de ziekenhuizen in de vaccinatiecampagne. Ook is hij voor uitstel van de tweede prik, zodat meer mensen eerder de eerste prik kunnen ontvangen.
lees ook
Rolf Mahne
Anesthesioloog, Deventer
De overheid ontwricht de hele samenleving om de zorg te ontlasten, maar vaccineren, nee, dat gaat te ver.
Koos Plomp
Cardioloog, Hollandsche Rading
Iedere keer weer denk je; nu kunnen ze me niet meer verrassen.
Verdomd; het is ze weer gelukt.
De NVZ en de ZKN kunnen/ mogen hier toch nooit mee akkoord gaan. Sta voor je personeel !
Bijna elke patiënt is verbaasd te horen dat wij nog steeds n...iet gevaccineerd zijn.
Je zou haast denken dat deze “beleidsmakers” al wel hun vaccinatie te pakken hebben.
Hoor graag wie dit aan mij kan uitleggen
Merhai
Anesthesioloog, medisch manager, Lelystad
Effe serieus he.
Als anesthesioloog zit ik per dag de airway van gemiddeld 8-10 patienten te managen. Dit in diverse privéklinieken. Een deel van de patienten is getest een deel niet.
Leg mij eens uit Hugo en Japie.
Mijn dochter van 23 , kei gez...ond heeft een oproep gehad en is gevaccineerd. De kok in het ziekenhuis waar ik af en toe kom is gevaccineerd. En ik werk al sinds 16 maart 2020 met eigen aangeschafte ffp3 maskers, brillen en ander pbm.
Ben niet bang hoor want ik heb covid patienten geintubeerd zo en ook anderen en ben niet ziek geworden. Dus mijn benadering werkt.
Maar krom is krom en recht is recht.
En dit is krom.
Als troubleshooter in de zorg had ik dit anders gedaan. Iedereen met een BIG registratie had ik al opgeroepen. Er was dan zeker niet oneigenlijk gevaccineerd in de zorg wat nu aantoonbaar zo is.