Ondernemingskamer: ‘Reinier de Graaf per direct weg uit Reinier Haga Groep’
1 reactieNa een strijd van drie jaar is de ontvlechting van de Reinier Haga Groep nu een feit. De bestuurlijke samenwerking tussen de Reinier Haga Groep en het ziekenhuis Reinier de Graaf in Delft is per direct stopgezet. Daarmee kan het Reinier de Graaf nu zelfstandig verder. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam vandaag besloten.
De Ondernemingskamer heeft daarvoor per direct directievoorzitter Carina Hilders (gynaecoloog) van het Reinier de Graaf aangewezen als bestuurder van de Stichting Reinier de Graaf Groep. Zij is zelfstandig bevoegd deze stichting te vertegenwoordigen. Ook heeft de Ondernemingskamer een tijdelijke raad van toezicht in het leven geroepen voor het ziekenhuis. Bovendien moet er een onderzoek komen naar het beleid en de gang van zaken tussen de Stichting Reinier Haga Groep en de Stichting Reinier de Graaf Groep tussen 1 januari 2020 en 16 november 2022.
In 2013 begonnen het Reinier de Graaf en het HagaZiekenhuis met fusieplannen, waarna in 2015 ook het LangeLand Ziekenhuis toetrad in het samenwerkingsverband. Op bestuurlijk niveau waren de ziekenhuizen gefuseerd, wat leidde tot grote financiële verwevenheid. In 2019 leidden de plannen om de samenwerking verder te versterken door een juridische fusie tot onderlinge onenigheid, zo blijkt uit de uitspraak van de Ondernemingskamer. De betrokken ziekenhuizen waren het erover eens dat de samenwerking moest eindigen, maar slaagden er keer op keer niet in overeenstemming te bereiken over de voorwaarden daarvan. Dat komt onder meer doordat er grote belangentegenstellingen zijn ontstaan tussen het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis – die na de ontvlechting graag willen fuseren – enerzijds en de Reinier de Graaf Groep anderzijds. Dit had als gevolg dat de bestuurders van de Reinier Haga Groep en de Reinier de Graaf Groep structureel en ernstig zijn geconflicteerd. Hun structureel tegenstrijdige belangen leidden tot onderling wantrouwen en onwerkbare verhoudingen, zo is te lezen in de uitspraak van de Ondernemingskamer. In oktober 2022 wees de NZa er al op dat de duur van de ontvlechting mogelijk risico’s met zich meebrengt voor de continuïteit van zorg, vooral voor het LangeLand Ziekenhuis.
Zowel de Reinier Haga Groep als het Reinier de Graaf toont zich tevreden over de uitspraak van de Ondernemingskamer, zo blijkt uit berichten op de eigen websites. Hilders van het Reinier de Graaf stelt op de website van het ziekenhuis dat zij om het noodlijdende LangeLand Ziekenhuis te redden achtergestelde leningen heeft kwijtgescholden en een aanzienlijke kapitaalstorting zal doen.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
A.F. Algra
Commentator zorg en sociale zekerheid, Rotterdam
Zo komt er een eind aan het groot, groter, nog groter fusie denken. Van wie was dit briljante idee ? Wat een enorm verlies aan tijd, energie, denkkracht !