Overdracht medische dossiers Slotervaart in voorbereiding
Plaats een reactieDe definitieve oplossing voor de opslag van medische dossiers uit het failliete MC Slotervaart is in zicht. De voorbereidingen voor overdracht naar een nog niet genoemde zorginstelling zijn begonnen. Dit staat in het vierde faillissementsverslag dat de curatoren woensdag publiceerden.
De curatoren zullen alle dossiers overdragen aan een andere zorginstelling, die deze gedurende de wettelijke termijn zal bewaren. Patiënten zullen daar ook terechtkunnen om hun dossier in te zien of andere rechten uit te oefenen. De curatoren maken nog niet bekend om welke zorginstelling het gaat, omdat daar nog geen loket is ingericht waar patiënten terechtkunnen met vragen. Een woordvoerder laat weten dat dit hopelijk dit jaar nog klaar zal zijn. Tot die tijd kunnen patiënten via de website van MC Slotervaart gegevens opvragen. Volgens de woordvoerder komt dit elke week nog enkele malen voor.
Zoals eerder overeengekomen vergoedt het ministerie van VWS de kosten van de overdracht. Tenminste: daar gaan de curatoren van uit. De offerte die zij voor de overdracht hebben ingediend bij het ministerie moet nog formeel worden aanvaard. Vooruitlopend op deze afwikkeling is men ‘in nauw en constructief overleg’ begonnen met de werkzaamheden. Volgens een woordvoerder zijn de 4 kilometer aan papieren dossiers inmiddels weg uit het Slotervaartpand. Deze worden door een andere partij gedigitaliseerd, tenzij ze al zo oud zijn dat ze kunnen worden vernietigd. Na digitalisatie vindt vernietiging van het papieren dossier ook plaats. De overdracht van de digitale gegevens – van meer dan 600 duizend patiënten – is al gestart. Deze zal enkele maanden in beslag nemen.
Verder laten de curatoren weten dat zij zich richten op uitbetaling van de crediteuren in april 2020. Zij hopen de schuldeisers, onder wie ook medewerkers die nog vorderingen hebben openstaan, volledig te kunnen betalen. Dit hangt mede af van de vraag of vastgoedbedrijf Zadelhoff en de gemeente Amsterdam een akkoord kunnen sluiten over de overname van het gebouw. Ook deze twee zijn in ‘constructief overleg’. Een 100%-crediteurenakkoord (oftewel: iedereen krijgt al het geld waar hij recht op heeft) hangt hiervan af, omdat Zadelhoff het financiert. Daarvoor in ruil wil het bedrijf wel het gebouw kunnen overnemen.
Lees ook-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
- Er zijn nog geen reacties