‘MRI standaard bij borstkankerscreening bij dicht weefsel’
Plaats een reactieDe Tweede Kamer wil dat de inzet van een MRI standaard onderdeel is bij borstkankerscreening voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. Dat is ook waar de Nederlandse Vereniging voor Radiologie voor pleit.
GroenLinks bracht recentelijk bij preventieoverleg in het parlement een motie in van die strekking, samen met de PvdA en 50Plus. Deze motie is afgelopen week door de Tweede Kamer aangenomen, nadat de 149 Kamerleden die aanwezig waren allemaal vóór stemden.
Techniek
Voorafgaand aan het Kameroverleg had het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR) voor de MRI als standaard bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel gepleit. Voor deze vrouwen is de mammografietechniek die bij bevolkingsonderzoek wordt ingezet niet geschikt voor screening, aldus de NVvR, terwijl zeer dicht weefsel de kans op borstkanker wel vergroot. Volgens de radiologenvereniging kan, door eens in de vier jaar mamma-MRI in te zetten, de overlevingswinst door screening voor deze groep vrouwen met 73 procent worden verbeterd. Bovendien is deze vorm van screening snel in te zetten omdat deze techniek ‘in ieder ziekenhuis beschikbaar is’.
Advies
Demissionair VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis had eind januari de Tweede Kamer juist laten weten dat hij, in navolging van een Gezondheidsraad-advies, een MRI nog niet wilde opnemen in het bevolkingsonderzoek voor deze groep vrouwen. Hij wil liever eerst het resultaat afwachten van een proefbevolkingsonderzoek waarbij een andere screeningsmethode (CEM, mammografie met contrastvloeistof) wordt ingezet, die mogelijk minder belastend is voor vrouwen. De Gezondheidsraad is kritisch over de inzet van een MRI omdat deze tot foutpositieve uitslagen of overdiagnose kan leiden.
De NVvR wil echter liever niet wachten tot het CEM-onderzoek is afgerond, omdat het volgens de radiologenvereniging nog minstens zes jaar duurt voordat er bruikbare onderzoeksgegevens zijn.
lees ook- Er zijn nog geen reacties