Onrust bij huisartsenpraktijk Co-Med in Zwolle
4 reactiesBij de huisartsenpraktijk van Co-Med in Zwolle heerst al geruime tijd onrust onder het personeel. Sinds Co-Med, een commerciële zorgorganisatie, huisartsenpraktijk deBolleBieste van de met pensioen gaande huisarts Edi de Jong overnam, is er al wrijving tussen de medewerkers en hun nieuwe werkgever, dit schrijft De Stentor.
Medewerkers van deBolleBieste reppen tegenover De Stentor over een ‘onwerkbare situatie’. Zo zou de praktijk telefonisch slecht bereikbaar zijn, is er een tekort aan waarnemende huisartsen en is het personeel over de gehele linie ontevreden. Ook melden zij dat er soms geen adequate huisartsenzorg aanwezig was en dat het in september voorkwam dat er geen huisarts beschikbaar was om een schouw uit te voeren op een overleden man. Huisarts De Jong moest uiteindelijk terugkomen om de schouw te doen.
Collectief ontslag
Het personeel blijkt uiteindelijk zelfs zo ontevreden dat zij op 1 januari collectief hun ontslag ingediend hebben, in totaal zou het gaan om veertien personen waarvan een deel zzp’ers. Inmiddels heeft Co-Med de afzwaaiende personeelsleden te kennen gegeven dat zij hun opzegtermijn niet binnen de muren van de praktijk hoeven te voldoen, op de zzp’ers na mogen zij doorbetaald thuisblijven.
Guy Schulpen, medisch directeur van Co-Med, spreekt van een vervelende situatie waarin Co-Med zich genoodzaakt voelde om de oud-werknemers thuis te laten omdat de sfeer binnen de praktijk te negatief was. Schulpen: ‘We hebben de problemen bij deBolleBieste gelukkig snel kunnen oplossen. De praktijk heeft weer een volledige bezetting, is telefonisch bereikbaar voor patiënten en zij kunnen gewoon op afspraak komen.’
Gepensioneerd huisarts weer terug
Onderdeel van deze oplossing is dat gepensioneerd huisarts De Jong tot één februari zelf ook weer werkzaam is in zijn oude praktijk, daarna vertrekt de pensionado voor zes weken naar Nieuw-Zeeland.
Volgens Schulpen heerste er al voor de overname door Co-Med onrust binnen deBolleBieste. Doordat er al een aantal jaar naar een opvolger voor de praktijk werd gezocht, hadden de medewerkers te kampen met een langere periode van onzekerheid over de toekomst.
Het opkopen van huisartsenpraktijken door commerciële bedrijven zoals Co-Med is al langer een trend in Nederland. Patiënten zijn niet altijd tevreden over deze commerciële partijen; het aantal klachten bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) neemt dan ook toe.
Aantal klachten groeit
Volgens Het Parool kwamen er in 2019 zo’n duizend klachten binnen bij de inspectie; in de periode januari tot november 2022 waren dit er al meer dan 1200. De inspectie meent dat het toenemend aantal klachten vooral te wijten is aan commerciële bedrijven die praktijken opkopen.
Patiënten klagen vooral over de slechte telefonische bereikbaarheid. Ook geven zij aan dat het te lastig is om een afspraak te maken op de praktijk.
Lees ook
M.P. Rümke-Gemmeke
huisarts, DEN HELDER
Ik was bijna 68, toen ik met pensioen ging. Het was niet mogelijk een opvolger te vinden voor mijn praktijk. Alleen twee huisartsen, die wel mijn patiënten maar niet mijn personeel wilden overnemen, hoewel in de wet staat, dat als je de onderneming o...verneemt, je verplicht bent het personeel een op een over te nemen. Ik had ook gewoon kunnen stoppen, mijn personeel de transitievergoeding uitbetalen, nog 20 jaar verantwoordelijk blijven voor de dossiers en hopen dat mijn 2100 patiënten een nieuwe huisarts zouden kunnen vinden. Alle praktijken waren gesloten wegens te kort aan huisartsen. Mijn doel was het om de infrastructuur van de praktijk met de assistentes samen in tact te houden. De enige die bereid was dit te doen was CO-med. Daarna hebben de overige huisartsen er werkelijk alles aan gedaan om CVo-med het werken onmogelijk te maken, met steun van de huisartsen coöperatie.
U, collega verzekeringsarts zou ik willen adviseren: schoenmaker blijf bij je leest.
U, collega huisarts, ik wens u toe, dat tegen de tijd, dat u met pensioen gaat, alle huisartsen fulltime willen werken en alle uitputtende regelgeving niet meer bestaat, zodat zij in rijen op de stoep zullen staan om uw praktijk over te nemen.
W.A.M. Arents
verzekeringsarts n.p., Beek Ubbergen
Collega Wind, dank u zeer voor het meedenken hoe huisartsen vanuit hun eigen medische professie optimaal kunnen en dienen op te komen voor de gezondheidsbelangen van al haar patienten.
Overigens, het is immers toch onze artsenorganisatie KNMG die o....g.v. van haar eeuwenoude eed van Hippocratus onlangs een onderzoek instelt naar een juiste gedragscode van artsen in omgang met haar patienten
Ik stel voor dat de KNMG haar artsenleden nu ook laat meedoen aan een nieuw te starten enquête onderzoek m.b.t. de werkwijze en regels bij overdracht van gepensioneerde huisartsen naar nieuwe huisartsenpraktijkhouders. Minister Kuipers dient de uitkomst van een dergelijke onderzoek te respecteren. Indien minister Kuipers hieromtrent niet wil luisteren naar onze KNMG organusatie, dan dient de politiek deze minister te wijzen op zijn ministerieel verantwoording m.b.t. het handhaven van een optimaal gezondheidszorg, die niet geleid mag worden door winstbejag van commercieel instituten waardoor afbreuk aan de gezondheidsbelangen van patiënten.
Graag nog meer reacties van artsen en dan wel in bijzonder van huisartsen, die online via medisch contact een oproep kunnen doen naar de optimalisering van gezondheidsbelangen van haar patiënten welke nu dreigt ten onder te gaan door een nieuwe opkomst van commercieel leidende huisartsenpraktijken.
J. Wind
huisarts, Wijk en Aalburg
Huisartsenpraktijken dienen worden gerund door huisarts-praktijkhouders. Punt!
W.A.M. Arents
Verzekeringsarts n.p. , Beek Ubbergen
Minister Kuiper moet het commercieel bedrijf Co-Med onmiddelijk laten sluiten.
Waarom doet hij dat niet?
Verder moet minister Kuiper voortaan wettelijk verbieden, dat commercieel bedrijven huisartsenpraktijken opkopen.